Той е ХИВ-позитивен, но жена му и децата – не

0
ХИВ-позитивен
Андрю със семейството си.

Американецът Андрю Пулсифър преди време сподели една изключителна снимка във Facebook и тя се разпространи в социалната мрежа като горски пожар. На снимката Пулсифър е със съпругата си и трите им деца. Той държи знак, който казва, че той е ХИВ-позитивен. Съпругата на Пулсифър Виктория и децата му държат същия знак, който казва че те са ХИВ-негативни.

Пулсифър решава да сподели снимката, за да образова хората и за да разчупи някои стереотипни представи за ХИВ, като изброява редица факти под нея. Като например това, че се е родил с вируса на ХИВ, както и че родителите му са починали от СПИН. Пулсифър също така споделя, че е

най-възрастният ХИВ-позитивен по рождение, който все още е жив

Обикновено децата, родени с ХИВ умират на възраст между 3 и 7 години, ако не бъдат взети съответните мерки.

ХИВ-позитивен
Не е срамно да си ХИВ-позитивен – гласи надписът на профилната снимка на Андрю във Фейсбук.

Андрю Пулсифър започва да приема лекарства, когато е на 8 години. Но може би най-впечатляващият факт е това, че в някои случаи, когато единият от родителите е серопозитивен, той все още има шанс да създаде здрави деца.

След смъртта на родителите си Андрю Пулсифър е отгледан от чичо си и леля си. Когато се запознава със съпругата си Виктория и разбира, че иска да създаде семейство с нея, Пулсифър е разбираемо обезпокоен. Двойката решава да прибегне до методите на изкуственото осеменяване, защото се притеснява, че болестта ще бъде предадена на детето им по рождение. Другите две деца на Андрю и Виктория обаче са заченати по естествен път.

Това е възможно тъй като Андрю е “невидим”

“Не, не съм нинджа”, шегува се Пулсифър пред Huffington Post. А след интервюто си за медията, става и част от екипа на изданието –

“Да си “неоткриваем” означава, че съществува само 1 % шанс да предадеш вируса на половинката си или поне така е при хетеросексуалните партньори. Взимам само три хапчета веднъж дневно. Това е.”

СПИН
Андрю продължава да спортува и да води активен живот, без да усеща болестта в ежедневието си.

Пулсифър казва, че съвременните методи за третиране на ХИВ са доста напреднали и някои лекарства работят, така че могат да държат вируса “приспан” в продължение на години.

“ХИВ носи своята стигма и аз искам да променя това. Това е болест, която може да бъде контролирана и можете да имате нормален живот с нея. Аз съм живото доказателство за това. Искам да образовам хората така че да преминем от фазата “Как се зарази?” към фазата “Как живееш с болестта?”, казва Пулсифър.


Да си спомним за Фреди Меркюри – една от най-известните жертви на болестта СПИН…

Отговор