6 старинни дяволски моста по света

0
дяволски мост Родопи, Арда
Дяволския мост на река Арда в Родопите.

Ако се вярва на средновековните легенди, Дяволът е бил доста продуктивен архитект. Навсякъде по света съществуват дяволски мостове (наречени на него) и за всеки от тях се носят легенди за продадени души и хора, надхитрили Сатаната.

Гравюра Дявол мост
Гравюра от XIV век, която изобразява Дявола, който бута монах, опитващ се да премине по мост, строен от него.

Най-интересното е, че всички тези легенди на толкова различни места по земното кълбо са възникнали независимо една от друга и вероятно имат връзка с невъзможната на пръв поглед конструкция на мостовете, която противоречи на всички закони на гравитацията и сякаш не е дело на човешки ръце.

Lifebites.bg подбра за вас шест старинни, дяволски моста, които изглеждат така сякаш са сътворени от ръцете на Нечестивия. И един от тях, разбира се, се намира в България. Започваме с него:

Дяволски мост край Ардино, България

Български Дяволски мост Ардино Родопи
Българският Дяволски мост на река Арда, близо до Ардино в Родопите.

Историята на прочутия Дяволски мост край Ардино, известен още като Шейтан кюприя, е добре известна. Мостът е построен в началото на ХV век от майстора строител Уста Димитър от близкото село Неделино. Издигнат е от здрав камък, а най-уникалното е, че за пет столетия мостът не е поддал нито веднъж на буйните води на река Арда. Освен това не е преустройван или укрепван нито веднъж.

Според легендата, в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, вдигал зидовете. Поверието твърди, че старите хора от Източните Родопи и до днес се страхуват да минават по моста след залез слънце.


Дяволския мост край Середигион, Уелс

Дяволски мост Уелс
Дяволския мост в Уелс

Това всъщност са три моста един върху друг. Най-старият в основата е построен в периода 1075-1200 г., вторият през 1753 г., а третият – през 1902 г. Легендата разказва, че урвата била твърде стръмна, за да бъде построен мост. Затова Дяволът предложил да помогне в замяна на душата на първия човек, който мине по моста. За най-голямо разочарование на Дявола, първото същество, преминало по моста, било нищо неподозиращо куче.


Дяволския мост в Борго а Моцано, Италия

Дяволския мост Моцано Италия
Дяволски мост в Моцано, Италия.

Този мост, построен през XI век, прекосява река Серкио и се състои от няколко несиметрични арки, най-голямата от които е висока 18 метра. Според легендата, местните били затруднени да завършат моста сами и затова помолили Дявола да им помогне. Както винаги, той поискал душата на първия, който мине по моста и селяните пратили… куче.


Дяволски мост в Андермат, Швейцария

Дяволски мост Андермат Швейцария Алпи
Дяволски мост при градчето Андермат в швейцарските Алпи.

Мостът прекосява река Ройс, близо до градчето Андермат, централна Швейцария. Построен е през XIII век, както се твърди, с помощта на Дявола. И както вече се досещате, той поискал душата на първия който мине по моста. Селяните се изхитрят и изпращат… не, този път изпращат не куче, а коза.

Дяволът се ядосал, грабнал голяма скала и опитал да разруши моста, но възрастна жена с кръст го прогонила. Според преданието Нечестивият изпуснал скалата, която все още може да се види в близост до моста.


Дяволския мост в Марторел, Испания

Испански Дяволски мост
Дяволски мост по испански.

Този мост има интересна архитектурна особеност – малка къщичка, подобна на параклис е кацнала върху доста нестабилната му на пръв поглед арка. Всъщност тази постройка прави по-стабилен моста с тежестта си.  

Според легендата мостът е използван от душите на грешниците, които отиват на среща с дявола. Мостът в Марторел е разрушен по време на Испанската гражданска война и впоследствие построен наново.


Дяволския мост в Кахорс, Франция

Дяволски мост Франция
Дяволския мост в Кахорс, Франция.

Ако Дяволския мост в Кахорс изглежда импозантно, то това е, защото той е строен като крепост. Завършването му отнема седемдесет години, от 1308 до 1378 г. Дяволът помага и този път, като за по-сигурно изисква душата на строителя. Той се съгласява и казва, че ще му я даде, когато завършат моста. Когато трябва да забърка последната кофа с хоросан, строителят праща Дявола за вода с цедка. Лукавият се ядосва на хитростта на строителя и открадва един камък от централната кула. През 19-и век, когато мостът е реставриран, липсващият камък е заменен със статуя на Дявола, който открадва камъка.


Вижте още 25 от най-красивите старинни мостове в света

Отговор