8 от най-любимите класически коледни песни

0
коледни песни
Какво ще е Коледа без коледните звънчета и всички онези популярни мелодии, които свързваме само с тази част на годината?

Тъмно е, но в тъмнината проблясват хиляди светлинки. Подобно на звездите на нощния небосвод. Мирише приятно – на прясно изпечени сладки с дъх на канела, джинджифил, карамфил. Безброй стъпки отекват по паважа, забързани да се скрият от студа и да покрият изненадите за децата на място, където може и да не преровят. Насред всичко това отнякъде се чува музика. И много звънчета. Няма как иначе. Коледа е. И всеки от нас със сигурност има поне 1-2 любими коледни песни. Защото без тях празникът няма да е пълен, нито ще е истински.

За това ще си говорим днес в Lifebites.bg. За музиката, която допринася толкова много за приказната атмосфера на този страхотен празник. Но няма да ви занимаваме с онези парчета, които са “поникнали на пъпа” на всеки от нас. Няма да говорим за Last Christmas, нито за All I Want for Christmas. Няма да слушаме Марая Кери и Джордж Майкъл, макар да сме им фенове. Поразровихме за информация относно историите на

любимите класически коледни песни от целия свят

Някои от тях са много стари – дори не се знаят авторите им. Други пък са относително нови – на няма и 100 години. Как са се родили онези мелодии, които звучат нонстоп отвсякъде в дните преди Коледа? И които се пеят от всички на какви ли не езици?


STILLE NACHT, HEILIGE NACHT (Тиха нощ, свята нощ)


Композирана от Франц Грубер (учител и органист) по стихове на Йозеф Моор (свещеник). Родното място на песента е Оберндорф край австрийския град Залцбург. За първи път е изпълнена в коледната нощ на 1818 г. в църквата Свети Николай в Оберндорф. През 2011 г. песента е включена в представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Преведена е на 140 езика. Изпълнявана е от множество популярни артисти, като специално в изпълнението на Бинг Кросби е третият най-продаван сингъл на всички времена.


JINGLE BELLS (Пеещи звънчета)


Това е една от най-популярните и изпълнявани американски коледни песни. Композирана е от Джеймс Пиърпонт и публикувана през 1857 г. под името One Horse Open SleighПървото ѝ изпълнение е през същата година на Уошингтън стрийт в Бостън. Първоначалният замисъл на песента е да се отпразнува Деня на благодарността и следващите след него празници. Но десетилетия по-късно се налага връзката на песента с коледните празници. Името Jingle Bells, с което е популярна и днес, се налага след изпълнението на песента от Хейдън квартет през 1902 г.

Оттам насетне всеки я пее, много от най-големите музикални звезди я записват – Бинг Кросби, Глен Милър, Луис Армстронг, Бийтълс, Франк Синатра, Пласидо Доминго, Лучано Павароти. А на 16 декември 1965 г. астронавтите Том Стафърд и Уоли Шира изпяват песента от открития космос.


ЗИМНА ПЕСНИЧКА (Над смълчаните полета)


Създадена специално от акад. Христо Недялков за предаването Бойко Песнопойко по БНР. А вдъхновението дошло от родното Дряново, където имало обичай по Сурваки децата да излизат из гората за дрянови клонки. Качвали се на красиво изрисувани шейни, а емоцията от разходката се помнела с години. С времето се превръща във вероятно най-популярната българска зимна и коледно-новогодишна песничка. Влиза дори в учебниците по музика в страни като Германия, Финландия и Япония.


SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN
(Дядо Коледа идва в града)


Октомври 1934 г. Тогава е първото изпяване на тази песен. То е на изпълнителя на банджо Хари Ризър и певеца Том Стакс. Моментално се превръща в тотален хит и прави абсолютен фурор на музикалния пазар. Кой ли не я е пял и записвал – от Майкъл Джаксън и Джаксън 5 до Марая Кери и Брус Спрингстийн.


O TANNENBAUM (Коледна ела)


Поредната прекрасна германска коледна песен. Мелодията е традиционна фолклорна. Сегашният текст е написан през 1824 г. от органиста, учител и композитор Ернст Аншуц. Първоначалната идея не е свързана с Коледа, а с вечнозеленото дърво като символ на постоянство и вярност. В началото на 20-и век добива популярност като коледна песен и оттогава е възприемана като една от най-класическите такива.


WHITE CHRISTMAS (Бяла Коледа)


Написана е през 1942 г. от Ървинг Бърлин. А когато Бинг Кросби я изпява, става най-продаваният сингъл на всички времена с над 100 млн. реализирани копия. Различни истории се разказват за раждането на тази песен. Според най-често споделяната – Бърлин я написал през 1940-а в един калифорнийски хотел. Често работел посред нощ и така веднъж извикал на секретарката си да хваща химикалката и да пише. Защото е измислил “не просто най-добрата си песен, а най-добрата, която изобщо някой е измислял“.


ADESTE FIDELES (Всички вярващи, съберете се)


Оригинално написана на латински език. Не е ясно кога, защото това е една наистина много стара песен. Авторството ѝ се приписва на кого ли не – Джон Франсис Уейд (18-и век), Джон Рийдинг (втората половина на 17-и век) и дори крал Жуау IV Португалски (началото на 17-и век). Първоначално песента е с 4 куплета, към които впоследствие са добавени още 4. Преведена е на множество езици. Преводът на английски, направен от английския католически свещеник Фредерик Оукли през 1841 г., прави песента изключително популярна в англо-езичния свят.


THE FIRST NOEL (Първата Коледа)


Стара английска коледна песен с корнуолски произход. За първи път публикувана в този си вид през първата половина на 19-и век.


Вижте още… кой е в действителност Дядо Коледа

СПОДЕЛИ
Предишна статияВълшебна Коледа със снимките на Джоел Робисън
Следваща статияОсман Пазвантоглу, който искал да стане втори Наполеон
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор