Богаташите избягват песимистите

Ричард Брансън
Ричард Брансън е един от примерите за успял бизнесмен.

Песимистите не са никак добра компания. Ако надникнете в синонимния речник на българския език, срещу думата песимист ще откриете: отчаян, разочарован, унил, обезверен, обезсърчен, обезкуражен.

Затова едва ли ще е изненада фактът, че повечето успели и богати хора избягват да общуват с такъв тип натури. Констатацията е на изследователия Томас Корли, който в продължение на 5 г. изучава навиците на хора с доходи от 160 хил. до 3,2 млн. долара. Корли обобщава резултатите и изводите от проучването си в книгата Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, като информира читателите си за това с какво заможните хора по света се различават от типичните им съвременници (с годишни доходи до 35 хил. долара).

богатство
“Милионерите, натрупали сами богатството си, много внимателно подбират хората, с които ще бъдат свързвани”, твърди Томас Корли

След като вече ви разказахме кои са 9-те навика, които отличават богатите хора от бедните според Томас Корли, днес ще разгърнем още няколко страници, посветени на живота на богатите и успелите.
За да постигнеш това са необходими здрава работа, упорит труд, силен характер и внимателен подбор на средата и хората, които те заобикалят.

В продължение на 5 години Томас Корли изучава навиците на богатите хора.
В продължение на 5 години Томас Корли изучава навиците на богатите хора.

Богатите избягват песимистите

Това твърди Корли и обяснява:

Милионерите, натрупали сами богатството си, много внимателно подбират хората, с които ще бъдат асоциирани” –  пише Корли в друга своя книга – Промени навиците си, промени живота си – “Ти си точно толкова успешен, колкото хората, с които често общуваш. Богаташите винаги търсят личности, които са целенасочени, добре ориентирани, оптимистични, ентусиазирани, и които имат положителна настройка като цяло.”

86% от богатите хора, участвали в проучването на Томас Корли си създавали навик да се свързват също с личности, чийто ум е ориентиран към успеха. Както и да ограничават до максимум контактите си с песимистично настроени хора.

Богаташите избягват компанията на песимистите.
Богаташите избягват компанията на песимистите.

Трайният успех е възможен единствено ако имаш положително виждане за нещата” – констатира Корли.

Ето защо контактите с негативни хора могат да застрашат успеха и да го прогонят много, много на далеч. Както при богатите, така и при всички останали. Според личните ми наблюдения, когато човек общува с негативни хора, това не води до нищо добро. Когато съм имала подобни “срещи” понякога се е случвало песимизмът, който ме залива отсреща да се пренесе и върху самата мен. Ето защо предпочитам да си спестявам подобни преживявания.

При някои хора, да гледат негативно на нещата е закодирано в гените им – това твърди в своя статия Daily Mail. Генът, отговорен за това се нарича ADRA2b. Но не бързайте да се оправдавате с него. Той е предпоставка, но не и задължително условие да виждате света в по-тъмни краски.  

През последните години широко разпространена е

позитивно
Позитивното мислене не бива да е фикс идея, то е начин на живот.

идеята за позитивното мислене

която набира все повече и повече привърженици. То, разбира се, не бива да е някаква фикс-идея. То е хармонична промяна на навиците и личната ни философия. Промяна в начина, по които възприемаме света около нас и случващото се в него. Колкото по-положително сме настроени, толкова е по-добър животът ни.

“Няма как да имаш позитивен живот и негативно съзнание” твърди Джойс Майер. Но не може да се отрече фактът, че колкото и да е “вредна” песимистичната нагласа, все пак има и един плюс. Песимистите винаги си представят

най-лошия вариант

за това как ще протекат нещата. Често тези мисли ги карат да вземат предварително мерки и така са подготвени за всяка ситуация.

[Вижте още: Няма как да имаш позитивен живот и негативно съзнание]

111

“Заслуга за обществото имат както оптимистите, така и песимистите. Оптимистът, например, е измислил самолета, а песимистът – парашута” – казва Бърнард Шоу.
Освен това, песимистите, за разлика от опитмистите, никога не се разочароват, тъй като

нищо по-добро не са и очаквали

За себе си те може би са приемливи. Но не и за околните. Повечето хора (особено богатите и по-амбициозните) предпочитат да общуват с позитивни и ведри натури, които им носят усмивки, вяра и надежда за бъдещето. Хора за които чашата винаги е наполовина пълна, а животът е чудесен и всичко в него е прекрасно. Колкото до трудностите и негативните събития – за позитивните хора те не са нищо друго освен изпитания, през които трябва да преминем, за да станем по-силни, смели, смирени и малко по-добри.

Вижте още: 9 навика, които отличават богатите от бедните хора

Манса Муса – най-богатият човек за всички времена

 

 

Отговор