Олимпийката Ледецка за силата на това, да не очакваш

0
Ледецка
Естер Ледецка с медала си на Супергигантския слалом. ©️Instagram/esterledecka

Хора като 22-годишната чехкиня Естер Ледецка пишат историята на спорта със златни букви. И ни учат, че истински интересният живот се случва отвъд очакванията. Задвижван тъкмо от герои като нея!

Които, макар и подценявани от фаворитите, не се отказват да правят това, което обичат. Не допускат да бъдат заставяни да избират между любимите си неща. И не позволяват да ги отписваме, преди да са показали на какво са способни.

Ледецка пристигна в Пьонгчанг

като световен шампион в алпийския сноуборд. Пристигна и като първия спортист в историята на зимните игри, осигурил си олимпийско участие едновременно и в сноуборд, и в ски дисциплините. Ала никой не очакваше, че тя ще сътвори такава сензация и в двете!

Най-голямото ѝ постижение на ски допреди ПьонгЧанг 2018 бе 7-о място в спускането в Лейк Луис (единственото ѝ влизане в Топ 10). Затова и когато на Олимпиадата в ски дисциплината Супергигантски слалом (Super-G) Ледецка застана на старта, спусналата се вече австрийка Ана Файт (олимпийската шампионка от Сочи 2014) бе неофициално поздравена като

победител и в Пьонгчанг

Състезателките след Ана, сред които и Ледецка, бяха извън Топ 19 на световната класация. А основната конкурентка – Линзи Вон, беше отпаднала от надпреварата.

Ледецка
Ледецка печели със ски назаем

Чешката сноубордистка обаче успя да подобри времето на австрийската си колежка по ски с една стотна от секундата. При това – както се оказа впоследствие – със ски назаем!

Тя използвала ските на своята американска колежка Микаела Шифрин, които в крайна сметка ѝ донесоха златен медал в Super-G. Сама изненадана от себе си, Ледецка не успя да реагира. След финалната права камерите следяха близо минута

неразбиращото ѝ лице

“Просто се чудех какво става. Това някаква шега ли е?”, коментира после медалистката.

“Казах си, че сега ще променят времето ми. Ще изчакам още малко и ще го сменят, ще добавят някоя секунда. Взирах се в таблото, но нищо не се случваше, а около мен всички крещяха.“

На пресконференцията след женския Super-G финал чехкинята се появи със скиорската си маска на лицето. “Не очаквах да се кача на подиума и да давам пресконференция и не съм се гримирала. В това отношение другите момичета са доста по-подготвени от мен. Затова маската е моят грим”, пошегува се Ледецка. И за пореден път ни замисли за смехотворното безсилие на очакванията.

“Останалите момичета не искаха да рискуват, сигурно са били под огромно напрежение. А аз просто исках да направя най-доброто си състезание”

– допълни златната медалистка. Победата ѝ накара всички в ски спортовете да се питат дали пък чехкинята не е объркала спорта. Дали не е трябвало отдавна

да се преориентира към ските

Самата тя разказва, че редува сноуборда и ските от малка. И заяви, че ако някога треньорите ѝ в единия или другия спорт я заставят да избира между двете, ще смени наставниците си.

Děkuju. 🏅🏅 // Thank you. 🏅🏅 📸: iSport.cz

Публикация, споделена от Ester Ledecká (@esterledecka) на

След което подкрепи тази си увереност, че може да е добра и в двете дисциплини, с още един златен медал. Сега обаче Ледецка бе в ролята на титулярка и първото място в паралелния гигантски слалом при женския сноуборд бе някак по-очаквано. Ала все така сладко!

“Никога не съм мислила, че ще взема два медала в два спорта на едни олимпийски игри. Нагласата ми за всяко състезание обаче е да давам всичко от себе си и сега съм много щастлива, когато всички ме поздравят”, зарадва се чехкинята и благодари на хората, които са я подкрепяли:

Семейството ми мина през големи лишения, за да стигна дотук.

Нейният първи треньор припомни, че родителите ѝ, баба ѝ и дядо ѝ са седели с часове край пистата, докато тя се е спускала. Както и че Ледецка не е първата олимпийска медалистка в рода си.

Нейният дядо

Ян Клапач печели сребърен медал на Олимпиадата в Гренобъл през 1968 г. с хокейния отбор на Чехословакия, а 4 години преди това има и бронз от игрите в Инсбрук.

Жената, спечелила първа два медала от различни дисциплини на една и съща олимпиада, също триумфира тази година в Пьонгчанг. След като грабна златото в шорттрека (и то – с нов олимпийски рекорд от 1:13.56 минута), холандката Йориен Тер Морс взе и бронза с щафетата на Холандия в кънки бягането на 3000 м (със световен рекорд). Което бе

поредното неочаквано отличие

Холандците стигнаха до него, след като отборите на Китай и Канада бяха дисквалифицирани.

А качването на Морс още веднъж на подиума ни напомни, че истории като тази и герои като холандката и като Ледецка са истинското злато на олимпиадите. Поуката от тях е по-ценна от който и да е рекорд. Защото днес, когато покрай социалните мрежи живеем с усещането, че сме следени под лупа отвсякъде, имаме особена нужда от примери, че всъщност най-важно е какво самите ние вярваме, обичаме, можем.

*Пьонгчанг e изписано различно на някои места нарочно. От корейското посолство помолиха журналистите да изписват ПьонгЧанг 2018, когато става дума за олимпиадата като форум. Самото място обаче се пише без главното Ч и без годината.


Вижте още… кой е олимпиецът, заложил всичко на карта заради приятел

Отговор