Смелост ли е да се покажеш без грим

без грим
С или без грим? Това е въпросът.

Смелост ли е за една жена да се покаже без грим или не? Защо жените всъщност слагат грим? Какво се опитват да скрият? Годините, несъвършенствата, емоциите или го правят просто, за да се почувстват по-добре? Ето такива неща се въртят в главата ни през празничния декември.

Вдъхновен от последния календар на Pirelli, в който едни от най-красивите жени на Холивуд се осмелиха да застанат пред обектива

без абсолютно никакъв грим

Lifebites.bg се намърда пред огледалата на седем красиви българки, за да ги попита: какво е за тях гримът и страшно ли е да се появиш без него? Те свалиха маските без страх и не просто ни разказаха за изкуството да бъдеш красива, но и ни показаха нагледно какво означава то. Запознайте се с тях и вижте как, колко и дали гримът наистина променя жените.

Катрин, студентка по право в СУ

“Има дни, в които просто си слагам крем за лице. През останалото време добавям спирала, малко коректор под очите и гланц/червило. Когато излизам вечер ползвам фон дьо тен и руж. Истината е, че когато се гримирам съм малко бавна. Старая се да изпипвам детайлите и доста често ми отнема към половин час.”

unnamed-5
Катрин

“Гримът за мен е начин да подчертаеш чертите на лицето си и да ги направиш по-изразителни. За да изглежда една жена красива, според мен трябва да е уверена в себе си.

Липсата на грим не е проява на смелост

защото не го възприемам като задължителен щрих в ежедневието си.

Когато се чувстваш обичан и ценен, очите ти сияят много повече, отколкото когато са ползвани каквито и да е продукти. Имам една любима мисъл на Одри Хепбърн: “За красиви очи търсете доброто в другите. За красиви устни изричайте само мили думи. А за хубава стойка вървете с мисълта,че никога не сте сами.”

За мен смелост е не да излезеш без грим, а да покажеш какво представляваш вътрешно като човек.”

Елена, има бизнес и се занимава със сто неща

“В ежедневието си се гримирам всеки ден. Не разполагам с много време, така че 10 минути са напълно достатъчни. С грим обикновено опитвам да скрия някоя и друга безсънна нощ, появяващите се белези на годините, разни разочарования от предния ден, питие в повече. Това не означава, че успявам винаги. Понякога, когато сложа “маска” на лицето си, се превръщам в друг човек. Харесва ми да влизам в разни малки роли – по-интересно е… Правя го по-цветно за себе си и вътрешния си свят.”

collage-el
Елена

“Не използвам тежък грим – правя го изключително рядко и то не поради повод, а заради настроението ми. През деня слагам очна линия и спирала, не прекалявам.
Когато съм на море, в планината или когато пътувам някъде – не използвам нищо. Винаги съм се чудила на момичетата, които ходят на плаж с токчета и опушен грим. Далечно ми е и непознато.

Сенките под очите, петната по кожата – това не е много красиво – затова се старая да не ги показвам, и тук се намесва гримът. Прекрасно е да трупаш години и опит с достойнство. Да излезеш в неделя (и не само) напълно естествена и без да се тревожиш какво ще кажат хората за теб и за бръчиците около очите, които всъщност показват колко много се усмихваш…

Смелост е да не ти пука!

Има жени, които изобщо не използват макиаж. Мисля си, че след определена възраст все пак е готино да има някакъв санитарен минимум. Но всеки има свои разбирания и право на избор – няма нищо задължително. В цялата тая гримирана история все пак е хубаво да не се загубим сред много пудра и да не забравяме кои сме…”

Стиляна, гримьор

collage-steliana
Стиляна

“Гримирам се абсолютно всеки ден. Само на морето не. Отделям около 20 минути. Или колкото мога покрай децата. Гримът за мен е хммм… цвят, стил, настроение, самочувствие, послание, роля.

Аз не съм себе си без грим

Така е от тринайстата ми годишнина. Не ти е нужна смелост да излезеш без грим, но защо да не скриеш някой недостатък?! Все пак никой не е идеален на 38 години.”

Милена – стилист

collage-m
Милена

“Гримирам се всеки ден. Случва ми се от време на време и два пъти в деня. Отнема ми не много – от 10 до 15 минутки. Зависи от повода. Гримът е важен за мен. Чувствам се някак завършена с грим. При мен е малко наложително, тъй като съм със светла кожа, светли очи и руса коса. Без грим малко съм като измита паничка.

Не смятам, че е чак такава смелост да се покажеш без грим. За мен е въпрос на вътрешно усещане. Имало е моменти от ежедневието, в които съм се чувствала като Адрияна Лима без грим.”

Надя – журналист и консултант по красота

“Гримирам се всеки ден – все пак това е част от работата ми. Но истината е, че за мен е удоволствие да го правя. Отнема ми около 10 минути, но зависи в какво настроение съм – понякога повече, друг път по-малко. Ако имам нужда да си обърна внимание – повече.”
11
Надя

“За мен гримът е терапия за душата. Докато се гримирам сякаш медитирам, представям си хубави неща, благодаря за това, което имам или нямам. То е една грижа за тялото, която обаче носи наслада на душата ми, защото я кара да се чувства свободна всеки ден да вижда нова и нова красота в нещата около себе си. Включително и лицето ми…

Не мисля, че е смелост да се покажеш без грим. Правят го милиони жени ежедневно. За мен

гримът не е маска

Напротив, той е сцена – това, което показва кой си или как се виждаш. А какво по-хубаво от това в ера, в която всички сме свикнали да крием кои сме или искаме да сме…”

Кристина – юрист

“Всяка сутрин преди да отида в офиса слагам BB крем, малко пудра, руж и спирала за мигли. Ако имам настроение добавям и гланц. Използвам задължително хубави и леки продукти, защото искам да имам максимално естествен вид през деня, без да натоварвам кожата си. Всичко това ми отнема 5 минути.”

collage-hr
Кристина

“През уикенда не слагам грим, нанасям само крем за хидратация и слънцезащита. Никога не излизам навън без слънцезащита, дори през зимата, защото слънчевите лъчи са основния фактор за стареене на кожата.

Когато има някакъв повод, се гримирам повече. Винаги ангажирам за това специалист, защото сама не мога да постигна добър, балансиран резултат. А и професионалният гримьор най-добре може да прецени какво да направи спрямо повода, облеклото, прическата и излъчването, което искам да имам. Дори в тези случаи целя само да подчертая лицето си, да прикрия малките несъвършенства без да променям чертите си или да ги преекспонирам. Не ми допада скулптурирането на лицето, нито

прекаляването с пластове грим

Не харесвам тенденцията жените да изглеждат по-възрастни или по-груби, когато са гримирани. Целта на грима ми е да освежи и разхубави, а не обратното.

Гримът се предпоставя от случая и етикета. Няма как например в бизнес среда или на официален повод да бъдеш без грим. Гримът е една част от визията, каквато са дрехите и аксесоарите, прическата, бижутата, парфюмът. Важно е всичко това да бъде в синхрон и да отговаря на случая и мястото. Гримът говори и за чувството за стил и характера на дамата, която го носи. За мен добрият грим не би трябвало да бъде забелязван. Той е просто средство, за да бъде забелязана жената, която го носи.

За мен най-важното качество на една жена е да се чувства уверено в кожата си, без значение от възрастта или чертите ú. Ако има тази смелост, тя неминуемо ще изглежда красива в очите на останалите.”

Стела, занимава се с кетъринг

“Гримирам се всеки ден. Отнема ми 10-15 минути и го правя, за да прикрия умората (от недоспиване, най-често)… Гримът за мен е част от сутрешната рутина, като да си измиеш зъбите, например.”

collage-stela
Стела

“Аз съм беличка, да не каже бледа с червени бузи и кафяви кръгове около очите. Зимно време гледам да прикрия призрака в мен с малко фон дьо тен. Лятото като ме напече слънцето минавам и без тази подробност, но задължително си слагам спирала и розово червило!

И да. За мен е смелост да се покажа без грим… иначе рискувам загрижените колежки да ме затрупат с въпроси като този “Ти да не си болна?”

Прочетете още… какво издава за характера на една жена козметиката, която използва тя

СПОДЕЛИ
Предишна статияРазкажи ми за… специалния уют на вярата
Следваща статияНаркотиците във външния вид на жертвите
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

1 КОМЕНТАР

  1. Уважаема Цветелина, много харесвам Вашите публикации. Успех. И много усмивки.

Отговор