Книги за плажа, с които идва лятото

0
вдъхновение
Почивката на плажа се нуждае от вдъхновение с думи

“Лятно време е и животът е лесен”, пеят Луис Армстронг и Ела Фицджералд, с които даваме старт на лятото тази година. Музикалният фон е ясен, но почивката на плажа се нуждае и от още нещо. Защо не пъхнете книга в багажа, за из път или за развлечение край брега? Надяваме се любимите ни автори, писали и говорили за лятото, да ви убедят в силата на думите!

“Книгите са най-евтината ваканция, която можете да си купите.”

Шарлейн Харис

“Едно от предимствата на лятото беше, че всеки ден имахме повече дневна светлина, на която да четем.”

Джанет Уолс, Стъкленият замък

“Лекът за всичко е солената вода – потта, сълзите или морето.”

Карън Бликсен, Потопът в Нордърни

“Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи.”

Умберто Еко

“Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи.”

Антон Чехов
ваканция
Най-евтината ваканция, която можете да си купите, се побира на нощното ви шкафче!

“Пролетта отлетя бързо и дойде лятото… Това беше най-важният и жизнен период от годината. Всичко беше радостно и разцъфващо.”

Чарлз Дикенс, Оливър Туист

“И така, със слънцето и изобилието от листенца, никнещи по дърветата, подобно на нещата, растящи на забързан каданс във филмите, аз имах познатото убеждение, че с лятото животът започваше отново.“

Ф. Скот. Фитцджералд, Великият Гетсби

“Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа. Безкрайното Тракийско поле потъна в мрака, сякаш изчезна, и се предаде на дълбока почивка под монотонния напев на жаби и щурци. Мир и ведрина повея от дълбокото звездно небе. Земята отвори страстните си гърди и замря в наслада.”

Елин Пелин, Косачи

“Горките момчетии от Калифорния, помисли си Дъглас, които през цялата година носеха само гуменки и не разбираха какво е да хвърлиш зимата от нозете си, да смъкнеш оловните кожени обувки, прогизнали от сняг и дъжд, и да се втурнеш бос навън, а сетне да завържеш първите нови гуменки за това лято, което е дори по-приятно, отколкото да си бос.

Магията се криеше тъкмо в тези нови гуменки. Тя можеше и да се развали към първи септември, но сега, в края на юни, имаше още много магия и с едни нови гуменки можеш да прескачаш и през дървета, че и през цели къщи. Поискаш ли, с тях можеш да прелетиш над сгради, тротоари и кучета.”

Рей Бредбъри, Вино от глухарчета
лятото
Магията на лятото понякога се крие в чифт нови гуменки…

“Лятото беше най-хубавият ни сезон: да спим в креватчетата на задната веранда или да се опитваме да спим в къщичката на дървото; лятото беше всичко хубаво за ядене; то беше хиляди цветове в изсъхналия пейзаж.”

Харпър Лий, "Да убиеш присмехулник"

“Вино от глухарчета… Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато и запушено с тапа.”

Бредбъри, Вино от глухарчета
лятото
“Едно от предимствата на лятото беше, че всеки ден имахме повече дневна светлина, на която да четем.”

“Земите на замъка блестяха на слънцето, сякаш току-що боядисани; безоблачното небе се усмихваше на себе си в огледално гладкото езеро; сатенено-зелените ливади настръхваха от време навреме от нежния бриз: юни беше настъпил.”

Дж. К. Роулинг, Хари Потър и Орденът на феникса
“… И ето тук, подредено в редици, с мекия блясък на цветове, разтварящи се в ранно утро, със светлината на това юнско слънце, струещо през тънкото прашно покривало, тук ще стои виното от глухарчета. Погледнеш ли го в зимен ден, през снега бързо избуяват треви, дървесата се накичват с птици, с листа и цветове, сякаш рояк от пеперуди отдъхва, понесен от вятъра. И както се взираш, небето се променя от сиво в ясносиньо.
Вземи лятото в ръка, налей си лято в чашата, в мъничка чашка, разбира се, в най-мъничката детска чашка; смени сезона в своята кръв, като повдигнеш чашата до устните и в тях излееш лято.”
Рей Бредбъри, Вино от глухарчета

“Има и такива дни, които сякаш си поемат дъх, задържат го и цялата земя замира в очакване. Някои лета не искат да свършват.”

Рей Бредбъри, Сбогом, лято
СПОДЕЛИ
Предишна статияТом Харди: Кучета, татуировки и огромен талант
Следваща статияБогаташите избягват песимистите
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор