Незавършени жени: Смелостта да не се омъжиш

Не позволявай на обществения натиск да диктува бъдещето ти

0
да не се омъжиш
„Не искам да се омъжвам само заради самия брак. Няма да съм щастлива с такъв живот.“

На колко си години? Защо нямаш брак? Вече не си млада. Намери някого, за когото да се омъжиш. Не бъди толкова опърничева. Прекалено претенциозна си. Хайде, какво чакаш!

Ако си на 30+ сигурно си чувала нещо подобно от поне един роднина. Позната ти е горчивината, с която ще отговориш или ще замълчиш. Ако живееше една-две държави по на Запад, сигурно щеше да имаш аванс от още 5-10 години, в които да не усещаш този натиск.

На Изток обаче движението във времето е с обратен знак. Там вече отдавна щеше да си Sheng Nu. На китайски това буквално означава излишна жена. Жена остатък. Невзета. Нереализирана. Непълноценна. Понятието се използва за

жените над 25 г., които все още са неомъжени

Ще научите за тях повече на традиционния за Китай Сватбен пазар, където е пълно с родители, окачващи обяви с данните на своите неженени синове и неомъжени дъщери. “Какъв е доходът му? Какво работи? Има ли къща? А кола?“, питат майките и бащите, без да осъзнават, че звучат като онези възрастни от приказката за Малкия принц.

love-coupe
Sheng Nu на китайски буквално означава излишна жена

В нея Екзюпери пише:

“Възрастните обичат цифрите. Когато им разказвате за някой нов приятел, те никога не ви питат за същественото. Никога не ви казват: „Какъв е гласът му? Какви игри предпочита? Събира ли пеперуди?“ Те ви питат: „На каква възраст е? Колко братя има? Колко тежи? Колко печели баща му?“ Едва тогава смятат, че го познават.”

А всъщност звучат сякаш продават дъщерите си.

Онези, на които у нас им казваме стари моми. И не е ли нечестно, че за мъжете в тази възраст, които все още са сами, използваме думата “ерген”, която има много по-положително приложение (например в представата за забавен и безгрижен ергенски живот) и която не е натоварена с идеята за старост, презрялост, за преходност?

Ергените не се превръщат в предмет, който хората обсъждат. Не усещат големия обществен натиск. Не се чувстват като аутсайдери. Докато нежният пол непрекъснато го отнася.


Прочетете още… Защо интелигентните хора създават по-трудно връзки


В китайската култура схващането дори е, че

неомъжената жена е незавършена

И за тази култура най-висшата ценност е да уважаваш родителите си. А да не се омъжиш е най-висшата проява на неуважение към тях.

булка
Смелостта да не се омъжиш. Или защо не заменим представата за “незавършената“ стара мома с тази за независимото и силно момиче!

“Искам да им се извиня”, казва през сълзи една от тези “незавършени” жени. “Може би трябва да се предам, да се примиря и да заменя мечтата за някого, когото обичам, с някого, който просто е подходящ за мен. Може би съм егоист.“

“Копнея за любов, да!”, признава друга. А трета споделя, че ѝ се иска родителите ѝ да можеха да разберат нейния начин на живот.

Един ден тези дъщери решават да преобразят Сватбения пазар, за да изпратят послание на семействата си и на обществото. Вместо своите данни, жените окачват на пазара свои снимки с лични послания.


Прочетете още: Да попаднеш в лапите на самотата


Като: “Не искам да се омъжвам само заради самия брак. Няма да съм щастлива с такъв живот.”

Или: “Дори да съм сама, пак ще съм щастлива, уверена и ще живея добре.”

“Искам да си дам време да намеря правилния човек.”

Тези жени избират да заменят представата за “незавършената” стара мома с тази за независимото и силно момиче, което се справя с всичко. Такова, с което родителите и всичко останали, без оглед на географските ширини и социалните норми, могат да се гордеят.

Защото “незавършените” жени са невероятни! А “незавършените” мъже ще трябва да се постараят повече.

 

Отговор