Леонид Рогозов: Хирургът, който оперира сам себе си

0
Леонид Рогозов
Д-р Леонид Рогозов

Да оперираш сам себе си е вероятно едно от най-трудните неща на света. В историята са известни няколко случаи на хора, които са правили това, с различна степен на успеваемост. Преди няколко години жена в Мексико си прави цезарово сечение с обикновен кухненски нож, използвайки текила като анестетик. През 1999 г. американката Джери Лий Нилсен оперира себе си от рак на гърдата, докато е в антарктическата станция Амундсен-Скот.

И все пак тези два случая са нищо, в сравнение с историята на съветския хирург

д-р Леонид Рогозов, който през 1961 г. оперира сам себе си от апендицит

и то не къде да е, а в съветската полярна станция в Антарктика.

Д-р Леонид Рогозов
Д-р Леонид Рогозов като млад лекар в Санкт Петербург.

През 1960 г. 27-годишният д-р Леонид Рогозов е в началото на доста обещаваща кариера като хирург и току-що е завършил дисертация, посветена на

нов метод за опериране на рак на хранопровода

Няколко седмици преди защитата ú обаче д-р Рогозов решава да се присъедини към съветската антарктическа експедиция и заминава за станцията Новолазаревская на Южния полюс заедно с още единадесет други души.

Д-р Рогозов изпълнява три роли – лекар на експедицията, асистент-метеоролог и шофьор.

appendectomy0
Най-известната снимка на д-р Рогозов по време на операцията от апендицит.

През нощта на 29 април, 1961 г., Рогозов започва да повръща и вдига висока температура и диагностицира състоянието си като остър апендицит. Но силните ветрове и минусовите температури правят евакуирането му невъзможно. Докторът знае, че

ако не бъде опериран в следващите 24 часа, той ще умре

Разбира се, операциите от апендицит са едни от най-лесните за всеки хирург. Но не и ако трябва да бъдат извършени върху самия него, в импровизирана операционна и с асистенти група неквалифицирани общи работници.

mirror1
Д-р Леонид Рогозов по време на операцията.

Въпреки това д-р Рогозов решава да рискува!

instruments1
Инструментите, които д-р Рогозов използва за операцията си.

В следващите 45 минути д-р Рогозов оперира апендикса си с наличните в базата инструменти, както и с помощта на огледало, което един от колегите му държи над него.

По-късно медикът казва, че всичко в огледалото се е виждало наобратно и това само е затруднило работата му.

Д-р Рогозов прави пауза на всеки десет минути

за да повърне и да събере силите си. Когато най-накрая отстранява апендикса си, хирургът установява, че той е толкова лошо инфектиран, че е щял да се спука в следващите няколко часа, което със сигурност би довело до смъртта му.

Две седмици след операцията Рогозов се възстановява напълно и се връща към работата си в станцията. Той остава още една цяла година на Антарктика, след което се връща в Съветския съюз, защитава дисертацията си и получава орден Червено знаме на труда.

Dr. Leonid Rogozov operating himself to remove his appendix in Antarctica, 1961 (1)
Д-р Рогозов разговаря с колегата си Юри Верешчагин след операцията.

Д-р Рогозов прекарва остатъка от живота си като професор по обща хирургия в Санкт Петербург, където умира през 2000 г. Съвсем като приказка от света на съвременната медицина, нали?

Вижте още: Германският еврейн, който стана османски паша

Отговор