Музиката като аналгетик или как да разкараме лекарствата

0
музиката
Музиката като аналгетик. Снимка: Foter / CC BY-NC-SA

Който пее зло не мисли“, твърди крилатата фраза. Напоследък различни научни изследвания доказват, че редом с това, който слуша музика, изпитва по-малко болка. Всъщност, отдавна се говори за обезболяващото действие на музиката. Но ето какво разкриват английски и американски изследователи в тази връзка.

Учени от лондонския университет Queen Mary са установили, че слушането на музика преди, по време на и след операция помага на пациента. Това става, тъй като музиката

намалява чувството за болка

Изследването обхваща близо 7000 пациента, които претърпели хирургическа интервенция. Участниците в изследването били разделени на 5 групи. В едната група пациентите слушали музика. Тези от втората група се лекували на легло в абсолютен покой. На участниците в третата група били поставяни слушалки, без да се пуска музика. Четвъртите били третирани с бял шум, а петата група пациенти получавали рутинни грижи.

Оказало се, че пациентите от първата група, които слушали някаква музика, изпитвали много по-малко болка от другите и имали нужда от по-малки дози обезболяващи средства. Това обаче не направило престоя им в болницата по-кратък.

Учените с изненада установили, че

музиката действа като аналгетик дори под въздействието на пълна упойка

Ръководителят на научната група д-р Катрин Мийдс твърди, че тя самата е изпитала благотворното влияние на музиката при наскоро извършена ѝ операция на крака. Нейното вълшебно хапче се казвало Пинк Флойд.

Тя казва, че едва ли има по-евтин, сигурен и неинвазивен начин да се облекчи болката след хирургическа интервенция. Същевременно обаче е важно музиката, която би звучала по време на операция, да не пречи по никакъв начин на лекарския екип.

Във връзка с това изследване, описано и цитирано от ВВС, английското здравно министерство препоръчва на лекарите да вземат предвид получените резултати. Добре би било болничните администрации да насърчават пациентите си да носят плейъри или поне списъци с любима музика, при постъпване за операция.

И ако досега изследванията се концентрирали основно върху възрастни, слушащи предимно класическа музика, друго скорошно изследване на американски учени пък се концентрирало върху ефекта на музиката върху децата. За сравнение били наблюдавани оперирани деца и младежи и други пациенти на същата възраст, които се възстановявали в тишина и покой. Познайте коя група изпитвали по-малко болка?

музиката
Учените доказаха, че музиката намалява чувството за болка. Снимка: Lee Stranahan/ Foter/ CC BY-NC-SA

Оказало се, че няма значение какво се носи от слушалките – дали Тейлър Суифт, Джей Зи, Алиша Кийс, Майли Сайръс или Джъстин Бибър. Всичко, що е музика и то от

любимата на пациента, действа магически

Професорът по анестезиология и педиатрия в американския Северозападен университет Сантанам Суреш казва, че резултатите от това изследване непременно трябва да се вземат предвид от медицинската общност. А това значи, че на децата биха могли да се изписват по-малко аналгетици. Това би било добре, тъй като малките пациенти са по-чувствителни от възрастните и биха могли в много по-голяма степен да развият странични ефекти. Сред тя – дихателни затруднения, гадене, запек, сърбеж по кожата. „Следователно колкото по-малко лекарства, толкова по-добре“, добавя проф. Суреш.

Е, как да не е по-позитивен човек тогава, щом слушайки музика го боли по-малко? Т.е. доказано е научно, че „който пее зло не мисли“.

Знаете ли, че музикалните предпочитания на човек издават неговия характер? Повече четете тук.


Вижте още: Най-великата филмова музика на всички времена

Отговор