Вила Д’Есте: Осмото чудо на света

Вила Д'Есте
Вила Д'Есте, която през 16 век била наричана Осмото чудо на света. Photo credit: sgatto via Foter.com / CC BY-NC-ND

Недалеч от Рим се намира малък рай. С божествено красиви градини и приказни фонтани. Изграден е преди повече от четири века и не спира да удивява с вълшебствата си и днес – орган, задвижван от вода, сто фонтана с еднакъв дебит на водата и т.н. Заслужено е част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. И още навремето мястото е било наричано Осмото чудо на света. Ако сте били там, моментално сте се досетили – ще се разходим до красивата Вила Д’Есте в Тиволи, на около 30 километра от Вечния град.

Вила Д'Есте Тиволи
Алеята със Стоте фонтана.

Това, което прави мястото много популярно не е самата вила, както предполага името. А именно нейният парк, за който вече споменахме. Изграден по стръмния терен до сградата, редува симетрично една над друга прекрасни алеи с впечатляващи фонтани. Надничат нимфи, дракони, древни богове и полубожества, орли, наредени до египетски обелиски, има малки пещери и истински водопади. Освен красотите обаче има и

същински инженерни чудеса

които впечатляват по-технически ориентираните посетители. На едната от алеите е разположена конструкцията Стоте фонтана, в която вода блика не от сто, а от близо триста чучура. Разположени са на три нива един над друг, захранвани от три тръби и имат почти еднакъв дебит. Между тях има орли и египетски обелиски, а част от фонтанчетата  разпръскват водата във форма на паунска опашка. Същинско хидроинженерно майсторство.

вила д'есте тиволи
Органът, който се задвижва от водата. Photo credit: Prof. Mortel via Foter.com / CC BY-NC-SA

Недалеч от там е фонтанът-орган. Няколко пъти през деня, в определени часове, при определено налягане на водата, тя започва да изпомпва въздух през тръбите и така фонтанът започва да “свири”. Това било изключително откритие за времето си, когато все още нямало електричество.

Първият такъв фонтан в историята. Конструкцията е подобна на музикалните кутии, които познаваме. Когато дошъл на посещение за тържественото откриване на вилата, папа Григорий XIII бил толкова впечатлен, че поискал да влезе сам във вътрешността и да види с очите си механизма, задвижващ органа, тъй като се съмнявал, че вътре все пак има скрит човек.

вила десте тиволи
Майката Природа или Ефеската Диана. Photo credit: paulafunnell via Foter.com / CC BY-NC-ND

Малко по-надолу в парка пък е Ефеската Диана или още наричана Майката Природа. От многобройната ú гръд блика вода, символизираща млякото на познанието. А именно познанието е било основен стремеж на ренесансовия човек, включително на онези, изградили това магично място. И това са само част от най-известните фонтани в този фантастичен парк, изпълнен с мисъл, гениални решения, красота и много символика.

Историята на Вила Д’Есте

На това място в Древността имало вила на римски благородник. Близо е до Вечния град, но и достатъчно далеч от шума и мръсотията му. Още по-близо е обаче до вилата на римския император Адриан. Освен това, разположен на хълм, градът предлага прохлада, така търсена през жарките лета.

Впоследствие на това място се издигнал бенедиктински манастир. А той пък после минал в ръцете на францисканските монаси. Нищо особено дотук. Но през втората половина на 16-ти век всичко щяло рязко да се промени.

вила Д'Есте тиволи
Кардинал Иполито Д’Есте.

През 1550 г. начело на римокатолическата църква застанал папа Юлий III. Претенции за поста имал и един от синовете на скандално прочутата Лукреция Борджия – кардинал Иполито Д’Есте. Но тъй като нямал нужната подкрепа, той сам дал своята за бъдещия папа Юлий. А за да му се отблагодари, папата го направил пожизнен губернатор на любимото на аристокрацията градче Тиволи.

Самият Иполито Д’Есте бил изтънчен мъж

с изключителен усет към красотата и естетиката. Освен това се увличал по изкуството. Пък и обичал да демонстрира тези си качества, както и влиянието, на което семейството му се радвало. И ето, че Тиволи се оказало добро място да развихри фантазиите си.

Тиволи Вила Д'Есте
Залите на предишния манастир били пищно декорирани, за да го превърнат в същински дворец.

Отивайки там, веднага забелязал няколко важни подробности, около които щял да изгради умалената версия на Райските градини. Манастирът, в който била резиденцията му, бил обърнат с фасадата си към Рим. Намирал се на хълм точно над вилата на римския император Адриан. Отвсякъде извирали руини, древноримски статуи, всякакви белези на величие. И Иполито решил да използва всичко това, за да превърне резиденцията си в обект на възхищение и завист.


Разказвали сме ви и за друго място, където сякаш се намира Раят на земята – остров Майнау в Германия


вила д'есте тиволи
Таваните в губернаторската резиденция впечатляват със своята пищност. Photo credit: Prof. Mortel via Foter.com / CC BY-NC-SA

Извикал множество майстори, скулптори, художници, които превърнали манастира от семпло място за общение с Бога в пищен благороднически дворец с фантастични градини. В залите били поставени множество гипсови украси, изрисувани изящни фрески, окачени огромни гоблени, изправени антични статуи. Статуи били наредени и по стълбищата, и в градините.

Работите продължили години наред (и след смъртта на кардинал Д’Есте при наследниците му), изявили се прочути художници и архитекти, сред които самият Джан Лоренцо Бернини, чието дело е прочутият площад Свети Петър в Рим. Тъй като кардиналът очевидно изпитвал

вила десте тиволи
Рим, пренесен във Вила Д’Есте. Photo credit: diocrio via Foter.com / CC BY-NC-ND

известна носталгия към Вечния град

в градините на резиденцията в Тиволи били внесени множество елементи от обаянието на столицата. Там и днес могат да се видят аналози на Вълчицата с Ромул и Рем, на Пантеона и храма на Веста, дори на Колизеума. Казват, че приживе кардиналът обичал да седи в градината и да съзерцава Вечния град в далечината. Нищо чудно да е било така.

Откриването на вилата било през септември 1572 г. Специален гост бил новият папа Григорий ХIII. Кардинал Иполито Д’Есте сияел – показал е на цял Рим, че великолепието и богатството не са притежание на града, а на определени аристократи. И той очевидно бил един от тях. За жалост обаче не му било писано да се наслаждава на творението си дълго. Само след броени месеци – в началото на декември същата година, кардиналът приключил земния си път. Наследниците му обаче довършили делото му.

Вила Д'Есте Тиволи
Приказните градини на Вила Д’Есте. Photo credit: Dorli Photography via Foter.com / CC BY-NC-ND

През 18-ти век вилата и приказните ѝ градини запустели, а голяма част от античните статуи и арт-колекциите изчезнали. В началото на 19-ти век собственици станали австрийското императорско семейство – Хабсбургите. По време на Втората световна война районът, включително вилата с парка, били засегнати от бомбардировки. Последвала обаче мащабна реставрация и от няколко десетилетия това бляскаво място отново омагьосва посетителите си.

През 2001 г. вилата и градините ѝ са включени в прочутия списък на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Причината – това е “един от най-изтънчените образци на ренесансовото изкуство в неговия апогей“. А паркът ѝ е смятан за един от най-красивите в Европа. И модел за европейските градини още от времето на Ренесанса, че и до наши дни.

Вила Д’Есте Тиволи
Тържество на красотата и мисълта. Photo credit: aighpherhead via Foter.com / CC BY-NC-SA

Вижте още едно място в Италия, пълно с чудесаПиза

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: Lifebites.bg представя Елена Лулева
Следваща статияЙозеф Менгеле: Ангела на смъртта, който сеел ужас
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор