Денят на Свети Патрик е – честит празник, ирландци!

Свети Патрик
Днес всички ирландци, независимо в кой край на света се намират, почитат своя патрон - Свети Патрик.

Всички знаем, че 17-ти март е Денят на Свети Патрик. На този ден ирландците, независимо в коя точка на света се намират, празнуват бурно, шумно и показно. В чест на техния патрон се пеят песни, митични леприкони плъзват по улиците, за да донесат богатство и щастие на докосналите ги, леят се бира и уиски и се вдигат чудни наздравици (на които ще посветим отделен текст!).

Организират се паради не само в Ирландия, но в общо 30 държави, а на карибския остров Монсерат започва грандиозен фестивал, който продължава цяла седмица. Празнува се дори в държави като Аржентина и Япония, а в Америка, макар да не е официален празник, се отбелязва почти навсякъде (и няма как да е иначе, след като около 34 млн. американци се определят като ирландски потомци).

Свети Патрик
Свети Патрик

Всъщност родното място на празненствата за

Деня на Свети Патрик

е именно отвъд Океана – Бостън, където този ден е честван за първи път преди точно 280 години – през далечната 1737 г.

Защо се празнува на 17-ти март? Смята се, че Свети Патрик е умрял на този ден през 461 г. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия.

Историята на светеца, който се превръща в най-важния човек в историята на острова, е доста интересна. Самият той е роден във Великобритания около 385 г., а родителите му са били с римско гражданство. Като младеж (на около 14-16-годишна възраст) е пленен от разбойници. Тук съдбата го отвежда за първи път в Ирландия, където според легендите прекарва 6 години в робство.

Използван е като пастир на овце. Една нощ Господ се явил на младия Патрик и му издал план за неговото бягство. Младежът трябвало да стигне до брега, където да се качи на кораб и да се върне в родината си. Там Патрик се врича на църквата и става свещеник.

Господ обаче му се явява втори път. Този път има мисия за него. Отецът трябва да замине за Ирландия, където да отвори

очите на келтските езичници

за новата вяра. И тук в историята се появява трилистната детелина, която по-късно се превръща в символ на Ирландия. Именно нея Патрик, който при завръщането си става епископ, използва, за да обясни нагледно на местните неверници смисъла на Светата Tроица.

По традиция Градската управа по традиция боядисва в ярко зелено водите на Чикаго ривър от 1961 г. насам. Снимка: Hans (lumilux.org) via Foter.com / CC BY
От 1961 г. насам градската управа по традиция боядисва в ярко зелено водите на Чикаго ривър.
Снимка: Hans (lumilux.org) via Foter.com / CC BY

Мисията му, която продължава над 30 години, се оказва успешна, а след смъртта си той е обявен за светец и покровител на страната и ирландския народ. Години наред Патрик е най-масовото име в Ирландия. През 1911 г. всяко 10-то новородено дете е кръщавано така, а през 1964 г. –  всяко 15-то. Днес традицията очевидно не е това, което е била, и през 2014 г. само едно на всеки 97 новородени момчета е записвано като Патрик.

Празненствата обаче са си все същите! Реката в Чикаго вече е зелена, а в Дъблин населението ще се почерпи порядъчно с качествени алкохолни напитки! И вместо да съжаляваме, че няма да усетим атмосферата на този страхотен град точно на най-големия ирландски празник, нека си налеем по една тъмна бира или малко уиски и да вдигнем наздравица с един от най-популярните тостове в чест на светеца:

Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят!

Честит празник, Ирландия!


Вижте още… Викториански Лондон, заснет в изумителни цветове

Отговор