Приказната история на махала Баба Стана

махала Баба Стана
Махала Баба Стана. Снимка: Lifebites.bg

В близост до Троянския манастир и село Орешак има едно малко и изключително живописно селище – махала Баба Стана. Когато бях малък, прекарвах летните си ваканции в района и съм играл и там. В следващите редове ще се опитам накратко да ви разкажа историята на това място, която звучи буквално като приказка.

махала Баба Стана
Махала Баба Стана. Снимка: Сашо Игнатовски

Махалата не е на главния път. Не се вижда отдалеч. Всъщност, за да отидеш там, трябва поне да знаеш за нея. Тя е на високо, но скътана в гората. На мястото има следи, че е било обитавано още в античността. В близост има тракийско селище, а почти в самата махала траките оставили погребални могили. С идването на римляните обаче, селището било изоставено. И векове наред човешки крак не стъпвал там.

Дошли най-тъмните години на турското робство. През 16-17 век турците минавали из района да събират кръвен данък от тогавашното село Троян. Взимали здравите, хубави, сръчни момчета за еничари, а покрай тях отвеждали и много моми в харемите си. Легендата говори, че една вдовица на име Стана, която живеела в Троян по това време, събрала децата си и с тях

потърсила по–безопасно място за живот в Балкана

Махала Баба Стана
Махала Баба Стана. Снимка: Lifebites.bg

Попаднала Стана на високия хълм, в чиито поли има извори. Мястото било преоткрито за хората. Всъщност, местността е много благоприятна за живот. А и близостта до манастира е изключително предимство. Заради монашеското поселение по естествен път се развивали търговията, а оттам и живителните сили на селищата наоколо. Заселила се баба Стана там, децата и внуците ѝ растяли, създавали свои семейства. Някои от потомците ѝ заселвали нови местности наоколо, които и до днес се наричат с техните имена.

В махала Баба Стана до Троянския манастир с годините започнали да прииждат и хора от други краища на България. Смутните времена принуждавали мнозина да изоставят родните къщи и да търсят по-сигурни и скрити места за преживяване. Един от най-известните пришълци бил Станчо, наричан Дряна, понеже баща му Банчо дошъл от Дряново. Той е основоположник на рода Дренски, чиито потомци днес живеят в село Орешак и град Троян.

Махала Баба Стана
Махала Баба Стана. Снимка: Lifebites.bg

Станчо Дрянът участвал в кърджалийски разбойнически банди. С тях обикалял на север и на юг от Стара планина да граби из България. Бил доверен човек на разбойническия главатар. Често той бил човекът, който с допълнителна охрана носел откраднатото в основния стан на главатаря.

Веднъж Станчо пак трябвало да занесе плячката при господаря си. Докато групата минавала през Балкана, Станчо някак успял да избие другарите си. Скрил златото в близост до Кърнаре – от другата страна на планината. Ранил се сам и с измъчен вид се явил при главния разбойник. Съобщил, че керванът бил нападнат, а другарите му избити от нападателите. Самият той едва се избавил.

Прибрали го в махала Баба Стана да се лекува

Станало така, че точно по това време турската власт разкрила съществуването на тази разбойническа банда и я разтурила. Вече нямало кой да търси сметка на Станчо и цялото имане останало за него. А кърджалийските времена останали в миналото.

махала Баба Стана
Хаджи Калчо Дренски. Портрет от Георги Данчов-Зографина.

Разраснал се родът на Станчо Дренски. Синът му Калчо станал голям търговец в Троян. Отишъл даже в Божиите земи и станал хаджия. Хаджи Калчо дори положил темелите на благотворителността в семейството си. Първата му дарителска инициатива била свързана с построяването на училище в махалата.

Причината е, че децата от махала Баба Стана ходели на училище в Орешак. За да стигнат до там, пресичали река Черни Осъм, която минава в полите на хълма. Тогава още нямало път и мост над водата, а и реката била по-пълноводна от днес. Случило се така, че веднъж няколко деца, които отивали на училище, били отвлечени от течението и се удавили. Тогава Хаджи Калчо дал пари да се построи училището в Баба Стана, за да не се налага децата да ходят чак до Орешак.

махала Баба Стана
Училището в махала Баба Стана. Снимка: Lifebites.bg

Минало още време и Хаджи Калчо се оженил и се преселил в Пловдив. Отворил голяма търговия там. Родил му се син, когото кръстил Константин. Станал известен из цяла България с името Константин-Кочо Хаджикалчев. За него мнозина изследователи казват, че е бил

един от най-богатите българи (или дори най-богатият)

до Втората световна война. Бил и изключително влиятелен поради това. Знае се, че Константин Хаджикалчев заедно с Константин Стоилов и Димитър Греков са хората, предложили на младия виенски аристократ Фердинанд Максимилиян Карл Леополд Мария Сакскобургготски да заеме българския престол след абдикацията на Княз Александър Батенберг.

Константин Хаджикалчев
Константин Хаджикалчев, смятан за един от най-богатите и влиятелни българи до Втората световна война.

Богатството на Кочо Хаджикалчев било обсъждано из цялата страна, а още повече в родния край на баща му. По това време вече Троян бил голям занаятчийски център. Населението се разраствало и имало нужда от по-голямо и модерно училище в града. За целта по-видните троянци хитро предложили на Хаджикалчев да продължи благотворителната дейност на баща си, като му предложили да участва със средства в изграждането на първото модерно училище в Троян. За радост търговецът и вече дипломат Хаджикалчев, приел с охота.

Като отворило врати новото училище, в знак на признателност троянци го кръстили на името на най-големия дарител за построяването му, а именно Константин Х. Калчев. Впоследствие училището било преименувано на името на най-известния троянец Иван Хаджийски.

Троян
Училището в Троян, което първо носи името на Костантин Х. Калчев, а днес – на Иван Хаджийски.

Семейството на Кочо Хаджикалчев също не било малко и се пръснало по света. Един от внуците му обаче поддържа дарителския дух и любовта към махала Баба Стана и днес. Това е англичанинът Джон Бризби, който е кралски юридически съветник на кралица Елизабет Втора. През 2007 година реставрира старото училище, което построява прадядо му и

махала Баба Стана
Православната черква в махала Баба Стана, построена от Джон Бризби и съпругата му Клер. Снимка: Lifebites.bg

строи православна черква в махалата

Реставрира по изключителен начин стари къщи в Баба Стана. Ежегодно дава награди на талантливи троянски ученици на специална церемония, която се провежда в най-старото и красиво училище в Троян, което е построено със средства на дядо му Константин Хаджикалчев.

Това е съвсем накратко историята на чудната махала Баба Стана. Това селище е живо и днес и в него има хора. В почивни дни и при хубаво време разходката там е много тонизираща и приятна. На такова място с лекота се прескача от една епоха в друга. Има приятно хотелче с малък ресторант с много вкусна храна. А през зимата мястото е абсолютно приказно.

махала Баба Стана
Махала Баба Стана – местността. Снимка: Сашо Игнатовски

Вижте още историята на друг местен герой – Партений Белчев, от когото великият Иван Вазов се учил на четмо и писмо

4 КОМЕНТАРА

  1. Много ми е тъжно когато името на дарителите се подменя дори с известни колеги социолози и народопсихолози, толкова ли няма в Троян нещо значимо, културен дом, дом на журналистическата гилдия и т.н. Подмяната на имената на дарените сгради не е само в Троян, да оставим събарянето им в Пловдив и София поради немарливост и преднамерено, но гледам една сграда дарена в Казанлък за децата сега да е политически клуб и спирам до тук. Примери колкото щеш.

  2. Господин Стаменков, голяма скръб и жал усещаме аз и фамилията ми, когато поради конюнктурни обстоятелства се стига до подобни извращения върху българската памет. Около 50 години върху българския народ е упражнявана репресия. Репресия граничеща с геноцид. Все пак големият троянец Иван Хаджийски не е онзи комунист, какъвто се опитваха да го изкарат доскоро. Не забравяйте, че според тях и Ботев е комунист! Господ вижда! Поздрав!

  3. Чел съм по- стари издания, в които се описва заселването и историята на селището Баба Стана. Много неща се опростяват и преиначават. Разминават се факти и документи. Стига се до там, че Клер Бризби твърди, че личността на Баба Стана е митична и не е съществувала никаква нейна къща. Българската история ние ли ще я изследваме и публикуваме или чужденците ? Историята и произхода на Банчо Дрянът е преиначена и омаловажена, защото те са хората, които са се сродили с рода на Баба Стана и са допринесли за славата и известността на това населено място !! 0899 146200.

Отговор