Лицата на световните знаменитости след смъртта им

Как са изглеждали Бетовен, Шекспир, Гьоте и Нютон и още куп известни хора малко след смъртта си? Необичайната колекция на Лорънс Хътън дава отговор на този въпрос.

0
знаменитости - маски
Изработка на посмъртна маска през 1908 г. в Ню Йорк.

Как са изглеждали лицата на едни от най-големите знаменитости в света, малко след като са го напуснали? Странен въпрос, нали?! Но само на пръв поглед. Защото той си има съвсем точен отговор.

Гипсовите отливки от лицата на покойниците, правени с цел запазване на лика им за бъдещите поколения, са популярни от векове. Повечето от тях са отлети непосредствено след кончината на “модела”, преди разлагащата се плът или изстиналите мускули да изкривят чертите на лицето му.

В добрите стари времена, ако сте имали късмета да направите нещо значимо, като да откриете закона за гравитацията, да напишете Деветата симфония или да сте президент на Америка, сте могли да бъдете сигурни, че някой ще се погрижи да вземе отливка от лицето ви още преди трупът ви да е изстинал. Така че бъдещите поколения да могат да се дивят на физиономията ви и да казват неща от рода на “На живо е бил по-грозен”.

1894_keith_dora_wheeler_laurence_hutton
Лорънс Хътън

Най-голямата колекция от посмъртни маски в света

е събрана от литературния критик и есеист Лорънс Хътън (1843-1904). Днес тя се намира в раздела за редки книги към библиотеката на университета Принстън.

Хътън е роден в Ню Йорк в богато семейство. Още от дете пътува по света и прекарва всяко лято в чужбина. Работи като журналист във в. New York Evening Mail, както и като литературен редактор за Harper’s Magazine.

Хътън започва да събира странната си колекция от посмъртни маски на знаменитости през 60-те години на XIX в. Тогава по случайност се сдобива с голяма част от колекцията на друг подобен колекционер – известния френолог Джордж Комб. Американецът изважда страхотен късмет. Когато през 1858 г. Комб умира, съпругата му нарежда

маските, които я ужасяват

да бъдат изнесени от дома им на улицата. Там на тях попада Хътън, който спасява уникалната колекция. Освен от посмъртни маски, Хътън се интересува и от колекциониране на редки книги и автографи на известни писатели, като Уолт Уитман и Марк Твен, които са и негови лични приятели.

death-mask-storage
Всяка маска в колекцията на Хътън е грижливо опакована в мека хартия и съхранена в картонена кутия.

Лорънс Хътън на свой ред също не е подминат от оная с косата и умира от пневмония през 1904 г. Колекцията е продължена от наследниците му и през 60-те е дарена на Принстън, като днес наброява повече от 110 посмъртни маски. Сред тях са тези на

знаменитости като Бетовен, Шекспир, Гьоте и Нютон

Маската на Джордж Вашингтон отговаря 100% на представата ни за него от портрета му от еднодоларовата банкнотата. Сред най-интересните обаче е тази на Ейбрахам Линкълн. Защо ли? Вижте сами като разгледате 15 посмъртни маски от колекцията Хътън в галерията на  Lifebites.bg по-долу.

Ако обаче си падате по подобни нестандартни колекции, вижте кои са 5 от най-странните музеи в света.

Отговор