Съкровища по пътя: Вехтошарница Шедьовъръ

Вехтошарница Шедьовър
Вехтошарница Шедьовър е основана през 1996 г.

Може да я подминеш без да искаш. А не бива. Крие се по пътя към Рилския манастир, в края на град Кочериново. Тя е Вехтошарница Шедьовъръ. Прилича на достолепна стара дама, събрала в полите си безброй съкровища.

Вехтошарница Шедьовъръ
Вехтошарницата, в която можеш да откриеш съкровища, се крие по пътя към Рилския манастир. Снимки: Авторът

Всъщност е безценен музей с безплатен вход, основан от Валентин Балабанов-Били през 1996 г. Той се грижи сам за колекцията си от ретро автомобили, мотоциклети, файтони, телевизори и други причудливи находки, запазени от вехти времена.

Експонатите във Вехтошарница Шедьовъръ

идват от сметища, дарения от близки и далечни приятели.

Любовта на Били към вехториите се родила още в неговото детство. Израснал е в старинна къща в Бабинската махала на град Рила, която е архитектурен паметник, макар и занемарен. Въпреки че има нужда от финансиране, за да поддържа страстта си, Били охотно приема без входен билет всички желаещи да се докоснат до неговия античен свят.

Всеки е добре дошъл да разгледа, да снима или да му остави своя вещ, която ще бъде реставрирана и ще влезе в колекцията, независимо от състоянието и ценността си. Според Били обаче всяка вехтория е ценна, защото пази късче история и има свой уникален разказ.

27498123_10213614869538952_576286855_n
Вехтошарница Шедьовъръ често се превръща в снимачна площадка на различни продукции.

Основателят на вехтошарницата разказва:

“Сбирката е създадена с цел да съхранява и показва част от материалната и духовна култура на българите от близкото и далечно минало. Определящи и осмислящи начина на живот на предишните поколения, днес все по-рядко срещани, тези предмети ни помагат да опознаем по-добре света, от който идваме. Оръдията на труда, битовите предмети, носиите, машините, мотоциклетите и автомобилите, представени в тази скромна експозиция, ще ви помогнат да се пренесете във времето на вашите бащи и деди. Хората без минало са хора без бъдеще!”


Вижте още… Последното мотоциклетно гробище в Америка


Няма как да не се доверим на думите на запален колекционер като него. А вие, ако не вярвате минете някой ден през вехтошарницата, разгледайте и попътувайте във времето. А ако искате да го направите още сега, потопете се в атмосферата на Вехтошарница Шедьовъръ като разгледате още снимки от това любопитно място в галерията по-долу:

Отговор