Цилиндърът на Линкълн и неговата невероятна история

0

На 15 април 2015 г. се навършиха 150 години от смъртта на американския президент Ейбрахам Линкълн. САЩ отбелязаха годишнината с множество възпоменания и с отдаване на почит към лидерството му по време на Гражданската война и ролята му за премахването на робството.

Ако има вещ, която е неразривно свързана с имиджа на Линкълн, то това без съмнение е неговият цилиндър

цилиндърът
Цилиндърът, който носи Линкълн, когато е убит.

С внушителния си ръст от 193 см, Линкълн се откроява сред повечето си съвременници. Въпреки това американският президент редовно носи цилиндри. Линкълн използва аксесоарите, за да съхранява важна кореспонденция в тях, но и да замерва с тях генералите си, за да подчертае гнева си. А и просто, за да отдаде почит в подходящи случаи.

Линкълн купува последния си копринен цилиндър от J. Y. Davis – компания за шапки от Вашингтон. Шапката е опасана от черна лента, която е добавена по-късно, и с която Линкълн изразява скръбта по сина си Уили, който умира от коремен тиф на 20 февруари 1862 г. Никой не знае кога Линкълн купува цилиндъра, нито колко често го носи. Това, което със сигурност се знае е, че президентът го носи в последните мигове от живота си.

Убийството на Линкълн
Убийството на Линкълн от Джон Уилкс Бут, гравюра от 1868 г.

На 14 април, 1865 г. Линкълн отива да гледа пиесата Нашият американски братовчед във Форд Тиътър. Когато Линкълн сяда в президентската ложа, актьорът и привърженик на Юга Джон Уилкс Бут се промъква зад балкона на президента. Бут изчаква най-смешната реплика в пиесата с надеждата смеха да заглуши изстрела. Часът е 10:15 вечерта. Когато публиката започва да се смее, Бут се втурва в ложата на Линкълн и произвежда един-единствен изстрел от упор в главата му. Куршумът влиза зад лявото ухо на Линкълн и засяда зад очите му.

Фатално ранен, Линкълн е отнесен в дома на Уилиам Петерсън, където умира в 7:22 на следващата сутрин.

Цилиндърът на президента остава в театралната ложа

Военните, които пазят театъра след покушението изземват цилиндъра и стола на който седи Линкълн като веществени доказателства.

Джон Уилкс Бут
Джон Уилкс Бут

След като процесът срещу Бут приключва, двата предмета вече не са доказателства и Военният департамент на САЩ ги прехвърля в Министерството на вътрешните работи. То съхранява други национални реликви. Оттам на свой ред изпращат цилиндъра и стола на музея Смитсониън. Джоузеф Хенри, един от съветниците на Линкълн по проблемите на науката и директор на музея, нарежда цилиндърът незабавно да бъде заключен в мазето на сградата. Той предупреждава служителите си да не споменават при никакви обстоятелства за експоната, тъй като споменът за покушението е все още жив.

Цилиндърът на Линкълн остава на склад през следващите 26 години. Вижда бял свят за първи път през 1893 г., когато е включен в изложба, организирана от Lincoln Memorial Association. Столът, на който Линкълн седи, когато е убит е върнат на наследниците на собствениците на Форд Тиътър. Веднъж изложен публично, цилиндърът се превръща в символ на мъченически загиналия 16-и президент на САЩ и едно от най-големите съкровища на музея Смитсониън.

Вижте още: Часовниците на американските президенти

Отговор