Медояд: най-смелото животно на планетата

5
медояд
Може да не ви се вярва - но това малко сладко животинче е страхотен звяр и е обявено за най-безстрашното животно на планетата.

Знаете ли какво е медояд? Аз доскоро изобщо не бях чувала за такова животно, признавам чистосърдечно. И с изненада научих, че е един изключително симпатичен язовец. Пънкарски изрусен при това. Но встрани от шегата това е най-смелото животно на планетата. Твърдят го от Световните рекорди на Гинес.

Всъщност, виждали сте го със сигурност, ако сте гледали първата част на култовия филм Боговете сигурно са полудели. Това е онова зверче, което захапва гумата на малкия самолет като отмъщение, задето не може да докопа ботуша на пилота.

Изглежда като малък и много симпатичен пухчо с миловидна муцунка. С малко по-твърда козинка вероятно. Но в действителност не ви трябва такова чудо вкъщи. Медоядът е изключително брутално животно.

медоядът
Медояд. Лудост, която не се притеснява да подгони дори в пъти по-големи противници като лъвовете.

А поведението му е абсолютно психопатско

подгонва всичко, което му се изпречи пред погледа и го подразни. Достатъчно е само да навлезе в територията му. Без значение дали е едър хищник, автомобил или крокодил.

Налита на група лъвове, без да се замисля дали ще може да се измъкне и ги разгонва. Яде отровни змии, “рита камбаната” заради тях и после възкръсва. Бърка без да се замисли в питата с мед на африканската пчела – едно от 5-те най-ужасяващи и смъртоносни насекоми на земята. Троши коруби на костенурки с изключително здравите си челюсти. Разкъсва в пъти по-големи противници. Страшен дзвер е, казвам ви.

Заради доказаната липса на страх и поради абсолютното хладнокръвие при изпълнението на всяка мисия, която може да му хрумне да си постави, в южноафриканската армия дори са кръстили танк на него – Рател 20.

медояд
Големите отровни змии са любима част от менюто на медояда.

Всъщност, рател или меден язовец е другото име на това чудо на природата. И в тази връзка явно медът е един от най-любимите му деликатеси. Но като цяло не е придирчив. Похапва с удоволствие дребни гризачи, насекоми, гущери, змии, костенурки, жаби, птици, яйца, скорпиони. Като няма друго – мършата също върши работа. Дори до степен на извратеност – известни са случаи в Индия, при които рови в гробища за човешки трупове. Е, ако и такива няма, в краен случай се задоволява с плодове, корени и луковици. Сред любимите му деликатеси са определено

опасните големи отровни змии като кобрата например

медояд
Медояд под въздействието на отровата на змия, от която е похапнал. Снимка: National Geographic

Лови и яде влечуги, способни да убият 100-килограмов мъж само с едно ухапване. Медоядът хваща плячката си и започва да я похапва право от главата. Държи си я в лапички, подобно на куче кокал и сладко разкъсва змийската плът. В един момент погълнатата отрова започва да му действа. Хвърля всичко и вирва крайниците. Тръшва се досущ като умрял. Да, ама не. До няколко минути животът се връща обратно в жилите му. Подобно на феникс се изправя в пепелта, малко залитащ – като пияница в тежък махмурлук. И дори без да се е осеферил, директно продължава да похапва от същата тази змия, която го е гътнала само преди малко.

Освен това яде ли, яде наред. Т.е. нищо не остава. Кожа, нокти, пера, кости – всичко се поглъща редом с вкусното месце.

медояд
Медояд – умен и любопитен. Photo credit: Steven Tan (maethlin) via Foter.com / CC BY-NC-ND

Сигурно си мислите, че е страшно магаре този медояд. Глупаво и инатливо. Последното със сигурност. Но глупаво не е, можете да сте сигурни. Факт е, че

шантавият медояд е изключително интелигентно животинче

Едно от малкото известни в природата, които използват инструменти. Привлачва трупи, качва се върху тях и така достига гнезда на птици например. Ако няма трупи, ще събере камъни. Ако и такива липсват – ще си направи топки от кал. Винаги има решение на заплетена ситуация.

Преди време втори канал на британската обществена медиа ВВС показа филм за този забележителен звяр, в който ясно се вижда безспорния му интелект. Изправя пръчки, гребла и всякакви помощни средства по стени, за да ги изкатери. Отключва резета, отваря всякакви врати.

Ето, вижте и се убедете сами в таланта на този вагабонтин:

Ясно, дебелокож е медоядът. Но не само в преносен смисъл. Около врата му кожата достига до 6 мм дебелина и това му помага в битките с по-едри съперници. Толкова е здрава, че може да издържи на няколко удара с мачете. На практика нищо не може да го ужили, нищо не може да го ухапе.

Копае сам дупките си, при това със завидно умение и бързина. За 10-тина минути в твърда почва е в състояние да прокопае тунел с дължина до 3 метра. Единак е като цяло, но по време на размножителния период ловува в двойка с изгората си. Когато ловува, се придвижва с небрежна походка в тръс. Скоростта, която развива, е като тази на потичващ млад мъж.

медояд
По принцип е самотник, но в размножителния сезон често ловува по двойки. Photo credit: Arno Meintjes Wildlife via Foter.com / CC BY-NC-SA

Сигурно вече сте го предположили, но да ви кажем, за да се впечатлите още от медояда. По-големите хищници гледат да си нямат неприятности с това зверче. Изобщо избягват да го нападат. Намерило им е цаката просто. Специално лъвовете ги работи по много брутален начин – захапва ги директно за тестисите и така успява да ги неутрализира, че и убие.

Нищо, че достига само до 75 см дължина без опашката, която е още 20-30 см и рядко надвишава 20 кг тегло, с мокри “гащи”. И накрая все пак да отбележим, че не се среща по нашите ширини. Обитава почти цяла Африка, западните и южни части на Азия.

Вижте още 5 от най-изумителните животни в света

5 КОМЕНТАРА

    • Не, росомаха е съвсем друго животно. Но е от същото семейство – Порови. Росомахата живее на север, докато медоядът е топлолюбив.

  1. По нашите ширини това животно се казва язовец. И не се различава особено от африканското, кръстоската между двете дава поколение, което е фертилно. И много обича грозде и мляко, гадинката.
    Изключително интелигентно, хитро, изобретателнои смело дзверче.

    • Донякъде сте прав, Чавдар. Защото медоядът определено е вид язовец. Но тези, които се срещат по нашите земи, са от род Европейски язовец, а медният язовец си е отделен род. И се среща само в топлите райони, които сме посочили в текста. Тъй като са от едно семейство, естествено имат доста общи неща, но и много се различават. Европейският язовец е активен предимно нощем, докато медолюбивият звяр е активен по всяко време. Европейският язовец живее в общност (в една бърлога могат да са до към 15тина), докато медоядът е единак… Поздрави и благодарности за включването :-).

  2. За щастие медоядът (меден язовец) не се среща по нашите географски ширини. В противен случай ние, медопроизводителите, щяхме да имаме доста неприятности с това иначе симпатично животинче. 🙂

Отговор