Изчезващата София в серия невероятни колажи

0
Изчезващата София
© LostBulgaria.com/Димитър Стефанов

Преди време ви показахме колаж от 15 исторически фотографии от Втората световна война и снимки на същите места, заснети днес. Сравнително новият “жанр” на комбинацията между архивни фотографии и съвременни такива, заснети от същата гледна точка, се радва на особена популярност напоследък. Ето защо съвсем очаквано в България също се появиха подобни колажи.

Поредицата Изчезващата София на фотографа Димитър Стефанов комбинира архивни фотографии от популярния сайт Изгубената България с такива, заснети от същата гледна точка, но днес, и показва как се е променил градът в последния един век.

Димитър Стефанов Изчезващата София
Димитър Стефанов ©

“Реших, че ще заснема същите тези емблематични места от същия ъгъл, както на оригиналната снимка, и ще насложа двата кадъра, за да се видят разликите и приликите. Подобни колекции преди/сега бях виждал за Берлин, Париж и други градове, но никога за София.

Установих за себе си за пореден път, че столицата си е все така красива, макар да се е разраснала изключително много и като сгради, и като население. Кадрите, които обработих, показват че сградите и местата, макар и различно променени от времето и човешката намеса, са запазили облика и духа си”, обяснява Димитър Стефанов.

Вижте колажите от снимки на София преди и сега в галерията от Изчезващата София по-долу.

Оригиналните черно-бели фотографии са взети от сайта LostBulgaria.com, а новите са заснети от Димитър Стефанов.

Още от фотографията на Димитър Стефанов можете да видите в профила му на сайта 500px, на блога му, както и на Фейсбук страницата му.


Вижте още: Невероятни цветни снимки от България през 1932 г.

Отговор