Джим Морис: Културистът, разбил всякакви стереотипи

Джим Морис
Джим Морис поддържа страхотна форма до самия край на живота си.

Джим Морис е идол за милиони хора по целия свят. Той разбива няколко от основните стереотипи, с които живеем и това го доближава неимоверно много до сърцата на обикновените хора:

  1. Премахва расовите предубеждения в културизма.
  2. Успява да поддържа изключителните форми на тялото си и своето здраве безупречни до самия край на земния си път, с което прави на пух и прах всички разбирания за старостта и старите хора.
  3. Открито заявява хомосексуалната си ориентация и факта, че не се притеснява от нея.
  4. Става веган и се бори за правата на животните.
  5. Разбива всички схващания относно “подходящата” възраст на позиращите за списанията  модели.

И вероятно с това списъкът не се изчерпва. Това са само основните

5 глави от книгата за живота на Джим Морис

Но дори и те са достатъчни, за да си отговорим на въпроса как е станал толкова известен, защо се е превърнал в истинска легенда и защо има толкова много последователи по целия свят.

Морис се е състезавал срещу самия Шварценегер.
Морис се е състезавал срещу самия Шварценегер.

Американецът се нарежда сред най-популярните бодибилдъри на всички времена, с над 30-годишната си професионална кариера. По това време е участвал в множество от най-престижните състезания по културизъм. Състезавал се е с някои от най-големите имена в бодибилдинга, в това число и с именития си колега по ранг – бившия Mr. Olympia Арнолд Шварценегер. Сред най-големите му награди са първите места на Мr. USA (1972), Мr. America (1973), Mr. International (1974) и Mr. Olympia Masters Over 60 (1996).

Най-сериозният му успех

определено е битката за титлата Mr. America. С победата си в конкурса Джим Морис разбива 3 световни рекорда. Първо – печели състезанието с 30 точки преднина. Най-високото постижение дотогава е разлика от 21 точки, постигнато от първия Мистър Америка преди цели 39 години. Второ – той е първият хомосексуалист, печелил надпреварата. И трето – става рекордьор като най-възрастния мъж, който става Mr. America. Тогава Джим е на 37 години. Рекордът преди това държал състезател, който бил на 35.

“До този момент бях тренирал в продължение на 18 години. Мистър Америка беше един от най-ужасните провали в живота ми. Когато спечелих състезанието, докато стоях на сцената, бях свирепо освиркван. Списанията поставиха под въпрос не само 30-те точки разлика, с които спечелих, но и дали изобщо заслужавам да спечеля.” – споделя той.

На 65-годишна възраст културистът става веган.
На 65-годишна възраст културистът става веган.

Друго нещо, с което Джим Морис става известен и го отличава от колегите му е фактът, че когато навършва 50 години, американецът отказва месото и става вегетарианец. 15 години по-късно

загърбва и всички останали животински продукти и започва да се храни като веган

Още в самото начало Джим Морис е убеден и твърди, че отличното му здраве се дължи именно на по-здравословния начин на хранене, който е възприел.

“От една страна – трябваше да ми слагат инжекции директно в двата лакътя всяка седмица. Артритът ме държеше буден по цяла нощ. Откакто станах веган всичките ми здравословни проблеми напълно изчезнаха. Най-чудното от всичко – след 35 години носене на очила, зрението ми се подобри толкова много, че сега ги слагам в много редки случаи, само за изключително дребен шрифт. Вече не приемам никакви лекарства. Всичките ми показатели са перфектни – споделя Морис в интервю и добавя:

Докато ядях месо и останалите животински продукти, имах много проблеми със стомашно-чревния тракт… Чувствах се зле постоянно. Откакто съм веган съм не само по-здрав, но и се чувствам по-доволен от себе си и това как се отнасям с останалите живи същества… Чувствам се по-добре като веган, защото не наранявам тези същества.“

Но и с това приключенията и смелите решения в живота му далеч не приключват. На 78 години Джим Морис застава пред обективите и се снима чисто гол за кампания на организацията за правата на животните – PETA. Той доказа, че възрастта никога не е пречка да направиш живота си по-добър и да промениш себе си в положителна насока. Както и ползите от веганството, позволяващи на тези години тялото му да изглежда по този начин, както самият той твърди.

Рекламата за кампанията на PETA, в която Морис се снима на 78-годишна възраст
Рекламата за кампанията на PETA, в която Морис се снима на 78-годишна възраст.

Всъщност, това е моментът, в който целият свят става свидетел на разбиването на мита, че

с възрастта тялото отслабва

Именно това е целта и на самия Морис. Да отърве психиката на хората от страха от остаряването чрез личния си пример. Американецът продължава да тренира упорито всеки ден до самия край на живота си. Без оплаквания, без оправдания и без да пропусне дори една тренировка. И тялото му е далече от представите ни за такова на стар човек.

Рецептата на Джим Морис

как да изглеждаме перфектно дори на 70, 75, 78 и нагоре години е много проста и съдържа само три компонента. Ето какво споделя той:

Правя това, което всички знаем, че трябва, но така и не правим. Първо: Обръщам внимание на това, с което се храня. Второ: Тренирам редовно и водя активен начин на живот. Трето: Пазя се от стреса.“

Джим Морис е роден на 31 август 1935 г. Първите му стъпки в бодибилдинга датират от есента на 1954 г., когато е едва 19-годишен. От 1974 г. до 1988 г. работи като личен бодигард на световноизвестния певец и композитор Елтън Джон. Двамата имат нещо общо и вероятно именно то е причината да се сработят толкова добре. Също като Сър Джон

Джим Морис дълги години е бил личен бодигард на Елтън Джон.
Джим Морис дълги години е бил личен бодигард на Елтън Джон.

Джим Морис е открит гей

Гледайки снимките и успешната му кариера като културист обаче едва ли бихме подложили мъжествеността му под въпрос. Точно обратното. Именно тази негова характеристика разкрива смелостта му и нежеланието да се крие като мишка, заради хомосексуалната си ориентация.

Когато е 61-годишен, Джим Морис официално прекратява състезателната си кариера. В бодибилдинга той се подвизава под псевдонима “доброто момче”, заради страхотното си възпитание и благия си нрав. Джим Морис умира в съня си на 80-годишна възраст на 28 януари 2016 г.


Прочетете още и… историята на един български шампион – Богомил Йорданов


Легендата Джим Морис неведнъж се е сблъсквал с дискриминацията. Заради афро-американския си произход, заради сексуалната си ориентация и дори заради убежденията му по отношение на храненето. В някои от най-бляскавите моменти в кариерата му, вестниците и списанията нарочно му спестяват не само корицата, но често не споменават дори името му. Затова дълго време талантът му остава скрит от очите на хората.

Факт е обаче, че нито едно от тези неща

не успява да попречи на Джим Морис

да продължава смело напред – по своя път към славата. Нито едно от тези неща на успява да пречупи и невероятно силния му дух, заради който американецът се превръща в легендата, която е днес. И за която ще се говори още дълги години, макар и него вече да го няма на белия свят.

Вижте личната изповед на Джим Морис в документалния филм Lifelong Fitness (Фитнес до живот).

Вижте още 10 вдъхновяващи жени, които промениха живота ни

Отговор