Лесно, приятно и полезно – Зрънце любов на практика

Преди време ви разказахме за кампанията Зрънце любов, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта на инициативата е да подпомогне прехранването и оцеляването на птиците, които не отлитат на юг, а остават да зимуват у нас.

Зрънце любов приканва всеки, който желае да се включи, да направи хранилка от подръчни материали за птиците, която да пълни периодично със сурови, неосолени слънчогледови или други семена. Хранилките се правят изключително лесно, само желание да има.

Статистиката сочи, че през последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 50%, на обикновената чинка – с 44%, на горската зидарка и косът – с 35%, а тази на големия синигер – с 8%.

Данните са наистина стряскащи, нали?!

Ние от LifeBites.bg вярваме, че всеки от нас може да промени зловещата статистика, като отдели съвсем малко време и средства, за да помогне за прехранването на птиците по време на зимния период. Лично ние също ще се включим в кампания Зрънце любов и обещаваме да споделим с вас как е протекла акцията“ – спомнихте ли си нашето обещание?

Ето че дойде моментът да споделим с вас, нашите читатели, как премина акцията ни по включване в кампанията. Надяваме се с личния си пример да вдъхновим още много хора и така всички заедно да направим света малко по-добър. Може да звучи клиширано, но е истина. С малко усилия, всеки може да допринесе за нещо много по-голямо и значимо от собствените си, битови проблеми.

Ето го и нашия план на действие (за щастие вече реализиран).

702888_10207053426726578_1891844275_n

Стъпка 1: Набавяне на пръчки и пластмасова бутилка

Тази част е малко като предварителна подготовка. Пръчиците, необходими за вашата хранилка можете да откриете пред/зад всеки блок, във всеки парк или градинка. Ние събрахме сравнително тънки клонки със средна дължина, за да може да ги скъсим, ако се наложи, а не да се окажат твърде къси. Старахме се да подберем и колкото се може по-гладки пръчици, за да могат след това лесно да влязат през дупките в шишето.

За набавянето на пластмасова бутилка няма нужда да философстваме. Ние избрахме такава от 1.5 л вода, за да побере повече семена.

IMG_2831

12584195_10207215356094711_2120838578_n
Стъпка 2: Пробиване на дупки и слагане на кацалките

Както вероятно вече сте видели, в клипчето по-горе момичето пробива бързо, лесно и удобно дупките с помощта на поялник. Ние, обаче, нямахме такъв уред на разположение, но не се отказахме. Намерихме алтернативен и лесно-достъпен вариант – най-обикновена горяща цигара. Пробиването се оказа почти толкова лесно, колкото и с поялника. Направихме дупки за кацалките и допълнителни, отгоре и отдолу, през които птичките да измъкват семенцата. След поставяне на пръчките бутилката ни малко се деформира, но си казахме, че не е важно как изглежда, а каква работа ще върши и продължихме с пълна сила напред.

12540131_10207215353694651_874550039_n

 

Стъпка 3: Слагане на връв на капачката

Тъй като нямахме под ръка по-подходящ материал, използвахме прежда, която прикачихме към капачката на нашата импровизирана хранилка. Пробихме две успоредни дупки на капачката, за да е по-стабилна хранилката, като я закачим. За да не се чудите, веднага уточняваме, че малките отвори направихме не с какво да е, а с винт. Не се смейте, важното е да намираш решение с подръчни средства.

Стъпка 4: Набавяне на семена

Последвахме съвета на хората от БДЗП и потърсихме сурови, неосолени слънчогледови семки. Могат да се купят от по-големите пазари, селскостопански магазини или специализирани магазини за ядки. Ние взехме голям пакет (за да имаме поне за 2 зареждания на хранилката) на почти символична цена. Тази стъпка при нас дойде чак след като хранилката ни беше готова, но вие можете да я изместите още преди да се захванете с майсторенето, така че при вас това може да е стъпка 1. С помощта на фуния напълнихме бутилката със семки, сложихме капачката и вече бяхме готови да я закачим.

IMG_2934

Стъпка 5: Слагане на хранилката на подходящо място

Ако имате неостъклен балкон и искате да наблюдавате отблизо как птичките кацат и се хранят от ръчно-изработената от вас хранилка – можете да я поставите на собствената си тераса. Ние избрахме да закачим нашата на дърво зад блока, където често можем да проверяваме дали всичко е наред с хранилката ни и, разбира се, има ли все още храна в нея.

1

Истината е, че целият този процес ни коства съвсем малко средства и усилия, а ни даде много. Подейства ни изключително зареждащо, защото когато правиш добро, наистина се чувстваш полезен, удовлетворен и щастлив. Надяваш се, че помагайки на животинките зад твоя блок или в твоя квартал ще помогнеш и на цялата еко система и на природата като цяло. Вярваме, че всички, на които „им пука“ също ще се включат в кампанията и ще предадат нататък, както надяваме се направихме и ние.

Отговор