9 стъпки, благодарение на които ставаш по-добър човек

добър човек
Снимка: Zuhair Ahmad via Foter.com / CC BY-NC-SA

От няколко години се опитвам да притеглям действията си на везната с показател добро и лошо. Старая се да се отърва от вредните навици и мисли, както и да помагам на кой с каквото мога. И най-вече с всеки изминал ден да бъда по-добър човек.

Понякога не е лесно. Не е лесно да укротиш чувствата от тъмната гама, които се случва да напират у всеки от нас. Но важното е да опитваш и да не им се даваш. И наистина с времето ще усетиш как те идват все по-рядко при теб. Ставаш по-разбиращ, спокоен и уравновесен. Когато

истински искаш да бъдеш по-добър човек

това постепенно се случва и наистина се превръщаш в такъв. Днес Lifebites.bg ви предлага 9 стъпки, които ще ви доведат до по-доброто ви Аз (ако искате да стигнете до него, разбира се!). Ето ги и тях:

Снимка: Chad Sparkes via Foter.com / CC BY
Снимка: Chad Sparkes via Foter.com / CC BY

 Бъдете отворени за промяна

Ако желаете да станете по-добри хора, то най-важното условие е да сте склонни да се променяте. Има хора, които не обичат промените, но именно това е причината да тъпчат на едно и също място цял живот. Промяната е път към развитието и прогреса, както у самия човек, така и в живота като цяло. А за да станеш по-добър човек е необходимо да промениш не само навиците си, но и самото си мислене и светоусещане.

Спрете да търсите извинения

Когато нещата се объркат или не вървят така, както бихме искали, несъзнателно (или съзнателно) започваме да търсим виновника за това. Само че вместо да потърсим грешката в себе си (без да се самообвиняваме излишно), ние измисляме оправдания, които винаги са някой или нещо извън самите нас. С течение на времето разбрах, че да признаваш собствените си грешки ти дава много повече, отколкото ти отнема.

Тази стъпка е наистина много важна по пътя на един човек, който иска да стане по-добър. Качеството да не търсиш оправдания, а да назоваваш нещата с истинските им имена те кара да израстваш в духовен и ментален план.

Снимка: Stephanie Massaro via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: Stephanie Massaro via Foter.com / CC BY-NC-ND

Научете се да прощавате

Ако някой ни настъпи в тролея, едно: “Извинете” е достатъчно, за да не обърнем внимание на случката и моментално да му простим. Когато става дума за по-сериозни неща обаче да простиш на някого, който те е предал или наранил се оказва много трудно. Но трябва да приемем дълбоко в себе си, че да се греши е нещо присъщо на хората и никой не е перфектен.

Затова е важно да се научим да прощаваме, а не да съдим околните. Границата между това, което можем искрено да простим и това, което си остава “непростимо” всеки от нас трябва сам да определи. Но знайте, че колкото повече прощавате, толкова по-напред стигате по пътя си към това да станете по-добри.

Спрете да се ядосвате

Гневът и яростта са присъщи на много хора. Но едно от най-важните неща, които те трябва да разберат е, че тези чувства с нищо няма да променят ситуацията или субекта, който ги е предизвикал. Гневът и яростта в повечето случаи се обръщат срещу самите нас. Понякога дори да си даваме сметка за тези неща, да установим контрол над яростта си остава едно доста трудно начинание, към чието овладяване не трябва да спираме да се стремим.

За по-добър резултат, открийте своя индивидуален начин да се успокоявате, в моментите, в които се чувствате ядосани. Някои хора използват за целта стрес топчета, други дишат дълбоко, а трети убиват гнева с искрена усмивка.

Снимка: Ly Thien Hoang (Lee) via Foter.com / CC BY
Снимка: Ly Thien Hoang (Lee) via Foter.com / CC BY

Научете се да изслушвате хората

Не съществува човек, който да няма нужда да бъде изслушан, да сподели, да изкаже болката или мислите си. Но често в забързаното ежедневие не ни остава време да чуем и да поговорим дори с най-близките си хора. Някои от нас обичат много да говорят, но не умеят да изслушват. Да се превърнете в добър слушател и наистина да започнете да се интересувате от това, което имат да ви споделят околните, ще ви осигури един огромен скок към превръщането ви в по-добър човек.

Бъдете честни

“Мъжете лъжат поне по 6 пъти на ден и два пъти повече от жените”, твърди проучване, цитирано от ежедневника Дейли Мейл. За да бъдем по-добри хора, ние трябва да се научим да сме честни за важните неща, които касаят нас и близките ни. Да скалъпиш някоя малка (или по-голяма) лъжа е много лесно. Да кажеш истината може да ти коства много, трудно е, но си струва! Предизвикайте се сами да не изричате нито една лъжа за 1 ден. После за 3 дни, за една седмица, за месец… ЗАВИНАГИ.

Преборете се със страховете си

Ако успеете да надвиете страховете си, със сигурност ще станете по-добър човек. Опитайте да направите нещо, което винаги ви е плашило. Рискувайте, предизвиквайте себе си и собствените си възможности. Страхът е нещо, което не ни позволява да вървим напред, така че всяка победа над него е една огромна крачка към личностното ни развитие. Ако си смел, ще си и добър, защото няма да има какво да те спира или ограничава.

Снимка: FUNKYAH via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: FUNKYAH via Foter.com / CC BY-NC-ND

Правете изненади

Вашата половинка, родителите ви, приятели или други близки хора са идеалната мишена за осъществяването на тази стъпка. Едно от най-прекрасните и носещи удовлетворение чувства е това да знаеш, че си направил някого щастлив. Така че не се пестете откъм идеи и изненадвайте хората около вас, дори да няма конкретен повод за това.

Бъдете за пример

Когато знаеш, че трябва да даваш пример на околните, се чувстваш ангажиран с това да се държиш подобаващо. Когато погледът на околните е вперен в теб, неминуемо започваш да обръщаш внимание на всяка своя реакция или действие. Този факт от своя страна няма как да не те направи по-добър човек. Така че, ако професията ви не предполага това (ако не сте шеф или треньор, да речем), поставете си сами за цел да бъдете пример за подражание на децата, приятелите, колегите или близките си.

Всъщност, за да бъдем всеки ден малко по-добри е необходимо на първо място истински да желаем тази промяна да ни се случи. Ако се стараем, няма как резултатите да не ни застигнат рано или късно. Така, че мисията е възможна!

Стартирайте я още днес, ако все още не сте го направили!

Прочетете още за избора да бъдем добри или злобни и агресивни.

Отговор