Петя Пандулева-Биковска: За модата на големите размери

Петя Пандулева-Биковска
Петя е пример за човек, преодолял срама и открил нов начин да се справи с предизвикателството на големите размери.

Петя е едно от многото момичета, които нямат късмета да са с идеалните мерки. И в случая не говорим за 2-3 килограма отгоре. Говорим за хора, влизащи в т.нар. категория Плюс сайз. Там, където властват големите размери. За тези хора наистина не е лесно. Да се впишат сред останалите (особено в по-ранна детска и тийнейджърска възраст). Или да се научат да обичат тялото си такова, каквото е. Не е лесно и да си намират дрехи по магазините, които да им стават. И още повече – които да са по вкуса им.

Петя Пандулева-Биковска е създател на блога PetPanda. Място, в което тя свободно изказва своите възгледи за модата и модните тенденции. Дава полезни и приятни съвети за всяка дама и споделя преживяванията и опита си в

света на големите размери

Иначе казано – вдъхновява жените (а и мъжете), които се учат да обичат тялото си. Макар и по-голямо и закръглено от мечтаното. Различно от онова, което е наложено като стереотип за красиво тяло от обществото.

От малка Петя е привлечена от света на модата. Блогърката споделя, че ужасно ѝ тежал фактът, че по магазините трудно откривала красиви, модерни дрехи в подходящия за нея размер. Ето защо преди време тя и дизайнерът Николай Божилов решават да създадат модна линия за всички жени с по-пищни форми. Колекцията е озаглавена All Shapes of Beautiful. Първата по рода си модна линия, посветена на големите размери у нас по това време.

големите размери
All Shapes of Beautiful показва, че и жените от категория Плюс сайз могат да изглеждат зашеметяващо.

Официалното представяне е съпроводено с ревю, за което Петя споделя, че било трудно да намери модели. Вероятно защото повечето жени от категория Плюс сайз у нас все още се срамуват от телата си. Но не и нашата героиня. Тя безусловно е приела тялото си и се харесва. А това е съвсем нормално и няма нищо чудно, нали?! Това е и целта на моделите с големите размери – да покажат, че всеки може да изглежда добре, стига да е облечен в подходяща за него дреха.

Много хора, още при появата на All Shapes of Beautiful, застават твърдо зад идеята и подкрепят с две ръце шанса на по-закръглените български жени да се почувстват важни и красиви. Не липсват, разбира се, и нападки и хейтърски коментари. Авторите им обвиняват Петя като създател на линията, но и неин модел, че това не може да бъде наречено МОДА. Но, мисля си, кои са те, че да дават подобни определения?! В световен мащаб – не е тайна за никого – големите размери и

големите модели отдавна са неделима част от модните подиуми

И това е съвсем естествено. Всички ние сме различни и всички трябва да имаме равни права и привилегии. Като тези да имаме хубави дрехи и да се чувстваме женствени и красиви в тях.

Ето какво сподели за модата и света на големите размери в специално интервю за Lifebites.bg Петя Пандулева-Биковска.

Какво ви вдъхнови – теб и Николай, да създадете модна линия за по-едри жени и това ли е първата подобна колекция в България до този момент?

На първо място ни вдъхнови това, че има много жени, които не са в стандартните размери, но обичат модата, обичат да се обличат и обичат да имат избор на дрехи. Точно липсата на такъв избор в България ни доведе до идеята за капсулна колекция, която е подходяща за всякакви форми. В Бълагрия има няколко места, на които може да се пазаруват по-големи размери, но това, което липсва, е разбиране за проблемите на по-едрите жени. Затова All Shapes Of Beautiful е по-скоро кауза.

All Shapes of Beautiful
Моделите в колекцията за големите размери се променят в зависимост от формата и желанието на клиента.
Кое беше най-голямото препятствие по пътя към реализирането на идеята ви и какви други трудности срещнахте?  

Ако трябва да бъда напълно откровена, нямахме особени проблеми с реализацията. Беше много забавно и интересно, защото за първи път влязох в ролята на дизайнер и съм изключително благодарна на Николай Божилов за професионализма, креативността и уменията, които вложи в тази колекция. Той направи всичко много просто и безпрепятствено. Shedd, приложението за мода, беше зад нас на 100% за да ни помогне с реализацията и ни даде платформа за продажби. В момента дрехите могат да се поръчат с лично съобщение към мен или Ники и се правят по размер на дамата, която поръчва.

Вашата колекция е различна. Моделите на дрехите са направени така, че да могат да се променят в зависимост от желанието и фигурата на конкретния клиент. Кои са основните хитрини, които използвахте, за да постигнете този ефект?

Определено е различна. Както казах, тя не идва в някакви размери, а се прави по самата дама, която си поръчва дрехата. Моделите в колекцията се трансформират чрез дизайнерски елементи, които Николай Божилов измисли. Например сакото и раирана рокля имат ципове на ръкавите, което им позволява да се отворят и да стоят като пелерина. Ако решите, че не искате такива екстравагантни решения затваряте циповете и имате просто ръкави.

Блузата на точки е с деколте, което се регулира – има връв, която може да се затегне и деколтето да е тясно, а блузата набрана. Или да се отпусне и да е с лодка деколте и широки ръкави. Туниките могат да се регулират колко да са дълги и набрани. Може да са с дължина на къса рокля, или да се съберат и да станат с дължина на блуза. Всички тези елементи са вкарани, за да могат дрехите да пасват на възможно най-много форми, да са удобни и практични.

Планирате ли създаването на нова модна линия за в бъдеще и какво би  посъветвала по-пищните дами сред нас?

Много се надявам да има следваща колекция, която да допълни тази, но за момента не планираме такава. Просто защото се занимаваме с други проекти. А и дрехите от All Shapes Of Beautiful са класически и все още актуални.

големи модели
Модели на големите размери – Петя и нейните колежки са едни от първите в България.
Много хора у нас (а и по света) не са особено толерантни към това да има мода и ревюта, представяни от модели, категория Плюс сайз. Какво би им казала?

Бих казала, че нивото на толерантност е репрезентативно на еволюционния стадий на едно общество. В световен аспект все по-популярно е размерът да не е от значение, когато се говори за красота. Някои от най-популярните блогъри и модели са жени с извивки – Ashley Graham, Candice Huffine‏, Тess Holiday. Та дори Gigi Hadid, която беше упреквана преди две години за това, че има повече извивки „отколкото трябва“.

Ние в България живеем в общество, където нормите за това как трябва да изглеждаш, как трябва да се обличаш и колко трябва да тежиш са много назадничави. Не говоря дори и само за това какъв размер си, а до каква степен може да си различна от останалите.

Покрай колекцията се сблъсках с персонални нападки за това, че съм промотирала нездравословен начин на живот и съм давала лош пример на децата, които и без това страдат от наднормено тегло. Аз искам да правя и мисля, че правя точно обратното. Аз се старая да промотирам това, че всяка жена трябва да се обича. Да си харесва тялото, да се грижи за него, да се облича така, че да се чувства красива, да прави всичко, което я кара да се чувства добре. Това да бъдеш здрава и красива и да се чувстваш добре не би трябвало да бъде диктувано от номер или размер. За да си щастлива не трябва да искаш да се промениш драстично, а да приемеш и обикнеш себе си такава, каквато си и да намериш своя път.

Лично за мен бе много дълъг път да се науча да се харесвам. Да спра да се подлагам на какви ли не диети, да се гледам в огледалото или да искам да се снимам и да се харесам. Не е леко, но е възможно.

Според теб до каква степен дрехите и модата влияят на самочувствието на жените?

Модата и дрехите са нещо много важно за това как се чувстваш. Ако си размер 50 и нищо, ама нищо не ти става или не ти стои добре, няма как да се харесваш. Няма как да си позитивна към себе си, когато те гледат учудено и питат

„ама като за вас ли?“

Аз започнах пътя си към по-добро самочувствие, когато излязох извън България и осъзнах, че има дрехи в моя размер, които ми стоят добре и имам избор, за да открия своя стил.

Спомням си, когато бях тийнейджър и за първи път отидох в Лондон преди 15 години се върнах с един куфар дрехи. Най-различни, в какви ли не стилове, просто защото всичко ми ставаше. Имаше моя размер, можех да вляза в тези дрехи и имах избор. Не го бях изживявала дотогава. До този момент, живеейки в България, не бях срещала избор. А стилът ми подлежеше на това коя е най-голямата дреха в магазина или най-еластичната, за да мога да се напъхам в нея.

Сега е по-различно, има сайтове като ASOS, eloquii, boohoo, modcloth и още много, които предлагат дрехи в големи размери и доставят до България. Mango и H&M имат специални колекции в големи размери. Марки като Dorothy Perkins, Next и River Island правят повечето дрехи до размер 54-56 и също доставят до България. Има марки като Ulla Popken, които могат да се намерят дори и в България.

Изборът вече не е толкова лимитиран. Но много хора в България не го осъзнават. И това, което изниква в съзнанието им за дрехи в по-големи размери е магазин Гигант. Много се радвам, че с All Shapes of Beautiful започнахме такъв разговор, че много медии и блогъри застанаха до нас и го продължаваме. За което, от сърце благодаря!

Още информация можете да откриете в блога на Петя PetPanda или на официалната ѝ Фейсбук страница.


Вижте още: Андриан Аспарухов: Как силната воля преобръща живота

Отговор