На 83 и все така готов да стане опълченец

1
опълченец
Знак „За отличие в Турската война въ 1877 и 1878 година.“
опълченец
Снимката на българския опълченец Петко Топалски, публикувана в американския печат със заглавието “На 83 и готов да воюва за страната си”.

“Преди няколко дни Стефан Петкоф Топалски, живущ на ул. Хер 1000, е получил скъп дар. Снимка на възрастния си баща Петко Стойчев Топалски, който днес живее в Лисец, България. Баща му, който е на 83 години, постъпва в Българската армия през 1878 г. като доброволец в Освобождението на родината си от турците. През 1888 г. той участва в Сръбско-българската война, през 1913 г. в Балканските войни, а през 1914 г. в Първата световна война. “Готов съм да служа отново, ако страната ми се нуждае от мен”. това пише той на сина си.”

Този текст и снимката на българския опълченец Петко Стойчев Топалски, която виждате, са публикувани на първа страница на вестник Harrisburg Telegraph на 26 декември, 1931 г. със заглавие “На 83 години и готов да воюва за страната си“.

Петко Стойчев Топалски е роден през 1860 г. в село Лисец на 8 км северозападно от Ловеч. Той е едва

18-годишен, когато взима участие като опълченец

в Руско-турската освободителна война от 1878-1879 г. И е един от десетимата опълченци, родени в Лисец. Петко Топалски умира през 1946 г. на 86-годишна възраст. Малко след това признателните му съселяни му издигат скромен паметник в центъра на селото, точно до днешното кметство. Той стои там и до днес.

Синът на Петко Топалски – Стефан, емигрира в град Харисбърг, административния център на щата Пенсилвания, през 1929 г. Там той развива успешен ресторантьорски бизнес, който днес продължава да съществува. Ръководи се от наследниците му. Вероятно не без значение за избора на Стефан Топалски да се установи в Харисбърг е фактът, че в града има голяма нашенска колония.

Тази колония създава първата българска организация в САЩ през 1931 г. Името ú е Българо-Македонски национален, образователен и културен център и продължава да съществува и днес. Към нея има и съботно училище, наречено 3 Март.


Още по темата: Шипка и Паметникът на свободата за деца

1 КОМЕНТАР

  1. Искам да знам павече за петко стойчев топалски и стефан петков топалски от с.лисец,зашото по думите на моя почнал дядо едивият му е дядо а другият вуйчо по майчина линия

Отговор