Викториански Лондон, заснет в изумителни цветове

0
Викториански Лондон
Лондонския Тауър Бридж през 1890 г.

Тази седмица продължаваме с поредицата цветни фотографии от големите империи в миналото, като ви представяме викториански Лондон през 1890 г. По онова време Британската империя е по-велика дори от Римската и се простира по целия свят – тя е толкова голяма, че слънцето в нея никога не залязва, а столицата ú Лондон е световен център на културата, търговията и финансите.

Кралица Виктория (1819-1901) е последният наистина важен британски монарх. По време на дългогодишното ú управление, което продължава 63 години и седем месеца –  от 20 юни 1837 г. до смъртта ú през 1901 г., Британската империя преминава през

период на безпрецедентен растеж и просперитет

Страната претърпява втора индустриална революция – мнозина индустрии са модернизирани. Науката и иновациите водят до един по-комфортен живот с подземни метростанции, стоманени военни параходи, осветление с газ и телефони. Но от всичко най-важно е, че по времето на кралица Виктория, англичаните добиват ново самочувствие. Те виждат себе си не само като колониална сила, но и като вестители на новия световен ред, които носят светлина в тъмните кътчета на света.

Кралица Виктория
Кралица Виктория през 1882 г.

Влиянието на кралица Виктория върху културата и политиката на Британската империя е толкова силно, че управлението ú става известно като Викторианска епоха. Днес съществува тенденция към нея да се гледа с известно презрение. Твърди се, че е лицемерно време, в което Библията и Шекспир са изчистени от всякакви скверни думи. А семействата покриват краката на пианото, защото никои крака не бива да бъдат показвани, дори дървените такива.

Великобритания, която кралица Виктория оставя след смъртта си, е една доста различна страна от тази при възкачването ú на трона. След кончината на кралицата тронът е поет от сина ú Едуард, чието управление обещава да бъде не по-малко бляскаво и далеч по-малко репресивно. Но тези надежди бързо са погребани с началото на Първата световна война 13 години по-късно.

бифитър във викториански Лондон
Йеомен известен още като бифитър – британски страж на Кулата на Лондон.

Повече от век след кралица Виктория, след две световни войни и период на икономическа стагнация, столицата ѝ е поизгубила част от бившия си блясък.

Вече не е викториански Лондон – романтичен и имперски величествен

Вижте града в 35 фотографии от последните години на Викторианската епоха (от архивите на Библиотеката на Американския конгрес).

Освен показания тук прекрасен викториански Лондон, можете да видите и други имперски столици, заснети в края на XIX и началото на ХХ век в прекрасни цветове: Виена, Париж, Константинопол, Рим

Отговор