Партений Белчев – учителят на Иван Вазов

Партений Белчев
Партений Белчев - учителят на Иван Вазов.

Партений Белчев е един от онези забравени герои в нашата история, без чийто невидим принос не биха могли да се случат поредица последващи събития. Тези стойностни хора, които са двигател на българското Възраждане и българското самосъзнание, винаги остават на заден план. Сякаш за да може основните исторически личности да изпъкнат по-ярко и да изпълнят мисията си. Това е историята на човека, от когото

големият Иван Вазов се е учил на четмо и писмо

 Партений Белчев
Партений Белчев

Човек, който най-много е повлиял на детското съзнание на един от най-великите български поети и писатели.

Името на този впечатляващ българин не е случайно избрано. Зад него се крие цяла история. По времето, когато игумен на троянския манастир Успение Богородично бил Партений, в обителта били направени много подобрения и реконструкции на основните сгради на манастира, а и на целия комплекс. За целта е било нужно да се повикат занаятчии от други места, понеже местните не достигали за големите строежи.

Така до манастира се заселил дядото на Партений Белчев – ковачът от Трявна Белчо Стоянов. След годините работа по манастира, майсторът решил да остане в района. Купил имот и построил къща в махала Миленча.

Партений Белчев
Родословното дърво на Партений Белчев.

Там се родил и израснал синът му. Когато на свой ред той се сдобил с наследник, семейството решило да кръсти момчето на стария игумен на манастира – Партений.

Партений Белчев се родил през 1834 г. Началното си образование получил в килийното училище към Троянския манастир. Старателен и буден бил за възрастта си, което впечатлило игумена. Така било решено малкият Партений да продължи образованието си в Киевската духовна семинария. В Киев Партений Белчев проявил естествения си интелект и упорство в учението и завършил семинарията с отличен успех.

След това младежът се завърнал в родната си махала Миленча. По онова време много от местните хора работели сезонно в градовете от южната страна на Балкана – Карлово и Сопот. Така Партений научил, че в Сопот имало свободно място за учител. Кандидатствал за работата и бил одобрен от местните първенци. Именно по време на своето учителстване в Сопот

Партений Белчев се срещнал

с бъдещия най-голям български поет

писател и белетрист Иван Вазов.

Със сигурност у Вазов много силно се е запечатал образът и личността на неговия учител. Доказателство за това е, че като прототип за своя герой даскал Климент в романа Под игото и повестта Чичовци е използвал именно преподавателя си Партений Белчев.

Когато Вазов го споменавал, винаги го правел с любов и уважение. Така е представен и образът на Даскал Климент. Показани са дребните чудатости на учителя, но Вазов основно застъпил добродетелите му на български патриот и справедлив човек.

Партений Белчев
Паметната плоча пред дома на Партений Белчев.

Партений Белчев напуснал Сопот и станал учител в Карлово

В спомените си Съба Вазова – майката на поета пише, че именно той бил човекът, който е предупредил сопотчани, че към града идва турска войска, която се готви да подложи на убийства и грабежи местното население. Това станало по време на Руско-турската война през 1877 г.

През 1881 г. Белчев станал учител в пловдивското девическо училище. В спомените си Иван Вазов пише, че около 1900 г. Партений Белчев е починал в Пловдив.

Българите трябва да помним бележитите си съотечественици. Делото и животът на такива хора трябва да ни водят в собствения ни живот и ежедневните ни проблеми. Чудесно е, че имаме такъв пример в лицето на Партений Белчев. Позабравили сме този стойностен наш съгражданин. Щом като по българските земи са се раждали хора от величината на Партений Белчев, значи в днешния ден ние също бихме могли да раждаме такива личности. Само трябва да пазим паметта на бележитите ни сънародници и в делата си да се опитваме поне малко да им подражаваме.

Мъртъв е само онзи, който е забравен!

Вижте още: На среща с Вазов

Васил Априлов: един вдъхновяващ българин

 

Отговор