Непълнолетните момичета в иранските затвори

0
17-годишната Махса убива баща си с кухненски нож, за което трябва да плати с живота си.

В Иран момчетата навършват пълнолетие на 15 години, а момичетата – на 9, след което могат да бъдат осъждани на смърт за престъпления като убийство, трафик на наркотици или въоръжен обир.

Изпълнението на присъдата става чрез обесване

Садег Сури, иранска фотографка и носител на наградата Lens Culture 2015, е заснела серия фотографии от ежедневието на ирански момичета в местни затвори. Голяма част от младите затворнички очакват изпълнението на смъртни присъди след навършване на пълнолетие.

Lifebites.bg публикува част от фотографиите и историите зад тях. Вижте ги по-долу:

1000 (1)

15-годишната Шакайек е в затвора почти от година по обвинение във въоръжен обир на супермаркет в Техеран. Тя и приятелят ú се опитват да оберат магазина, но когато полицията пристига момчето избягва и тя е арестувана. Бабата на Шакайек често я посещава в затвора.

1000 (2)

Соуганд е на 16 години. Един ден полицията влиза в дома ú със заповед за обиск и открива 250 кг опиум, 30 грама кокаин и 20 грама хероин. Наркотиците са на баща ú, но понеже Соуганд е вкъщи по време на обиска, тя е единствената арестувана. Соуганд е от близо година в затвора, но никой от близките ú не я е посещавал през това време.

1000 (3)

Свещеник посещава момичетата всеки ден за традиционната молитва. След нея той говори със затворничките и се моли Бог да прости греховете им.

1000 (4)

Момичетата, осъдени на смърт, често взимат новородените си деца в затвора, до навършването им на 2 години. Захра се омъжва на 14 години и има две деца. Днес тя е на 17 и е в затвора за кражба на мобилни телефони.

1000 (6)

Катере е на 13. Тя избягва от дома си, след като чичо ú я изнасилва. Седмица по-късно няколко младежи я нападат в парк в Техеран и също се опитват да я изнасилят. За да се спаси, тя се самонаранява. Полицията я открива в безсъзнание и я прехвърля в затвор за непълнолетни.

1000 (7)

Момичетата затворнички могат да излизат на разходка в двора два пъти на ден.

1000 (8)

Извършили различни престъпления ирански момичета се редят на опашка за храна.

1000 (9)

Назанин е на 16 години. Тя е арестувана преди половин година за притежанието на 621 грама кокаин, но съдията все още не се е произнесъл по делото ú.

1000 (10)

Махшид е на 15 и е арестувана за извънбрачна връзка и притежаване на наркотици. Родителите ú също са в затвора по същите обвинения. Махшид ще бъде на свобода след 8 месеца, когато излежи присъдата си.

Отговор