Снимката на Хо Ши Мин с българско дете – сензация на Запад

0
Хо Ши Мин с българче
Кое е българчето на снимката с Хо Ши Мин - не става ясно...

През 1957 г. Виетнам вече е разделен на две части – Южен под контрола на назначената от французите администрация и Северен под влиянието на противниците на френските колониалисти. Тези противници са известни като Виетмин или Лига за независимост на Виетнам. Президент на сформираната Демократична република Виетнам на север е известният лидер Хо Ши Мин.

Преди този момент и снимката, която ще видите по-долу, личността на

Хо Ши Мин е пълна загадка за западния свят

Времето – Студената война, когато светът е разделен на комунистически и капиталистически лагери. Информационната завеса е изключително плътна, разнасят се митове за всичко и всички. Двата свята са любопитни един към друг, но публично може да се изнесе твърде малко.

[Вижте още… Уникални снимки на България от 1961 г.]

Хо Ши Мин
Виетнамският лидер Хо Ши Мин държи българско дете по време на официалната си визита в България през 1957 г.
“Тази снимка на Хо Ши Мин позволява на хората от Запада да видят за пръв път как изглежда лидерът на Северен Виетнам. На нея той е с българско дете от София по време на визитата си в България.”

Това гласи надписът под снимката публикувана във вестник Rochester Democrat and Chronicle на 20 август, 1957 г.

Хо Ши Мин е на официална приятелска визита в България от 13 до 17 август, 1957 г. В София той посещава Президиума на Народното събрание и Музея на Георги Димитров, с когото се е срещал на Петия конгрес на Коминтерна през 1924 г.

След посещението на виетнамския лидер, страната му започва да изпраща студенти за обучение в България, с което се слага началото на приятелството между двете социалистически държави. Кое е българското дете от сензационната снимка – така и не става ясно.

Вижте още: Погребението на Георги Димитров

Отговор