Тест: Какво знаем за обектите на ЮНЕСКО в България

0
ЮНЕСКО в България
Да проверим знаем ли кои са обектите от Списъка за културно и природно наследство под егидата на ЮНЕСКО в България.

Знаете ли кои са обектите от световното културно и природно наследство под егидата на ЮНЕСКО в България? За щастие, те не са един и два. Lifebites.bg реши да ви провокира с един тест, с който да проверите знаете ли някои основни факти за тези уникални български обекти, традиции, ритуали, практики? С тези въпроси и техните отговори ще ви разкажем и неща, които е много вероятно мнозина от вас да не знаят.

За начало ви предлагаме едно видео, в което е пълно с подсказки за правилното решаване на първата част от теста:

А сега предлагаме да проверите сами знанията си по темата за

световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в България:

България - ЮНЕСКО

Знаете ли кои са обектите от световното културно, природно и нематериално наследство под егидата на ЮНЕСКО на територията на нашата страна? Да видим.

За да попълните теста

е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Някои от тях имат само един правилен отговор (в тези случаи до отговорите има кръгче). Други имат по няколко верни отговора, които трябва да бъдат едновременно маркирани (тогава до отговорите има квадратче). След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да направите отново теста, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) е учредена на 16 ноември 1945 г. Основната ѝ цел е да насърчава сътрудничеството между държавите в областта на науката, културата, образованието и комуникациите. Мотото на ЮНЕСКО гласи:

мирът е създаден не, за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството”.

България се присъединява към организацията на 17 май 1956 г.

От есента на 2009 г. генерален директор на ЮНЕСКО е българката Ирина Бокова, като през 2013 г. е преизбрана за втори мандат.

Абу Симбел ЮНЕСКО
Храмовете Абу Симбел в Египет.

Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО е по същество програма, учредена на 16 ноември 1972 г. Конкретният повод да се започне работа в тази посока е строежът на Асуанския язовир в Египет, при който се планира да останат под вода двата изключителни древноегипетски храма Абу Симбел.

По проект на ЮНЕСКО се провеждат спасителни операции

при които храмовете се разглобяват и преместват на 64 м по-високо от оригиналното им местоположение. Но така са спасени. Това става в периода 1964-68 г.

Оттогава до началото на юни 2017 г. в списъка са включени 1052 обекта в 165 страни. От тях 814 принадлежат на културното, 203 на природното наследство, а 35 имат смесен характер. 55 обекта се водят застрашени.

ЮНЕСКО в България
Стенопис в Рилския манастир – един от обектите на ЮНЕСКО в България. Photo credit: Guillaume Speurt via Foter.com / CC BY-SA

През 2006 г. България се включва и в проекта на ЮНЕСКО за

опазване на нематериалното културно наследство

Съответната конвенция на организацията е насочена към опазване, съхраняване и зачитане на устни традиции и форми на изразяване, на художествено-изпълнителско изкуство, на социални обичаи, обреди и празненства, на знания и обичаи за природата и Вселената и на знания и умения, свързани с традиционни занаяти. От 2012 г. в България е ситуиран Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.


Вижте още… защо и как българските природни обекти под закрилата на ЮНЕСКО са в риск


А ако искате да тествате познанията си и по други теми, просто разгледайте какво имаме в подкатегорията ТЕСТОВЕ

Отговор