Мартин Скорсезе, който замени религията с киното

Мартин Скорсезе
Мартин Скорсезе е един от най-талантливите режисьори в Холивуд за всички времена.

На младини великият режисьор Мартин Скорсезе за малко не станал свещеник! Представете си само каква огромна загуба за киното щеше да бъде това!

Късметлии сме, че в крайна сметка талантливият Скорсезе решава да се отдаде на другата си голяма любов – правенето на филми. Първия си голям проект – Who’s That Knocking at My Door? – завършва през 1968 година. През 1973 г. прави един от своите филми, обявени по-късно за шедьоври – Жестоки улици. Но

световноизвестен Мартин Скорсезе става близо 10 години след дебюта си в киното

Благодарение на работата му по Шофьор на такси (1976), целият свят най-сетне разбира какъв талант се крие в този дотогава не толкова известен кино деец. С времето Скорсезе се превръща в емблема на стойностното кино, реализирайки още незабравими ленти като Ню Йорк, Ню Йорк (1977), Разяреният бик (1980), Добри момчета (1990), Нос Страх (1991) и много други. Любопитен факт е, че през 1987 г. Мартин Скорсезе се заема с режисурата на видеото към песента Bad на поп иконата Майкъл Джаксън.

martin-scorsese-1
Скорсезе се е женил и развеждал цели 5 пъти.

В живота големият творец с италиански произход е изключително суеверен. Избягва числото 11, тъй като вярва, че му носи нещастие. Избягва всичко свързано с него – номер на място, дата, час… Скорсезе има и фобия от летене със самолети. Явно страда от такава и към книгите, тъй като признава, че рядко чете. Прави го от време на време, когато се осведомява за последните новини.

Че не е отделял повече време на книгите, най-вече, когато бил малък и че така и не се научил да готви, са двете неща, за които легендарният режисьор съжалява най-много. Но Скорсезе е зает човек. Освен отдаден на работата си, той страстно обича и живота си. Макар сам да констатира, че никога не е достигал до момента на щастието. Женил се е и се е развеждал цели 5 пъти. В резултат на което има 3 деца.

Мартин Чарлз Скорсезе е роден на 17 ноември 1942 г. във Флашинг, Ню Йорк в италианско семейство. Именно обликът на този град и Америка през 50-те ще оформят представите му за света, а спомените от детството ще заживяват отново и отново в действията и думите на героите му.

Малкият Мартин бил болнаво дете и страдал от астма. За да го разведрят, родителите му

често го водели на различни филмови прожекции

Така още от съвсем ранна възраст у него се зародила истинска любов и огромен интерес към света на киното. Първите си творения написва на едва 8-годишна възраст. Още тогава всяко от тях Мартин Скорсезе подписва със собственото си име като “продуцент” и “режисьор”.

След като завършва гимназия, отива в Семинарията. Но творческата му натура и бунтарски дух не могат да се поберат между четирите стени на храма. Още в края на първата си година в Семинарията Скорсезе е изгонен оттам, заради непослушание по време на молитва. Впоследствие завършва режисура в New York University и след това започва да преподава там. Сред имената на неговите студенти се нареждат и тези на небезизвестните Джонатан Каплан и Оливър Стоун.

Постепенно Скорсезе се доказва като голям продуцент и режисьор, нижейки

шедьоврите си в киното

един след друг. Кой от кой по-добър и по-запомнящ се! Налага собствен стил и смело въвежда похвати като тъмни теми, несимпатични главни герои, поставя на дневен ред въпроси като религията, мафията… Използва специфични техники с камерата и съвременна музика. Във филмите му често се използва нецензурен език и то многократно. Но такива са и едни от най-запомнящите се, силни герои на Скорсезе – Чарли (Харви Кайтел) в Жестоки улици и боксьорът Дейк Ла Мота (Робърт Де Ниро) в Разяреният бик… Мъже с чувство за вина и грехове, които искат да изкупят. Хора, чиито най-големи врагове са самите те.

“Аз се идентифицирам с тях”, признава режисьорът, посочвайки именно тези два филма.

Скорсезе
Де Ниро и Скорсезе работят заедно в общо 8 филма.

Един от актьорите, които Мартин Скорсезе обича и с които често работи, е гениалният Робърт Де Ниро. Запознава ги друга кино легенда – Брайън Де Палма. Скорсезе и Де Ниро си пасват моментално и установяват силна връзка още с работата си по Жестоки улици. С Шофьор на такси тандемът оставя огромен отпечатък върху историята на киното, а лентата е обявена за един от най-значимите филми на всички времена.

Скорсезе и Де Ниро

работят заедно в общо 8 филма. Свързва ги обаче много повече от работата.

“Де Ниро, той е единственият човек, който знае откъде идвам, който познаваше моята история. Той разбира напрежението и този свят. Този свят, който го няма днес, но е все още тук (в сърцето), това е, което съм…”, казва в свое интервю титанът на киното, визирайки Манхатън и времето, в което е израснал.

Скорсезе работи често и с друг голям актьор – Джо Пеши. Години по-късно, в негов любимец се превръща Леонардо Ди Каприо. Той се появява в главните роли в някои от най-популярните ленти на режисьора – Бандите на Ню Йорк (2002), Авиаторът (2004), Вълкът от Уолстрийт (2013) и други.

Почти няма голяма награда, включително Оскар, с която Скорсезе да не е удостоен и то нееднократно. От 2003 г. режисьорът вече има и своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Вижте още: Киану Рийвс: Живот между скръбта и успеха

Отговор