Медояд: най-смелото животно на планетата

медояд
Може да не ви се вярва - но това малко сладко животинче е страхотен звяр и е обявено за най-безстрашното животно на планетата.

Знаете ли какво е медояд? Аз доскоро изобщо не бях чувала за такова животно, признавам чистосърдечно. И с изненада научих, че е един изключително симпатичен язовец. Пънкарски изрусен при това. Но встрани от шегата това е най-смелото животно на планетата. Твърдят го от Световните рекорди на Гинес.

Всъщност, виждали сте го със сигурност, ако сте гледали първата част на култовия филм Боговете сигурно са полудели. Това е онова зверче, което захапва гумата на малкия самолет като отмъщение, задето не може да докопа ботуша на пилота.

Изглежда като малък и много симпатичен пухчо с миловидна муцунка. С малко по-твърда козинка вероятно. Но в действителност не ви трябва такова чудо вкъщи. Медоядът е изключително брутално животно.

медоядът
Медояд. Лудост, която не се притеснява да подгони дори в пъти по-големи противници като лъвовете.

А поведението му е абсолютно психопатско

подгонва всичко, което му се изпречи пред погледа и го подразни. Достатъчно е само да навлезе в територията му. Без значение дали е едър хищник, автомобил или крокодил.

Налита на група лъвове, без да се замисля дали ще може да се измъкне и ги разгонва. Яде отровни змии, “рита камбаната” заради тях и после възкръсва. Бърка без да се замисли в питата с мед на африканската пчела – едно от 5-те най-ужасяващи и смъртоносни насекоми на земята. Троши коруби на костенурки с изключително здравите си челюсти. Разкъсва в пъти по-големи противници. Страшен дзвер е, казвам ви.

Заради доказаната липса на страх и поради абсолютното хладнокръвие при изпълнението на всяка мисия, която може да му хрумне да си постави, в южноафриканската армия дори са кръстили танк на него – Рател 20.

медояд
Големите отровни змии са любима част от менюто на медояда.

Всъщност, рател или меден язовец е другото име на това чудо на природата. И в тази връзка явно медът е един от най-любимите му деликатеси. Но като цяло не е придирчив. Похапва с удоволствие дребни гризачи, насекоми, гущери, змии, костенурки, жаби, птици, яйца, скорпиони. Като няма друго – мършата също върши работа. Дори до степен на извратеност – известни са случаи в Индия, при които рови в гробища за човешки трупове. Е, ако и такива няма, в краен случай се задоволява с плодове, корени и луковици. Сред любимите му деликатеси са определено

опасните големи отровни змии като кобрата например

медояд
Медояд под въздействието на отровата на змия, от която е похапнал. Снимка: National Geographic

Лови и яде влечуги, способни да убият 100-килограмов мъж само с едно ухапване. Медоядът хваща плячката си и започва да я похапва право от главата. Държи си я в лапички, подобно на куче кокал и сладко разкъсва змийската плът. В един момент погълнатата отрова започва да му действа. Хвърля всичко и вирва крайниците. Тръшва се досущ като умрял. Да, ама не. До няколко минути животът се връща обратно в жилите му. Подобно на феникс се изправя в пепелта, малко залитащ – като пияница в тежък махмурлук. И дори без да се е осеферил, директно продължава да похапва от същата тази змия, която го е гътнала само преди малко.

Освен това яде ли, яде наред. Т.е. нищо не остава. Кожа, нокти, пера, кости – всичко се поглъща редом с вкусното месце.

медояд
Медояд – умен и любопитен. Photo credit: Steven Tan (maethlin) via Foter.com / CC BY-NC-ND

Сигурно си мислите, че е страшно магаре този медояд. Глупаво и инатливо. Последното със сигурност. Но глупаво не е, можете да сте сигурни. Факт е, че

шантавият медояд е изключително интелигентно животинче

Едно от малкото известни в природата, които използват инструменти. Привлачва трупи, качва се върху тях и така достига гнезда на птици например. Ако няма трупи, ще събере камъни. Ако и такива липсват – ще си направи топки от кал. Винаги има решение на заплетена ситуация.

Преди време втори канал на британската обществена медиа ВВС показа филм за този забележителен звяр, в който ясно се вижда безспорния му интелект. Изправя пръчки, гребла и всякакви помощни средства по стени, за да ги изкатери. Отключва резета, отваря всякакви врати.

Ето, вижте и се убедете сами в таланта на този вагабонтин:

Ясно, дебелокож е медоядът. Но не само в преносен смисъл. Около врата му кожата достига до 6 мм дебелина и това му помага в битките с по-едри съперници. Толкова е здрава, че може да издържи на няколко удара с мачете. На практика нищо не може да го ужили, нищо не може да го ухапе.

Копае сам дупките си, при това със завидно умение и бързина. За 10-тина минути в твърда почва е в състояние да прокопае тунел с дължина до 3 метра. Единак е като цяло, но по време на размножителния период ловува в двойка с изгората си. Когато ловува, се придвижва с небрежна походка в тръс. Скоростта, която развива, е като тази на потичващ млад мъж.

медояд
По принцип е самотник, но в размножителния сезон често ловува по двойки. Photo credit: Arno Meintjes Wildlife via Foter.com / CC BY-NC-SA

Сигурно вече сте го предположили, но да ви кажем, за да се впечатлите още от медояда. По-големите хищници гледат да си нямат неприятности с това зверче. Изобщо избягват да го нападат. Намерило им е цаката просто. Специално лъвовете ги работи по много брутален начин – захапва ги директно за тестисите и така успява да ги неутрализира, че и убие.

Нищо, че достига само до 75 см дължина без опашката, която е още 20-30 см и рядко надвишава 20 кг тегло, с мокри “гащи”. И накрая все пак да отбележим, че не се среща по нашите ширини. Обитава почти цяла Африка, западните и южни части на Азия.

Вижте още 5 от най-изумителните животни в света

СПОДЕЛИ
Предишна статияМария Влайкова, която дарява киното си, за да го спаси
Следваща статияВреме за поезия: Гео Милев – Змей
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

5 КОМЕНТАРА

    • Не, росомаха е съвсем друго животно. Но е от същото семейство – Порови. Росомахата живее на север, докато медоядът е топлолюбив.

  1. По нашите ширини това животно се казва язовец. И не се различава особено от африканското, кръстоската между двете дава поколение, което е фертилно. И много обича грозде и мляко, гадинката.
    Изключително интелигентно, хитро, изобретателнои смело дзверче.

    • Донякъде сте прав, Чавдар. Защото медоядът определено е вид язовец. Но тези, които се срещат по нашите земи, са от род Европейски язовец, а медният язовец си е отделен род. И се среща само в топлите райони, които сме посочили в текста. Тъй като са от едно семейство, естествено имат доста общи неща, но и много се различават. Европейският язовец е активен предимно нощем, докато медолюбивият звяр е активен по всяко време. Европейският язовец живее в общност (в една бърлога могат да са до към 15тина), докато медоядът е единак… Поздрави и благодарности за включването :-).

  2. За щастие медоядът (меден язовец) не се среща по нашите географски ширини. В противен случай ние, медопроизводителите, щяхме да имаме доста неприятности с това иначе симпатично животинче. 🙂

Отговор