Картичка от Враца

Винаги се радвам, когато получа пощенска картичка. Някой някъде се е сетил за мен. Отделил е време и е положил усилия, за да ме накара да се усмихна. И макар днес вече много от нас да правим все по-рядко подобни жестове, картичките продължават да носят особен заряд и харизма.

003

Ако сте любопитни да надникнете в миналото и да видите какви картички, с какъв почерк и послания са си посвещавали и изпращали хората от Врачанско през XX век, то местната библиотека ви дава тази възможност. 

013

Тези картички вече са достъпни и могат да бъдат разгледани в интернет мрежата след като са дигитализирани от служителите на Регионалната библиотека Христо Ботев – гр. Враца (по проект на Програма за трансгранично сътрудничество Румъния и България 2007-2013 г.)

IMG_9376

Повечето от картичките са с изображения на Стара Враца, площад „Христо Ботев”, природните и културно-историческите забележителности в района, Врачанския Балкан. Има и такива с великденска, коледна и новогодишна тематика.

0021

Освен тях библиотекарите от района се опитват да запазят и предадат на бъдещите поколения спомени от още четири други прекрасни колекции с черно-бели снимки на града и жителите в района, записи на песни, предания, приказки и материали, свързани с Христо Ботев. (Повече за тях прочетете тук)

11

Още информация за работата на Регионална библиотека Христо Ботев гр. Враца по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България, можете да намерите на официалния сайт на проекта.

СПОДЕЛИ
Предишна статияУникални архивни снимки от Врачанско
Следваща статияИлия Варчев – един български фотограф в Атланта
Вероника Лазарова
Обичам да търся истории и да ги разказвам. Започнах да го правя едно лято преди 15 години, когато постъпих на стаж в седмичника "168 часа". През тези години срещах невероятни хора, предадоха ми безценни уроци и се учих да пиша искрено, истински и със сърце. Иначе понякога съм ужасно бъбрива, обичам да ходя по разни малки, затънтени селца и да си говоря с бабите, да се губя, да намирам нови приятели, да се виждам със старите и да пия лате.

Отговор