Писателят-юрист Николай Пеев: Книжарниците са новите библиотеки

0
Николай Пеев
Николай Пеев е юрист, който обича фантастиката. Снимки: Личен архив

Николай Пеев е висок, красив и мистериозен, досущ като Джеймс Бонд. Но не е таен агент, а адвокат, който пише книги. Или пък е писател, който адвокатства.

Николай Пеев

с когото вече сме ви срещали преди няколко години, когато излезе първият му роман, вече има зад гърба си цели три публикувани книги: Денят на инвикта, Интервюто, а третият – 7 Писатели в космоса – излезе на пазара преди броени дни и вече нямаме търпение да го прочетем.

Николай Пеев
Николай Пеев е автор на три романа.

Срещаме се с Ники отново, за да ни разкаже повече за последния му роман, за бъдещето на света и Вселената, за вдъхновението на пишеш и книжния пазар. Приятно четене!

Как би представил Николай Пеев?

Точно когато си мислех, че си ми подготвила лесни въпроси, ти започваш с най-трудния (смее се)… Относно въпроса – съвсем обикновен човек. Като всеки. Обичам, когато вън грее жарко слънце, когато в заведението са пуснали някоя любима твоя песен, когато пицата дойде тъкмо навреме, топла и много, много вкусна

Обичам най-близките си хора и нещата, които работя и с които се занимавам. Въпреки че нито работата ми като адвокат е лека, нито писането е лежерно хоби. Полагам много внимание и старание, за да са щастливи и доволни не само клиентите ми, но и моите читатели.

Защо един адвокат става писател?

Вероятно е някакъв “дефект”, който се получава от много четене на правна литература. Всяка професия е сериозна и значима сама по себе си, но правото, освен сериозна, е и една от най-незабавните. Юристите обикновено търсят баланса не само в професията си, но и в живота. Когато в професионален план липсва възможността за безгранична креативност, така както е в киното, музиката, изобразителното изкуство и др., тя все пак си намира път. В моя случай – чрез писането на книги с фантастични сюжети.

Кога за първи път разбра, че писането ти е интересно?

Трудно ще дефинирам конкретен случай, но мисля, че винаги е било, още от най-ранна възраст. Домашните по литература бяха на почит, в сравнение с тези по Математика (смее се)…

Николай Пеев пише от дете.
Николай Пеев пише от дете.

Какви книги чете писателят Николай Пеев?

Много зависи от това “защо” ги чета. Например, ако предстои да пиша нов роман в определен жанр като фантастика, хорър, трилър – тогава чета книги, свързани с моя сюжет за вдъхновение и идеи. Ако в работата ми предстои някой сложен казус, чета специализирана правна литература.

Общото между книгите, които чета, е, че имат някаква цел и фокус. Интересите ми са многостранни, така че стига да ме заинтригува дадена тема или история – веднага започвам да чета.

Как се ражда идеята за роман?

С първата ми книга Денят на инвикта, нещата се получиха постепенно – в процеса на самото писане. Просто имах нужда от време, за да седна и да пиша, а сюжетът излизаше сам изпод пръстите.

При Интервюто се случиха спонтанно. Идеята ми дойде в период, когато сменях работата си и ходех на доста интервюта за работа.

Най-интересно беше със Седем писатели в Космоса, защото дълго време имах само заглавието. Толкова ми хареса идеята, че бях убеден, че трябва да изградя цял сюжет, само въз основа на тези няколко думи.

Какво мислиш за бизнеса с книгите в България?

Като всеки бранш има добри и лоши страни. Хубавото в случая е, че книгоиздаването на хартиен носител като принцип на работа не се е променил много в последните десетилетия. Нещо повече – дигитализацията и модерните технологии го улесняват значително. В тази връзка у нас има издателства с добри традиции, ноухау и качества.

Разбира се, монетата има и обратна страна и тя е основно във финансовия аспект. За крайния потребител – читателите – финансовите проблеми, измами и нелоялни практики остават скрити. Уви, както във всеки търговски бранш, печалбарството или пословичния “балкански тарикатлък” и до ден днешен създават немалко затруднения по веригата автор-издателство-разпространение.

Николай Пеев
Ники посещава често малките книжарнички, които за него са новите библиотеки.

Кога за последно си ходил в библиотека?

Вярвам, че с достъпността на литературата като цени, локация, откъдето да си закупиш книга, книжарниците са новите библиотеки. Обичам да купувам книгите си нови, ако са в тираж или могат да се поръчат, и да следя съвременните тенденции в литературата. В тази връзка посещавам големи и по-малки книжарнички през няколко дни.

Кой е любимият ти писател?

Този, който пише добре, логично и увлекателно. Този автор, чиито мисли се следят лесно, действието те грабва и не искаш да оставиш нито за миг историята. Според мен ярък пример за такава дарба са писатели като Стивън Кинг, Дан Симънс, Джо Холдеман, Франк Хърбърт…

Има ли книжен герой, с който би се описал?

Старая се да се дистанцирам максимално от героите в книгите ми, за да са “напълно непознати” и интригуващи за читателите всеки път, с всеки сюжет. Въпреки това, съвсем скришно присъствам с няколко изречения като незначителен персонаж в книгите ми… като приятелска закачка с читателите.

Знаеш ли края на романа като започнеш да го пишеш?

Винаги. Вярвам, че това е от основните неща за изграждането на добре структуриран и “реалистичен” сюжет.

Ти харесваш фантастика. Мислиш ли, че ни чака Апокалипсис? И как си представяш бъдещето на Земята?

Сюжетите за края на света са популярни във всички жанрове, особено в тези, свързани с приключения. Безспорно, залогът героят/героите да спасят деня/света/Вселената е много изкушаващ подвиг, който много автори споделят с читателите.

В Денят на инвикта разказвам за едно възможно бъдеще, където човечеството процъфтява и триумфира не само на Земята, а и много отвъд нея. От друга страна, Интервюто е съвременна история и разказва един

много възможен скорошен сценарий

В книгата разглеждам въвеждането на Универсален или още наричан Безусловен базов доход за хората, които не работят и как това рефлектира върху обществото като цяло и конкретно спрямо всеки герой.

Николай Пеев
“Седем писатели в космоса” е най-новата книга на Николай Пеев.

Със Седем писатели в Космоса разглеждам едно още по-мрачно бъдеще – продължение само с няколко десетилетия от това, разказано в Интервюто. Вярвам, че ако на читателите им е интересно мнението ми по този въпрос – лесно и бързо ще се ориентират към книгата, която най-много съвпада с техните собствени възгледи.

Моля те, разкажи повече за твоя нов роман.

Седем писатели в Космоса е най-амбициозният и интригуващ проект, по който до момента съм работил като писател. Романът разказва историята на седем непознати, но много известни и успели личности, затворени на едно място – космическия кораб Титан – за чисто удоволствие на милиони зрители.

Внезапен инцидент превръща тези суперзвезди в литературата в затворници на място, напълно непознато за тях и в среда, която е

абсолютно смъртоносна

– откритият мрачен космос. Останали без подкрепа от Земята, сами, уплашени и изправени пред най-лошите си кошмари, тези до скоро галеници на съдбата са принудени да се борят за живота си, а всеки техен ход може да бъде фатален.

В Седем писатели в Космоса разглеждам много актуални въпроси като изолацията, доверието, психологията на обикновени хора, подложени на извънреден стрес и обстоятелства.

Не мога да скрия радостта си, че първите читатели, прочели книгата, я определят с ревюта в Goodreads като

най-добрият роден “космически” роман, издаден през последните 15-ина години”.

Последното ми дава увереност да продължа да пиша и ми показва, че последните три години и половина труд по книгата не са били напразно.

Какво не те питах, а би искал да кажеш?

Издаването на книги е въпрос и на читателска култура. Бих искал родните издателства да публикуват по-разнообразна литература. Литературата като всяко изкуство се развива и разклонява в множество жанрове. Към днешна дата, влизайки в книжарница, читателят има чувството, че се изостава във времето, някъде между 1996 – 2002 г.

В заключение, бих се радвал, ако хората си препоръчват повече книги, отколкото клипчета в социалните мрежи, но от друга страна това е процес от нашето съвременно, модерно общество… а всеки иска да остане част от бъдещето.


Вижте още… Коя е майката на мотовете Радостина Николова

Отговор