Из Едемската градина – остров Майнау

0
Майнау
Остров Майнау се намира на границата на Германия с Швейцария на брега на Боденското езеро.

Бодензее или Езерото Констанц. Най-голямото езеро в Германия и третото по големина в Европа. От самолета изглежда буквално като море. В западния му край е град Констанц. Досами града, дал името си на езерото, се намира един от най-големите острови. И със сигурност сред най-известните. Майнау. Късче земя, до което води мост. А върху острова – същински Рай.

Всъщност, не съм права. Раят е в небесните селения. Това трябва да е Едемската градина – изпълнена с природна непорочност, чиста и красива. Багрите на Твореца, излезли директно от неговата четка. И подредени с помощта на хора, които обичат природата и искат да я покажат в най-пълния й блясък.

Майнау
Пеперуди.

Наричан е Островът на цветята или Островът на пеперудите. Защото там има изобилие от прекрасни екземпляри и от двата вида. Климатът на него е мек и влажен, изключително подходящ за отглеждане на тропически и субтропически растения. И такива там се развъждат още от първата половина на XIX век.

На Майнау е имало живот още 3000 години преди Христа

През вековете собствеността му се е сменяла многократно, а за посетители е отворен едва от … около 200 години.

Майнау
Дворецът на острова.

Островът е притежание на фамилията Бернадот. Това е династията, управлявала Норвегия от 1818 г. до 1905 г. и Швеция от 1818 г. до днес. Граф Бернадот, който се смята за един от пионерите на природозащитната философия в Германия, умира през 2004 г. на 95-годишна възраст. През дългия си живот е превърнал острова в изключително атрактивна туристическа дестинация с около милион посетители годишно и същевременно с това – научен център, в който се работи по проекти за опазване на биоразнообразието и околната среда и развитие на ботаническата наука.

Майнау
Фигури от цветя.

Днес остров Майнау е топ туристическа атракция в района

Редом до бароковия замък и църквата се намират оранжерия и прекрасни градини със сезонни цветя и уникални дървесни видове. Невероятно преживяване е всяко едно посещение през различните части на годината. Наглед островът е все същият, но поемеш ли по пътеките сред цветята – нищо не е както е било при предишно посещение.

На това място работят над 150 градинари и това се вижда. Красота, но не каква да е, а абсолютно изрядна, съобразена с особеностите на съответния сезон, типично по германски. Всяка година се избира тема, на която са подчинени мероприятията и експозициите. През 2015 г. темата е „Пътешествие из Европа” (God Dag, Kalimera, Dobry Den – Journey through Europe). Из острова са разпръснати знамената на европейските държави, а на пилоните им са окачени табели с информация за всяка страна и въпроси, свързани с някои от най-известните й символи.

Майнау
Казанлъшки рози и българчета – и това може да се види в Майнау (второто обаче не е гарантирано).

За изненада (приятна) на семейството ни, знамената на България и Швейцария са едно до друго. А въпросът за България е свързан не с какво да е, а с цветето символ –

казанлъшката роза

И тъй като на такова място не е трудно да се онемее, оттук насетне ще се постарая да оставя думите настрана и ще се опитам да ви покажа прекрасния Майнау в снимки.

Ето първите:

 

Майнау
Майнау с експозицията през пролетта на 2015 г.
Майнау
Остров Майнау през пролетта.
МАйнау
Поля с лалета…

Вижте останалата част от разказа за Майнау и неговата красота в снимки


А повече пътешествия и преживявания на Кристина, може да намерите на личния й блог.

СПОДЕЛИ
Предишна статияКартини в дъжда
Следваща статияОстровът на пеперудите (Втора част)
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор