Каква е цената на едно зрънце любов?

През последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 50%, на обикновената чинка - с 44%, на горската зидарка и косът – с 35%, а тази на големия синигер – с 8%.

Снимка: Катя Кавалджиева

Промяната трябва да започне от самите нас. Знаем, че човешкият фактор е една от основните причини за нарушения баланс в природата, глобалното затопляне и замърсяване на планетата ни. Знаем и че, ако всеки от нас е отговорен и съзнателен за действията си – картинката би могла да изглежда доста по-добре. Често, обаче, не знаем КАК точно да помогнем или КАКВО бихме могли да направим в полза на природата. Именно това искам да споделя с вас днес. Да ви дам една идея (а те са безкрайно много), с която можете да сте полезни и да задействате тази промяна, за която говорим още днес. Кампанията „Зрънце любов“ на БДЗП (Българското Дружество за Защита на Птиците) има за цел да помогне за прехранването на птиците, които остават да зимуват у нас в тежките условия на зимния сезон.

Идеята е всеки, който желае да се включи в инициативата да направи хранилка за птиците, която да пълни периодично със сурови, неосолени слънчогледови или други семена.

Създаването на хранилката става бързо и лесно. Няма да ви се наложи да сковавате летви с часове и да полагате кой знае какви усилия. От дружеството предлагат лесен вариант за направата на хранилка за птици, за която са ви необходими само обикновена пластмасова бутилка, 2 пръчици (които можете да намерите пред всеки блок) и буквално 5 минути.

Защо е важно да се включите в кампания „Зрънце любов“?

Опазването на птиците е важна част от баланса на цялата еко верига. Ако броят им е малък, този на вредителите (насекоми и други) драстично нараства, а с това и унищожението на дърветата. От там – вярвам не е необходимо да обясняваме какви са последствията за хората, както и за всички останали живи организми.

Статистиката сочи, че през последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 50%, на обикновената чинка – с 44%, на горската зидарка и косът – с 35%, а тази на големия синигер – с 8%.

Данните са наистина стряскащи, нали?!

Снимка: Силвия Лилова
Снимка: Силвия Лилова

Ние от LifeBites.bg вярваме, че всеки от нас може да промени зловещата статистика, като отдели съвсем малко време и средства, за да помогне за прехранването на птиците по време на зимния период. Лично ние също ще се включим в кампания „Зрънце любов“ и обещаваме да споделим с вас как е  протекла акцията.

Докато подготвях днешния материал, в главата ми се появи един много мил и скъп спомен, който до преди това не знаех, че имам в главата си. Спомних си как когато бяхме малки (аз, сестрите и братовчедите ми) дядо ни правеше хранилки за птици, пълнеше ги със зрънца и ги закачвахме на терасата на къщата ни – всяка зима. Той ни учеше, че всеки може да е добър и полезен – и то не с празни приказки, а чрез личния си пример как може да става това.

Надяваме се много хора да участват инициативата и заедно да помогнем на птиците да оцелеят и вместо да изчезват, да увеличат броя на популациите си.

Ето и трите лесни стъпки, с които можете да се включите в кампания “Зрънце любов” (цитирано от страницата на БДЗП):

Продължава на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА.

Отговор