Уникални архивни снимки от Врачанско

архивни снимки - Врачанско
Уникални архивни снимки от Врачанско.

“Тези фотографии са безценни. Те са карта на времето за живота и развитието на Врачанския район”, усмихва се Калина Тодорова от местната библиотека и поглежда монитора на компютъра си. На него греят уникални архивни снимки от Врачанско.

архивни снимки
Сватбари.

От плоския екран се усмихват сватбари, млади булки хвърлят кокетни погледи, тромпетисти издуват бузи като за последно… Тези хора няма да ги срещнете вече из улиците на Враца, останалите градове и села в областта. Но спокойно може да надникнете в ежедневието им.

Те ще ви попеят, ще потанцуват с вас или ще ви разкажат историите си.

От прекрасните архивни снимки от Врачанско

архивни снимки
Музиканти.

Това е възможно благодарение на техниката, закупена със средства по проект Трансграничен център за информация и комуникация Долж-Враца. В него от март 2013 г. участва врачанската Регионалната библиотека Христо Ботев.

архивни снимки
Врачани.

“Благодарение на скенера за дигитализация, който придобихме по този проект, ще предоставим свободен достъп на населението на България и Румъния до ценното културно богатство от колекции на двете библиотеки”, коментират от библиотеката.

архивни снимки
Бъчвари.

Калина Тодорова и колегите ú ще дигитализират общо 5 колекции от фонда на отдел Краезнание.

архивни снимки
Малки и големи.

“Фолклорната ни колекция е съставена основно от дарение, направено от етнолога Нешка Туртанска. То представлява касети и магнетофонни ленти със записи на местни жители, които разказват легенди, предания, приказки, обичаи и пеят песни. За да е достъпна, тази информация трябва да се прехвърли от аналогови на цифрови носители. Това става със специална програма на Сони, която изчиства звука и подобрява неговото качество”, обяснява пред Lifebites.bg служителката на местната библиотека.

архивни снимки
Работа.
Пътуване назад във времето предлага и колекцията от пощенски картички, която вече ви показахме.
архивни снимки
Пред шивачницата.

Останалите три колекции са Фотографии, Наследство – книги, сборници и юбилейни листове и Христо Ботев, допълват служители на библиотеката.

архивни снимки
С добитъка.

До момента те са дигитализирали над 2 хил. снимки. Това са черно-бели и цветни фотографии от различни периоди на ХХ век на различни теми – Враца и Врачански край, Бит и традиции, Празници и обичаи, Традиционно облекло, Читалища и читалищен живот, Училища, Църкви и манастири, Природни забележителности и т.н.

архивни снимки
В носии.

Врачанските библиотекари са взели присърце работата си и продължават да обогатяват колекцията, като апелират жителите от района да им съдействат със снимки от личните си албуми.

архивни снимки
Коларница. във Врачанско

Всеки има черно-бели спомени от бабите и дядовците, майките и бащите си…

архивни снимки
Хоро.

Така че, ако живеете някъде из Врачанско и искате тези семейни ценности да не изчезнат безвъзвратно с годините, разровете се, изтупайте от прахта фамилните снимки и помогнете на библиотеката да съхрани максимално повече ценна информация за региона.

архивни снимки
Хляб и сол.
Кой знае… може в някой далечен ден внуците да гледат семейните ви снимки по новините?
архивни снимки
Детенце.

Повече за проекта, в който участва Врачанската библиотека може да научите на официалния му сайт, в който информацията е достъпна на три езика (български, румънски и английски).

архивни снимки
Венчавка във Врачанско.

Вижте още как е изглеждало българското село по времето на соца през обектива на фотографа Жеко Василев.

Отговор