5 изобретения от времето на Първата световна война, които ползваме и днес

0

На 28 юни, 1914 г. австро-унгарският престолонаследник Франц Фердинанд е убит в Сараево и това ще стане причина за избухването на Първата световна война няколко седмици по-късно. В следващите четири години в нея с помощта на някои от най-смъртоносните изобретения на XX век като отровния газ, танковете и т.н. са убити 37 млн. души. Но по време на Първата световна война са изобретени и много неща, които продължаваме да ползваме и до днес, сто години по-късно.

Ето пет от тях.

original

Пликчетата с чай

В началото на XX-ти век чаят е пакетиран и продаван в тежки и скъпи кутии. Американският търговец на чай Томас Съливан започва за продава стоката си опакована в копринени торбички, за да спести от разходите по транспорта ú.

Първоначално хората не разбират, че това е само опаковка и я поставят в чайниците си. Така съвсем инцидентно е изобретен чаят в торбички. По време на войната американците изпращат чай на войниците си, който германците презрително наричат “чаени бомби”.

[Прочетете още: Първата Световна война в невероятни цветове]
001_Sundback_zipper_1917_patent
Патент на цип от 1917 г.
Ципът

Ципът всъщност съществува още през XIX-ти в., но до началото на XX-ти в. облеклото на войниците се затваря с копчета. Американските военни за пръв път произвеждат военни униформи, които се затварят с ципи. Те предпазват войските от дъжд и вятър. След края на войната ципът се превръща в елемент от ежедневното облекло.

kotad1c
Реклама на първите дамски провръзки, произвеждани от Kimberly-Clark.
Дамските превръзки

През 1916 г. американската компания Kimberly-Clark изобретява материал наречен Cellucotton, който скоро замества обикновените бинтове, тъй като е пет пъти по-абсорбиращ от памука и наполовина по-скъп.

Cellucotton обаче се оказва подходящ не само за войниците на фронта, но и за медицинските сестри, които го използват като дамски превръзки. Kimberly-Clark използва материала Cellucotton при производството на първите салфетки Kleenex през 1924 г.

Saving-Daylight-1918
Американска реклама на лятното часово време от 1918 г.
Лятното часово време 

През 1915 г. Германия изпитва недостиг на гориво и за да спести газ за осветление през пролетта и есента правителството решава да премести стрелките на часовника с час напред. Така на 30 април, 1916 г. Германия и Австро-Унгария стават първите страни, които въвеждат лятното часово време. Великобритания и съюзниците ú последват примера им скоро след това.

Русия прави това през 1917 г., а САЩ през 1918 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април, 1979 г.

primera-guerra-mundial
Солариумът е изобретен от д-р Курт Хулдшински в Берлин.
Солариумът

Недостигът на храна в Германия по време на Първата световна война довежда до увеличаване на случаите на рахит сред децата. Заболяването е причинено от липсата на витамин Д, калций и фосфати и води до отслабване на костната система.

През зимата на 1918 г. половината от децата в Берлин страдат от рахит и лекарят Курт Хулдшински прави експеримент, при който облъчва няколко деца с лампи с ултравиолетови лъчи. Опитът се оказва успешен, защото ултравиолетовата светлина кара кожата да произвежда витамин Д, който е необходим за по-здрави кости.

Отговор