Йозеф Менгеле: Ангела на смъртта, който сеел ужас

Йозеф Менгеле
Йозеф Менгеле е наричан Ангела на смъртта от лагеристите в Аушвиц.

Тази история категорично може и трябва да бъде поставена в категорията Ужаси и хорър. Ще ви разкажем за някои от най-ужасяващите експерименти на д-р Йозеф Менгеле, извършени над хора в концентрационния лагер Аушвиц. Неслучайно страховитият нацистки лекар получава прякора Ангела на смъртта от затворниците. А проучванията му остават завинаги в историята като едни от най-жестоките и нечовешки опити, осъществявани някога върху човешки същества.

Д-р Йозеф Менгеле завършва антропология и медицина в Мюнхенския университет. По време на Втората световна война става германски офицер от SS и лекар в концлагера Аушвиц в Полша. Той е един от хората, решаващи кои от лагеристите да бъдат убити в газовите камери и кои да живеят, като бъдат изпратени на принудителен труд. Ето защо всички се страхували от него и треперели пред думата му. Но едва ли някой е можел да си представи колко

по-страшно от това да умреш

може да се окаже положението, ако станеш обект от експериментите на Йозеф Менгеле. Заради дейността си в лагера, след войната той е преследван, за да бъде даден под съд за извършените от него зверства. В един момент дори се оказва задържан от американските власти, но тъй като се представял с друго име, пък и в следвоенния хаос все още не е ясно на всички, че се издирва такъв човек за подобни зверства, е освободен. И за жалост, успява да се укрие в Латинска Америка и справедливостта така и не го застига.

Йозеф Менгеле
Експериментите на Менгеле са меко казано ужасяващи!

Роденият на 16 март 1911 г. нацист умира в Бразилия на 7 февруари 1979 г.

Но да се върнем на безмилостните и попадащи далеч отвъд границите на хуманността експерименти на доктора. Тъй като не можел да се справи сам с цялата работа по многобройните  изследвания, той наемал евреи от концлагера с медицинско образование да му помагат. Част от тях обаче се самоубивали, неспособни да понесат жестокостите, извършвани от немския лекар над сънародниците им. За Йозеф Менгеле Аушвиц бил

своеобразна и неповторима лаборатория

каквато, по думите му, едва ли щяла да се появи друг път. “Така и така ще бъдат обгазени…”, казвал той. “Тази възможност повече никога няма да я има”. И се възползвал максимално от предоставения му терен и безбройни тестови обекти на разположение (които очевидно именно така приемал, а не като истински, живи същества).

Основно правел проучванията си върху… деца. Докато стигнели до ужаса на експериментите обаче, с тях се отнасяли по-различно, отколкото с другите затворници. Обособил за жертвите си специална зона, наречена “детска градина”. Там дори имало площадка за игра. Когато ги наглеждал, се представял като “чичо Менгеле” и им давал бонбони. Те били добре хранени, имали читав подслон и временно били опазвани далеч от газовите камери. Но само временно…

близнаци
Близнаците представлявали особен интерес за зловещия учен.

Някои от най-безобразните експерименти, извършвани от Йозеф Менгеле в лагера Аушвиц по време на нацистка Германия, били свързани с изследване на

близнаци, джуджета, хора с различен цвят на очите и други с физически недъзи

Към близнаците обаче докторът проявявал огромен личен интерес. Особено към еднояйчните. Причината е, че те имат абсолютно идентичен генетичен материал. И се предполага, че подготвял научна дисертация по темата.

Доктор Менгеле смятал, че развитието и най-вече разликите помежду им можели да бъдат обяснени почти изцяло с въздействието на околната среда. Целта му била да докаже, че наследствеността играе много по-голяма роля от околната среда. И така да обоснове налудничавите нацистки идеи за чиста раса. Даже когато не бил на смяна, той винаги присъствал при пристигането на влаковете в лагера, за да търси така “любимите” си еднояйчни близнаци сред новодошлите.

С времето обаче той стигнал много по-далеч в наблюденията си върху близнаците. Сам създавал различни причинители за промените, настъпващи у тях. Изследвал над 1500 двойки близнаци, от които след наложените им зверства оцелели едва около 200.


Вижте още защо близнаците са смятани за малко чудо на природата


Какво включвали експериментите на Менгеле върху близнаци? В доста случаи инжектиране на различни видове химикали в очите на децата, за да се види възможно ли е по този начин ирисите им да променят цвета си. Както се досещате резултатите били най-вече частична или пълна загуба на зрението, тежко инфектиране на очите, а понякога и смърт, вследствие на инжектираните химикали или предизвиканите от тях реакции.

Много интересно му било да източва кръвта им. До смърт в голяма част от случаите. Освен това ампутирал абсолютно безпричинно крайници на близнаци. Или заразявал единия с тиф или други инфекциозни болести. Понякога преливал кръв от болния на здравия близнак. Ако болният починел, Менгеле моментално убивал здравия, за да направи едновременна аутопсия на двамата и да сравни резултатите.

Аушвиц
Голяма част от хората намирали смъртта си, след като ставали част от експериментите в Аушвиц.

Друг зловещ експеримент, който провел Йозеф Менгеле бил пришиване едно към друго телата на еднояйчни близнаци. Целта е ясна – опит да създаде по изкуствен път сиамски близнаци. След няколко дни

нечовешки мъки

децата починали от гангрена.

Един оцелял (по чудо) близнак си спомня: “Доктор Менгеле се интересуваше повече от Тиби, отколкото от мен. Вероятно защото беше по-големият близнак. Направи му няколко операции. След една от операциите на гръбначния му стълб, го остави парализиран. Повече не можеше да ходи. После му махна половите органи. И после направи друга операция, след която вече не го видях. Трудно е да се опише с думи как се чувствах. Отнеха баща ми, майка ми, двамата ми по-големи братя, после и близнака ми…

По спомен на оцелели “сътрудници” на Ангела на смъртта, той не изпитвал абсолютно никаква жал към жертвите си. Една нощ лично умъртвил 14 двойки ромски близнаци посредством инжекция с хлороформ в сърцето. В други случаи прилагал и други смъртоносни вещества или коктейли, разстрелвал или пребивал до смърт обектите на “изследванията” си. А след време собственият му син Ролф щял да признае, че баща му никога не се разкаял за нещата, които правел по време на войната…

Други експерименти на прочутия д-р Йозеф Менгеле

Експериментите на д-р Менгеле върху джуджета и други хора с физически недъзи били изумителни дори за най-развихреното въображение. Освен, че им правел всякакви замервания и буквално точел кръвта им, вадел здрави зъби, провеждал “лечение” с абсолютно ненужни медикаменти и отрови и ги облъчвал с рентгенови лъчи.

Специално издирвал и бременни жени, върху които провеждал жестоки опити. След около две седмици повечето пациенти били изпращани в газовите камери, телата им били разлагани в химикали, а скелетите им – изпращани в Берлин за последващи изследвания.

В Берлин по това време пристигнали стотици мозъци на пациенти с психиатрични заболявания или умствено изостанали. Кой знае точно тези жертви как са били умъртвявани… Ясно е, че докторът извършвал ежедневно множество манипулации, които днес ние трудно можем да проумеем. Сред тях попадат:

  • Преливане на кръв от тяло в тяло
  • Инжектиране на чужди тела и болестотворни организми
  • Провеждане на операции без упойка
  • Ампутация на крайници, отстраняване на органи
  • Изгаряния с фосфор
  • Потапяне за 3 часа в ледени води
  • Нарочно заразяване с малария, тиф и други инфекциозни заболявания
  • Експерименти с различни отрови
  • Операции за смяна на пола
  • Кръвосмесително осеменяване

И безброй други експерименти, резултатите от които са… смърт!

И само можем да се чудим какво ли още е скрила от нас историята за безобразията на Йозеф Менгеле. А може би по-добре, че го е направила, защото и тези му действия, за които знаем, са достатъчно болезнени и трудно смилаеми за психиката на нормален човек. А колко ли невинни детски (и не само) животи е отнел болният разум на един от най-свирепите нацисти в историята, дори не искам да си представям и да знам!


Вижте още един аспект на висините на жестокостта в Аушвиц:
Безмилостните Капо в концлагерите

Отговор