25 цитата от Пътят на мирния воин

Пътят на мирния воин
Пътят на мирния воин

Пътят на мирния воин е роман, който описва преживяванията на спортиста-гимнастик Дан Милман. Той среща своя учител Сократ и заедно с него тръгва по пътя на “мирния воин”, който води към постигането на истинското щастие. Дан е подложен на редица изпитания за духа и тялото, чрез които трябва

да се докаже като воин

за да достигне висше духовно ниво и да открие своето място в света. Тук не се говори за онези воини в униформи, които имат огнестрелни оръжия или водят битки с други войници. В тази книга става въпрос за онзи воин, който живее във всеки от нас. Воина на духа, волята и издръжливостта.

По своя път ученикът посещава магични светове и паралелни реалности. Това е една книга за самоусъвършенстването и алтернативното познание за живота и хората, както и за собственото ни АЗ.

Lifebites.bg подбра 25 цитата от Пътят на мирния воин, които се надяваме да ви допаднат и да пробудят воина, който живее у вас. [*За да не възникнат въпроси у вас, докато четете – воин и войн са дублетни форми на една и съща дума и смислово разминаване между двете форми – няма.]

yoga-657051_1280
Снимки: pixabay.com
“През цялото време, откакто го познавах, се бе случвало да действа ядосано, тъжно, великодушно, грубо, с хумор и дори загрижено. Но винаги в очите му беше блещукало щастие, дори когато са се изпълвали със сълзи.”

“Воинът не търси умишлено болката, но ако тя все пак дойде, той се възползва от нея.”


“Аз виждах хората под социалните им маски, виждах техните страхове и объркан ум и това ме правеше циничен, понеже още не бях в състояние да проникна отвъд всичко това и да видя светлината в тях.”


В момента ти си една задръстена маса от усукани схеми и допотопни навици. Ще трябва да промениш навиците си в действията, мисленето, сънуването и начина да гледаш на света. По-голямата част от това, което си ти, е поредица от лоши навици.”


“Когато се научиш да използваш правилно гнева си, можеш да трансформираш страха и тъгата в гняв, а гнева – в действие. Това е тайната на вътрешната алхимия на твоето тяло.”


“Понякога е по-добре да дадеш израз на страха, тъгата или гнева – обаче енергията трябва да се насочи изцяло навън, а не да се задържа вътре. На емоциите трябва да дадеш пълен израз, с цялата си сила, тогава те ще изчезнат, без да остане и следа. Така че начинът да контролираш емоциите си е да ги оставиш да текат, да ги оставиш да си отидат.”


“Правилната стойка е начин да бъдеш в унисон с гравитацията, Дан. Правилната нагласа е начин да бъдеш в унисон с живота.”

“Чуй ме, о, Велики палячо, всеки иска уважение. Но не става просто като кажеш “Моля, уважавайте ме”. Трябва да заслужиш уважението, като се държиш достойно – а уважението на един воин не се заслужава лесно.”


“Ти имаш много навици, които отслабват силата ти. Тайната на промяната е да фокусираш цялата си енергия не в борбата със старите навици, а за изграждането на нови.”


“Когато на бебето нещо не му е наред, то се изразява с адски писъци – само с рев. Изобщо не се чуди дали би трябвало да заплаче. Вземеш ли го на ръце или го нахраниш, само секунди след това сълзите му секват. Ако бебето е ядосано, то те кара да разбереш това по съвсем категоричен начин. Но пък после много бързо му минава, можеш ли да си представиш едно бебе да се чувства виновно за гнева си? Бебетата просто му дават воля, после го забравят. Дават му пълен израз, след което млъкват. Пеленачетата са много добри учители и демонстрират чудесно правилното използване на енергията.”


“Повечето от твоите душевни и емоционални проблеми могат да се сведат до минимум просто като отделяш внимание на правилното хранене.”

“Всъщност веднъж като му хванах цаката, се чувствах много добре да говоря по-малко. Някак си ставах по-спокоен. Но след няколко седмици ми писна.”


“Да, може да се каже, че навикът сам по себе си – всеки несъзнателен автоматичен ритуал – е нещо отрицателно. Но някои занимания – пушене, пиене, дрога, ядене на сладки неща или задаване на глупави въпроси – са едновременно лоши и добри, всяко действие си има своя цена и своя наслада. Като признаеш и двете му страни, ти ставаш реалист и отговаряш за действията си. Едва тогава можеш да упражниш свободния избор на воин – да го правиш или да не го правиш.”

meditation-909301_1280


“Има една приказка: “Когато седиш – седи, когато стоиш – стой; каквото и да правиш, прави го без колебание”. Веднъж направиш ли даден избор, прави го от все сърце. А не като проповедник, който мисли за молитва, докато люби жена си, и мисли за любов, докато се моли.”


“По-добре да правиш грешка с цялата сила на съществото си, отколкото предпазливо да избягваш грешките с трепереща душа. Отговорност значи да осъзнаеш и насладата и цената, да направиш избора си въз основа на това осъзнаване и после да живееш в съответствие с този избор, без да се терзаеш.”


“…Умереността? Това е замаскирана посредственост, страх и объркване. Това е благоразумната заблуда на дявола. Това е колеблив компромис, от който никой не се чувства щастлив. Умереността е за мекушавите, вечно оправдаващите се, безгръбначните на света, които се страхуват да заемат позиция. Тя е за тези, които се страхуват да се смеят или плачат, страхуват се да живеят или умрат…”


“Изпълни ме нова решимост, бях видял колко безсмислени са опитите да живея в съответствие с условностите и очакванията на другите или на собствения си ум. Като воин, аз щях да избирам кога, къде и как да мисля и действам. При това твърдо решение почувствах, че вече започвам да разбирам какво е да живееш като воин.”


“Под всички привидни различия, всички ние изпитваме едни и същи човешки потребности и страхове; всички ние сме на един и същи път, заедно, като се водим един друг. И това разбиране може да ни направи състрадателни.”


“Никога не се бори с някого или нещо. Когато те бутат – дърпай, когато те дърпат – бутай. Открий естествената посока на движението и я последвай.”


“Накрая прозрях през облаците. Видях, че никога не се бях научил как да се наслаждавам на живота, а само как да постигам неща. През целия си живот бях зает да търся щастието, но така и не бях го намирал или ако съм го намирал, не съм успявал да го задържа.”


“Тайната на щастието не е в това да се стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се наслаждаваш на по-малкото.”


“Стой в настоящето. Не можеш да направиш нищо, за да промениш миналото, а бъдещето никога няма да дойде такова, каквото го планираш или очакваш.”

“Действай щастливо, чувствай се щастлив, бъди щастлив без никаква причина. Тогава ще можеш да обичаш и да правиш каквото искаш.”


“Всяко нещо си има предназначение, Дани, от теб зависи да се възползваш възможно най-добре от него. “

– Дан, ти вече не си онзи млад глупак, който преди година влезе в този офис.

– Една година ли мина? На мен ми се сториха десет – пошегувах се аз. – Да не би да искаш да кажеш, че вече не съм глупак?

– Не, само, че вече не си млад.

– О, трогнат съм, Сок.

– Но сега ти си глупак с дух, Дан. А това е много съществена разлика. Все още имаш мъничък шанс да намериш вратата, и да минеш през нея.

– Коя врата?

– Светът на война, Дан, се пази от една врата. Тя е добре скрита, като манастир в планината.Мнозина чукат, но малцина влизат.


Прочетете още… Стайнбек за съветите, нуждата и подкрепата

Отговор