Шейха Маяса: Кралица на традициите и културата

0
Шейха Маяса
Официална фотография на шейха Маяса. Снимка: Brigitte Lacombe, http://www.qm.org.qa

Информацията за жената от арабския свят не стига до нас в най-чистата си форма. Асоциираме я обикновено с домакиня, забулена от глава до пети, без право на глас и в позицията на слаб и мачкан човек. Твърде често това е точно така. Но отвъд клишетата и предразсъдъците има жени, които са двигатели на своето време. И за тях няма значение къде са родени и на кой Бог се кланят. Една такава забележителна дама е от щастливките, родени в кралско семейство. Но макар и привилегирована от съдбата, тя използва влиянието и името си да създава култура и изкуство. Тя е Шейха Маяса Ал Тани.

Родена е през 1983 г. в Катар. Дъщеря е на бившия емир шейх Хамад бин Халифа Ал Тани и сестра на настоящия Тамим Бен Хамад Ал Тани. Но най-вече е дъщеря на майка си – забележителната шейха Моза, една от най-влиятелните и образовани жени в арабския свят.

шейха Маяса
Шейха Маяса до майка си шейха Моза. Снимка: http://m.fooyoh.com

Шейха Маяса е възпитана в традициите на родината си

Тя гледа на дългата си роба и забрадката като част от културата на страната си, която обича. В реч за Ted Talks обяснява, че уважението на традициите определя избора ѝ как да се облича, а не религията и нейните ограничения.

Шейха Маяса Ал Тани завършва политически науки и литература в САЩ. Докато учи в Duke University, тя е вицепрезидент на различни организации на политическа и социална тематика. Прекарва една година в Париж, където затвърждава образованието си. А след това работи за създаване на неправителствена организация в помощ на жертви на природни бедствия в Азия.

През 2006 г. се омъжва за свой братовчед (както се прави в кралските семейства) и му ражда трима сина и една дъщеря. Но това по никакъв начин не променя факта, че е много активна. Не използва майчинството, за да се оттегли от светския живот, а напротив – още повече се мотивира да се труди за един по-добър свят за децата си.

шейха Маяса
Управата на музеите в Катар, в това число шейха Маяса. Photo credit: Barjeel Art Foundation via Foter.com / CC BY-ND

Тя е председател и директор на асоциацията на музеите в Катар. И като такава се заема да направи

културна революция

Лондонското списание Арт ревю официално определя шейха Маяса като най-влиятелната личност в съвременното изкуство за 2013 г. Говори се, че тя харчи повече от милиард годишно, за да могат Катарските музеи да се похвалят, че са собственици на едни от най-скъпите и значими произведения на изкуството в света.

Работи упорито и за откриването на филиали на популярни световни университети в Катар.

Шейха Маяса основава филмовия институт в Доха. Тя осъзнава силата на киното в модерния живот и иска Катар да има принос и в този бизнес. Разбира се, всичко става с голям размах. Тази институция има за цел да подкрепи правещите филми и да образова подходящо желаещите да се научат. Освен това всяка година се провежда филмов фестивал за професионалисти и аматьори. За Маяса е важно да се създадат традиции в тази област, защото за нея:

“Филмът може да направи много повече от това само да забавлява. Той може да образова, вдъхновява и обединява общности”.

Шейха Маяса
Шейха Маяса.

Повлияна от своята майка шейха Моза, Маяса Ал Тани влага много енергия в организацията Reach out to Asia (ROTA). Тя се грижи както за хора, постарадали от бедствия, така и за това всеки да има достъп до образование. А тези, в които има потенциал, се подкрепят да продължат обучението си, като после стават част от каузата.

Маяса има отношение към спорта, литературата и
целия бизнес на семейството

Нейно височество Маяса пътува по целия свят. Тя е посланик на жените от Катар. Изнася лекции, занимава се с благотворителност, вдъхновява и гордо застава зад традициите и културата на родината си. Със своята отдаденост, присъствие и силна воля е поредното доказателство, че “слабият” пол може да променят реалността около себе си.

Родена като принцеса, тя използва властта и богатството си, за да прави добро. Да помага и да развива сектори, които вече са изведени на челни позции, благодарение на нея, на майка ѝ шейха Моза и на стотици други жени от арабския свят.

Всички те могат да ни засрамят с езиците които говорят, с образованието и уменията, които имат. А те са привилегия на будните умове, не на парите. Имаме прекрасен пример за това как кралската кръв не се използва за ходене по приеми със странни шапки, а за каузи, надхвърлящи човека и малкия му свят. Въпреки предразсъдъците на религията и въпреки всичко!


Вижте още историята на нейната майка – владетелката на Персийския залив Шейха Моза

Отговор