6 дяволски моста по света

0

Ако се вярва на средновековните легенди, Дяволът е бил доста продуктивен архитект. Навсякъде по света съществуват мостове, наречени на него и за всеки от тях се носят легенди за продадени души и хора, надхитрила Сатаната.

Гравюра от XIV век, която изобразява Дявола, който бута монах, опитващ се да премине по мост, строен от него.
Гравюра от XIV век, която изобразява Дявола, който бута монах, опитващ се да премине по мост, строен от него.

Най-интересното е, че всички тези легенди на толкова различни места по земното кълбо са възникнали независимо една от друга и вероятно имат връзка с невъзможната на пръв поглед конструкция на мостовете, която противоречи на всички закони на гравитацията и сякаш не е дело на човешки ръце.

Lifebites.bg подбра за вас шест старинни, дяволски моста, които изглеждат така сякаш са сътворени от ръцете на Нечестивия. И един от тях, разбира се, се намира в България. Започваме с него:

Дяволски мост край Ардино, България

DYAVOLSKI MOST

Историята на Дяволския мост край Ардино, известен още като Шейтан кюприя, е добре известна. Мостът е построен в началото на ХV век от майстора строител Уста Димитър от близкото село Неделино. Издигнат е от здрав камък, а

най-уникалното е, че за пет столетия мостът не е поддал нито веднъж на буйните води на река Арда

и не е преустройван или укрепван нито веднъж.

Според легендата в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, вдигал зидовете. Поверието твърди, че старите хора от Източните Родопи и до днес се страхуват да минават по моста след залез слънце.

Дяволския мост край Середигион, Уелс

DEVIL'S BRIDGE OF CEREDIGION

Това всъщност са три моста един върху друг. Най-старият в основата е построен в периода 1075-1200 г., вторият през 1753 г., а третият – през 1902 г.

Легендата разказва, че урвата била твърде стръмна, за да бъде построен мост и затова Дяволът предложил да помогне в замяна на душата на първия човек, който мине по моста. За най-голямо разочарование на Дявола първото същество, преминало по моста било нищо неподозиращо куче.

Дяволския мост в Борго а Моцано, Италия

PONTE DELLA MADDALENA

Този мост, построен през XI век, прекосява река Серкио и се състои от няколко несиметрични арки, най-голямата от които е висока 18 метра.

Според легендата местните били затруднени да завършат моста сами и затова помолили Дявола да им помогне. Както винаги, той поискал душата на първия, който мине по моста и селяните пратили… куче.

Дяволския мост в Андермат, Швейцария

Swiss Alps

Мостът прекосява река Ройс, близо до градчето Андермат, централна Швейцария. Построен е през XIII век, както се твърди, с помощта на Дявола. И както вече се досещате, той поискал душата на първия който мине по моста. Селяните се изхитрят и изпращат… не, този път изпращат не куче, а коза.

Дяволът се ядосал, грабнал голяма скала и опитал да разруши моста, но възрастна жена с кръст го прогонила. Според преданието Нечестивият изпуснал скалата, която все още може да се види в близост до моста.

Дяволския мост в Марторел, Испания
ponts-diable-martorell-catalunya-livecatalunya

Този мост има интересна архитектурна особеност – малка къщичка, подобна на параклис е кацнала върху доста нестабилната му на пръв поглед арка. Всъщност тази постройка прави по-стабилен моста с тежестта си.  

Според легендата мостът е използван от душите на грешниците, които отиват на среща с дявола. Мостът в Марторел е разрушен по време на Испанската гражданска война и впоследствие построен наново.

Дяволския мост в Кахорс, Франция

PONT VALENTRE

Ако Дяволският мост в Кахорс изглежда импозантно, то това е, защото той е строен като крепост. Завършването му отнема седемдесет години, от 1308 до 1378 г. Дяволът помага и този път, като за по-сигурно изисква душата на строителя. Той се съгласява и казва, че ще му я даде, когато завършат моста. Когато трябва да забърка последната кофа с хоросан, строителят праща Дявола за вода с цедка. Лукавият се ядосва на хитростта на строителя и открадва един камък от централната кула. През XIX в., когато мостът е реставриран, липсващият камък е заменен със статуя на Дявола, който открадва камъка.

Прочетете още:

25 от най-красивите старинни мостове в света

Отговор