Вижте уникални снимки на България от 1961 г.

4
България през погледа на Карл Майдънс
България през погледа на Карл Майдънс

Любопитни ли сте да разберете как е изглеждала България през далечната 1961 година? Lifebites.bg ви кани на пътешествие назад във времето с неизвестни у нас кадри на легендарния американски фотограф Карл Майданс.

В тях Черноморието все още е е незастроено, селата сякаш са излезли от разказите на Йордан Радичков и Елин Пелин, а редовият българин ентусиазирано строи социалистическа България или отмаря на плажа…

Карл Майданс
Карл Майданс през 40-те. Фотографът посещава България през 1961 г.

Карл Майданс (1907 – 2004) е един от най-известните американски фотографи, който първоначално работи за щатската Farm Security Administration. Присъединява се към екипа на сп. Life в далечната 1936 г. и е един от ветераните фотографи там заедно с Алфред Айзенщед, Маргарет Бърк-Уайт и Гордън Парк.

Майданс е един от фотографите, които документират в детайли Втората световна война в Европа и Азия

През 1941 г. той и съпругата му Шели, която е журналист, са пленени от японските части във Филипините. Те прекарват близо година в затвор в Манила, а след това още година в Шанхай и накрая са разменени с други военни затворници.

Вижте невероятните снимки, които Карл Майданс прави при

посещението си в България

в галерията по-долу. Един наистина интересен поглед върху родината ни, нали?

4 КОМЕНТАРА

  1. Страхотни снимки. Много се е променила България оттогава. Но дали към по-добро? Да, комунизмът изчезна с всичките си негативи, но изчезна и всичко положително, което е било постигнато през тези години.

  2. Развели са го по морските курорти. Ако го бяха развели по концлагерите, какви ли снимки щеше да покаже? И щеше ли?

Отговор