Обикновена срещу веган козметика: със или без… смърт?

2
животинска или веган козметика
Козметика, тествана върху животни или такава, която е само от растителен произход?

Преди време написах един саркастичен статус във Фейсбук относно шампоаните от т.нар. веган козметика. Откритието ми за съществуването им съвпадна с един пореден краен протест на хора, които се правеха на пържоли и може би това определи негативното ми отношение. Но така и не си направих труда да проверя какво означава това определение.

Днес вече знам и ми се иска повече хора да знаят. Тъжното е, че заради разни крайни активисти, хората имат ужасно погрешна представа за веган продуктите и за тази култура като цяло. Та нека обясня.

веган козметика
Веган козметика – добра и за хора, и за животни.

Понятието веган козметика включва продукти, за чието производство са ползвани само натурални съставки

Нищо с животински произход и няма пострадали животни, върху които те да са тествани.

Опитите върху животни и включването на животински продукти в съдържанието на козметиката е красиво изписано със сложни символи, които повечето от нас не разбират какво означават. Но искам да ви споделя малко данни от PETA. Това е най-голямата организация за защита правата на животните в света. Имат над 5 млн. членове и поддръжници, които се борят за етично отношение към животните. Ето какви данни изнасят те за различните съставки в козметичните продукти:

КератинСъставка на почти всеки продукт за коса, прави се от животински косми, смлени рога и кости на животни.
АлантоинИзвлича се от пикочната киселина на кравите и е съставка за лосиони и кремове.
КастореумПрекрасният аромат на мускус, който се включва в много парфюми, идва от гениталиите на бобрите.
КарминНа него дължим красивите цветове в червила и ружове. Това е пигмент, извлечен от насекоми.
КолагенТолкова обичаме да го търсим в кремовете за лице. Идва от протеините, намиращи се в животински хрущяли, кокали, кожа и тъкани.

Примерите са стотици. Равносметката – тъжна

Но още по-страшното идва с всички опити, които се извършват върху животни в името на нашата суета. За производството на най-известните и търсени марки умират стотици хиляди животни годишно. Аз лично имам доста от основните продукти в козметичната си чанта, подобно на много други жени.

козметика
Животни не се измъчват, за да се приготви веган козметика. Photo credit: katebartnik via Foter.com / CC BY-NC-ND

Заради моята спирала за извити мигли зайчета са били ослепени, а след това са изгубили живота си (тестът на Драйз, който е твърде жесток за подробно обяснение). Животни, върху които се тества, са гризачи, кучета, зайци, риби, котки, морски свинчета, мишки, шимпанзета и много други.

По данни на HSI (Humane Society International – организация защитаваща животните) се казва, че

над 115 млн. животни годишно се подлагат на експерименти

и повечето от тях не оцеляват, като обикновено умират в адски мъки. Статистика с точност не се води, защото е срамно и страшно. И за жалост не е незаконно на доста места по света.

Европейският съюз се старае да въвежда контрол в това безумие. През 2013 г. забранява тестването върху животни за направата на козметични продукти (но не и за препарати). Но на другия фронт е Китай – там е забранена продажбата на козметика, ако НЕ е тествана върху животни… В САЩ също е легално да се експериментира с животни за подобни нужди.

козметика
Животните са абсолютно безпомощни пред човешката алчност. Photo credit: JesseBarker via Foter.com / CC BY

За съжаление големите корпорации не могат да си позволят да изпуснат един толкова доходен бизнес. А и ние хората сме обсебени от мания по собственото си величие и в името на вечната младост, красота и здраве сме готови да си затворим очите. Разбира се, винаги ще го има аргумента “как да знаем дали няма да ни навреди нещо, ако не е тествано върху живи същества“. Но реално ние сме различни биологични видове и

това, което е вредно за едно същество, може да не е за друго…

По данни на сайта Vivisection Information Network, обобщаващ информация от различни медицински доклади:

  • само 1,16% от човешките болести ги има при животните;
  • 92% от лекарствата, използвани върху животни, дават коренно различни показания върху хората;
  • 88% от мъртвите раждания при хората са вследствие използването на лекарства, минали успешни тестове върху животни;
  • 75% от страничните ефекти, наблюдавани върху животни, не се срещат при хората.
козметика
Тестовете върху животни са често пъти абсолютно безсмислени.

И още, и още… Но ще ви спестя твърде много тежки констатации. Факт е, че

тези тестове нямат нужната успеваемост, която да ги осмисли или оправдае

През 17 век философът Рене Декарт твърдял, че животните нямат душа, следователно те не изпитват болка. Преди това хората са вярвали, че Земята е плоска, боговете се разхождат по нея, а един лодкар пренася мъртвите в другия свят и злато може да се прави от пясък.

Е, вече знаем, че Земята е кръгла, какво представлява златото, че богове не се срещат по улиците, както и… че животните имат душа. И въпросът е: След като знаем толкова много, защо вървим така смело в грешната посока? Тъжният факт е, че колкото повече научаваме, толкова повече затъваме в еволюционното си блато.

Вижте още как ни съсипват новите технологии

2 КОМЕНТАРА

  1. Поздравления за статията, Анна! И аз като вас бях в пълен шок след като преди около година разбрах, какво всъщност представляват тези тестове върху животни и с тъга открих, че повечето от любимите ми козметични продукти всъщност са тествани. Оттогова започнах да купувам само веган козметика.
    Препоръчвам ви да напишете статия за някои от марките веган козметика в България, за да бъдат дамите информирани. В чужбина е доста лесно да се намерят подобни продукти, но вероятно е по-трудно в нашата родина.

  2. Здравейте Деси! Благодаря за коментара. Темата определено има още много страни в, които да се дълбае. И е възможно да има продължение. Аз също бях разочарована от любими марки, но вече чета етикета 🙂

Отговор