Кой е Дядо Коледа: приказен или реален герой?

0
А вие знаете ли кой е Дядо Коледа?

Замисляли ли сте се всъщност кой е Дядо Коледа? Всички сме чували популярната легенда, че живее на Северния полярен кръг в Лапландия. Че елфи и джуджета му помагат в подготовката на подаръците за добрите деца по света. И че истинският му дом е скрит от хората, но всеки, който има възможност и желание, може да посети офиса му. За това ви разказахме и ние, дори ви дадохме адреса на офиса и линк към пощенските елфи, от които можете да поръчате на детето си писмо от добрия старец.


Всичко това можете да видите в материала с адреса на Дядо Коледа в Лапландия

Как обаче се е развил този образ през годините до днес?

Да видим кой е Дядо Коледа в действителност

свети Николай
Свети Николай Чудотворец.

Цялата работа тръгва от историята на свети Николай Мирликийски, известен още като Чудотворец. Той живял през 3-4 век в римската провинция Кападокия, днешна Турция. Още съвсем млад станал епископ на град Мира. Видял много гонения на римляните срещу християните, станал свидетел на много смърт. Сам той обаче не бил мъченик. Бил арестуван заради вярата си, но не пострадал.

По негово време на власт в Рим дошъл император Константин, който не само прекратил гоненията срещу християните, но сам се покръстил. Свети Николай взел участие в Първия вселенски събор, свикан в Никея през 325 г. Дори се прочул като “побойник”. Ударил шамар на александрийския свещеник Арий, наречен впоследствие еретик. Според неговото учение няма единство на Бог Отец и Бог Син. А Исус е нещо като полубог – получовек.

свети Николай
Свети Николай Мирликийски.

Свети Николай цял живот бил уважаван като отдаден на Бога и дълбоко вярващ мъж.

Бил щедър, давал и помагал

без да очаква нищо в замяна. Починал почитан и уважаван на преклонна възраст. Впоследствие бил канонизиран и наречен покровител на деца, моряци, рибари, търговци, пивовари, банкери, фармацевти и затворници, които са се покаяли за греховете си.

Съвременният образ на дядо Коледа е доста събирателен. Познаваме го като весел и доброжелателен белобрад старец, който в коледната нощ и сутринта на Коледа носи подаръци на послушните деца. Начинът, по който се празнува в наши дни, обединява в себе си образите на свети Николай Чудотворец, на британския Father Christmas, на холандския Sinterklaas и на Christkind (или детето Христос, което раздава подаръци в навечерието на Рождество) от германския фолклор.

отец Коледа
Британският отец Коледа в графика от 17 век.

Британският Father Christmas се превежда като отец Коледа. Това е фигура от английския фолклор, която символизира веселия дух на коледните празници. Първоначално нямал връзка с децата и не раздавал подаръци, но през викторианския период му били приписани и тези функции. Холандският Синтерклаас е по същество версия на

свети Николай, но примесена с легендата за Один

Один
Один на осмокракия си кон Слейпнир.

Один е върховният германски бог, който летял по небето с осмокрак кон. При празнуването са се смесили традиции от почитането на тези образи, както и честванията на празниците 12-та нощ и Епифания. Последните два са доста популярни на Запад. В 12-тата нощ след раждането на Исус се разрязва и изяжда торта и се коронясват царе и царици за един ден. Празнува се денят, в който влъхвите посетили новородения Божи син.

За съвременната западна традиция, която определено е възприета и у нас, най-голям принос има американската култура. Както разказва историческият телевизионен канал History, всичко тръгва от Ню Йорк. Клемент Кларк Мур е американски писател, професор по ориенталска и гръцка литература. През 1822 г. написал поема от 56 реда, която завинаги щяла да промени начина, по който се приема Коледа. Кръстил я Посещение от св. Николай. Впоследствие тя щяла да стане известна с името

Кой е Дядо Коледа
Корица на Нощта преди Коледа от Мур, 1912 г.

Нощта преди Коледа

Мур почерпил вдъхновение от свети Николай Мирликийски и от холандския Синтерклаас. Добавил и нови характеристики на Дядо Коледа. Облякъл го в кожи, дал му лула и го описал не като свещеник, а като весел елф с пламъче в очите. На гърба му сложил торба пълна с играчки за децата. Впрегнал му шейна, дърпана не от кон с 8 крака, а от 8 елена, всеки със собствено име. Те са Дашер, Дансер, Пренсер, Виксен, Комета, Купидон, Донер, Блитцен и Рудолф.

Кой е Дядо Коледа
Дядо Коледа от Томас Наст.

Дядо Коледа на Мур все още нямал работилница за играчки, нито елфи и джуджета, не получавал писма от децата, не пишел книги с добрите и лошите дела. Всички тези неща дължим на друг нюйоркчанин – илюстратора Томас Наст. Той се опрял на образа, описан от Мур, но го доразвил. През 1862 г. по поръчка на едно от водещите американски списания Harper’s Weekly, Наст нарисувал коледните им илюстрации. Трансформирал веселия елф на Мур в по-висок, по-едър и достолепен възрастен мъж.

Година след година той доразвивал образа, добавил и споменатите детайли. Пратил го да живее на Северния полюс. Европейци и азиатци обаче са твърдо на мнение, че тъй като северните елени не могат да оцелеят там, домът на Дядо Коледа ще да е по на юг, около Северния полярен кръг.

кой е Дядо Коледа
Първият Дядо Коледа, нарисуван за реклама на Coca Cola. Снимка: The Coca Cola Company

Окончателно образът на белобрадия добряк е

завършен от рекламна агенция – D’Arcy

В началото на 20 век тази агенция работела за Coca Cola. Именно по поръчка на компанията за напитки през 1931 г. илюстраторът Хедън Съндблум започнал да работи по най-популярната визия на добрия старец днес. Той взел поемата на Мур и илюстрациите на Наст за вдъхновение. И окончателно оформил сегашната визия на Дядо Коледа през следващите 30-тина години до към 1964 г. За модел първоначално му служел негов съсед, но след като той починал, модел станал самият Съндблум. Или по-точно образът му в огледалото.

Вижте още защо е добре да подхранваме вярата на децата си в Дядо Коледа

Отговор