Скандалът с голите снимки в американските университети

0
голите снимки
Една от хилядите снимки, правени в университетите от Бръшляновата лига.

През 40-те години на миналия век университетите от т. нар. Бръшлянова лига имат едно меко казано странно изискване за новоприетите в тях студенти. Харвард, Йейл, Уелсли, Васар и Браун са сред американските учебни заведения, които карат студентите първа година в тях да позират голи. През годините университетите заснемат хиляди актови фотографии на свои възпитаници, сред които има и немалко известни личности като Джордж Буш, Мерил Стрийп и Хилъри Клинтън.

tw_king_nude_standing_posture
Нецензурирана версия на горната снимка.

Странната процедура продължава до края на 70-те и впоследствие е забравена. До 1995 г., когато гръмва т.нар. Great Ivy League Nude Posture Photo Scandal, предизвикан от Рон Розенбаум. Той е журналист от в. New York Times и възпитаник на Йейлския университет, който

публикува статия за голите снимки

“Един есенен следобед в средата на 60-те, малко след като бях пристигнал в Ню Хавън, за да започна първата си година в Йейл, бях извикан в този опушен храм на физическите добродетели, познат като фитнеса Пейн Уитни”, пише Розенбаум.

exposed
Факсимиле от статията на Розенбаум в The New York Times Magazine.

Американецът влиза в стая без прозорци на втория етаж, където мъже в искрящо бели престилки му нареждат да свали всичките си дрехи. След това залепват метални игли по гръбначния му стълб и му правят снимка в профил.

14681206426_4c372bee10_z
Рон Розенбаум

“Процедурата изглеждаше странна, но скоро разбрах, че това е отколешен обичай в повечето училища от Бръшляновата лига. Във всички тях цели поколения от културния елит, са били карани да позират”, пише американският журналист.

Необичайните фотосесии са част от гигантски проект, който се ръководи от психолога Уилям Хърбърт Шелдън. До неотдавна се смяташе, че Шелдън е правил снимките на новоприетите студенти с цел изучаване на сколиозата, паралича и други болести, свързани с опорно-двигателната система.

william-h-sheldon
Уилям Хърбърт Шелдън

Мнозина обаче са склонни да вярват, че

голите фотосесии са служели на далеч по-зловеща цел

Някои документи в архивите на Шелдън свидетелстват, че ученият е използвал фотографиите, за да изучава връзката между формата на човешкото тяло и интелигентността. По време на Втората световна война нацистите провеждат подобни експерименти, за да докажат псевдонаучната си теория за превъзходството на бялата раса.

Къде са голите снимки днес? Да се отговори на този въпрос е трудно. Част от тях са откраднати след проникване с взлом във фотолабораторията на университета през 70-те. Някои от тях се озовават на черния пазар, който се върти зад стените на университета, докато други са били раздавани като подарък на новопостъпилите членове на тайни студентски общества като Череп и кости.

Служител на Йейл открива огромна купчина от голите фотографии години след експеримента, които са надлежно унищожени. Друга колекция подобни снимки са открити в склад на благотворителната организация Goodwill в Бостън. Те се озовават в музея Смитсониън, който предоставя достъп до тях на Рон Розенбаум през 1995 г.

Smithsonian_Building_NR
Малкото останали снимки се съхраняват в архивите на Смитсониън.

Когато New York Times публикува историята на голите снимки в статия, озаглавена Големият скандал с голите снимки от Бръшляновата лига, университетът в Йейл незабавно изисква от Смитсониън да унищожи всички снимки на техни студенти. Музеят изпълнява това желание. Днес малкото останали снимки най-вероятно се съхраняват в Антропологическия архив на Националния музей за естествена история, който е клон на Смитсониън във Вашингтон и който е отворен само за учени.

Вижте още… Модна фотосесия в България с бащата на ГДР-еротиката

Отговор