Най-чистите и най-замърсени плодове и зеленчуци

плодове и зеленчуци
Ново проучване доказва кои са най-чистите и най-замърсени плодове и зеленчуци в световен мащаб.

В съвременния свят все повече хора започнаха да обръщат по-специално внимание на храните, които консумират. Дойде моментът, в който преди да посегнем към който и да е продукт в магазина, първо поглеждаме отпечатаното на опаковката му съдържание. Няма да засягаме темата за това доколко достоверни са данните, поместени там, както и за дребния шрифт, който често очите ни изобщо не могат да фокусират и разчетат. Днес ще си говорим за най-замърсените и най-чисти плодове и зеленчуци на пазара.

Данните са плод на ново проучване, осъществено през 2017 г. от неправителствената организация Environmental Working Group (EWG). Целта на изследването е да се установи кои плодове и зеленчуци като цяло са най-склонни и съответно кои са най-малко склонни да поемат по-големи количества пестициди, използвани при отглеждането им. До голяма степен пазаруването на

продукти със статут БИО

би ви спестило подобни главоблъсканици. Тъй като при отглеждането на органични храни не се използват изкуствени торове и други химически вредители за нашето здраве.

И все пак, поне в България, да се пазаруват само био продукти е почти невъзможно. В Америка и много други страни по света разликата в цената на обикновените и органичните плодове и зеленчуци е само няколко цента. У нас обаче разликата често е в пъти по-голяма, което прави снабдяването с органични храни истински лукс.

плодове и зеленчуци
Фактите от направеното проучване лесно могат да ни насочат при избора на плодове и зеленчуци в магазина.

Дори ниските нива на прием на пестициди могат да бъдат вредни за кърмачетата, бебетата и малките деца. Когато е възможно, родителите и детегледачките трябва да предприемат стъпки, за да намалят приема на децата на пестициди. Особено, докато диетата им е богата на плодове и зеленчуци“.

Това споделя доктор Филип Ландриган – епидемиолог и педиатър в Mount Sinai Medical Center. И всички ние знаем, че е така. Да, децата са най-уязвимата група потребители, но пестицидите влияят зле и на здравето на възрастните хора.

Проучването на EWG предлага изводи, благодарение на които всеки потребител може да бъде информиран, когато прави своя избор

какви плодове и зеленчуци

да си закупи. Те обособяват два списъка, които озаглавяват съответно Мръсната дузина и Чистите петнайсет. Както вероятно и сами сте се досетили, става дума за 12-те най-склонни към попиване на пестициди плодове и зеленчуци и 15-те най-предпазени от тях.

Още в самото начало искаме да уточним, че тази статия няма за цел да отрича определени плодове и зеленчуци. Още по-малко да заклеймява купуването им, макар с най-добри намерения спрямо вашето собствено здраве. Нашата цел е само и единствено да сме ви от полза и да имате предвид направените от американските учени изводи, когато пазарувате в магазина.

ягоди
Най-замърсени от всички плодове и зеленчуци се оказват ягодите.

Вероятно ще ви изненадаме с резултатите, които предстои да ви разкрием. EWG доказват (не за първи път), че най-податливи на поемане на пестициди и

най-замърсени са ягодите

Да, за съжаление вкусните и ароматни червени изкушения са на върха на класацията и то за пета поредна година. Причина за покачване в нивата на пестицидите при ягодите е извън-сезонното търсене, обясняват от сп. TIME. На второ и трето място като най-замърсени плодове и зеленчуци се нареждат спанакът и нектарините. При тях също се наблюдава завишаване при нивата на открити пестициди спрямо предишни изследвания.

Знаем, че тези новини не са никак приятни за научаване. Затова бързаме да ви зарадваме и с първенците от другия списък – на най-чистите и незасегнати от пестицидите плодове и зеленчуци. На първо място е сладката царевица. При нея недостатъците са други. Има данни, че почти 90% от царевицата по света е ГМО. Но тук отново не искаме да ви отказваме напълно от нея – изборът си е лично ваш и съвсем, съвсем личен. На второ и трето място сред най-изчистените от химикали плодове и зеленчуци се изстрелват авокадото и ананасът.

И за да не бавим повече топката, ви оставяме да хвърлите едно око на самите

най-замърсени и най-предпазени от пестициди плодове и зеленчуци:

МРЪСНАТА ДУЗИНАЧИСТИТЕ ПЕТНАЙСЕТ
 1. Ягоди
 2. Спанак
 3. Нектарини
 4. Ябълки
 5. Праскови
 6. Круши
 7. Череши
 8. Грозде
 9. Целина
 10. Домати
 11. Сладки пиперки
 12. Картофи
 1. Сладка царевица
 2. Авокадо
 3. Ананас
 4. Зеле
 5. Лук
 6. Грах
 7. Папая
 8. Аспержи
 9. Манго
 10. Патладжан
 11. Меден пъпеш
 12. Киви
 13. Пъпеш
 14. Карфиол
 15. Грейпфрут

Вижте още: 15 любопитни факта за доматите

Отговор