Трафик на Библии в комунистическа България

0
Библии
По времето на Студената война Библиите са контрабандно вкарвани у нас подобно на оръжията и наркотиците.

“Пренасяте ли оръжие, наркотици или Библии?” Това е въпросът, който неизменно чуват чуждестранните туристи, посещаващи България по времето на Студената война.

И наистина, за представителите на социалистическия режим у нас Светото писание е не по-малко опасно от нелегалните субстанции или огнестрелните оръжия.

От началото на 50-те години до колапса на комунизма в Източна Европа през 1989-а съществуват

безброй организации, занимаващи се с трафик на Библии

и друга религиозна литература. Контрабандата става по добре установени канали. “Трафикантите” често действат дегизирани като туристи. С помощта на секретна мрежа от куриери разпространяват Светото писание в България и други социалистически страни.

Библиите често са изпращани и по пощата, по една глава, отпечатана на тънка хартия и пъхната в плик. Писмата са адресирани на ръка и изпращани от различни страни, за да не събудят подозрение във властите в комунистическа България.

Харалан Попов
Харалан Попов
Случаят Харалан Попов

“Пренасях контрабандно Библии за страните зад Желязната завеса, както и в други враждебно настроени спрямо Светото писание държави в продължение на повече от 40 години, използвайки уникални методи”, казва Павел (Пол) Попов.

Пол Попов е роден през 1942 г. в Бургас. Когато е едва 5-годишен баща му, известният протестантски пастор Харалан Попов, е арестуван по фалшиви обвинения в шпионаж в полза на САЩ. Това е т.нар. Процес срещу протестантските пастори.

Харалан Попов е изпратен в затвора в Белене, където ще прекара следващите 13 години и половина.

трафик на Библии
На процеса срещу пасторите присъстват представители на американската и английската легации в София, на агенциите Юнайтед прес, Ройтерс, Телепрес, Интернешънъл Нюз Сървиз, в. Ню Йорк Таймс” и др. На снимката: група чуждестранни журналисти и пастор Чеймбърс (в средата на първия ред) по време на процеса.

След арестуването на Харалан Попов, на съпругата му Рут, която е шведска мисионерка у нас, е

забранено да напуска България

След четири тежки години, със съдействието на шведското правителство, Рут най-после получава разрешение да напусне страната с двете си деца Рода и Пол. През 1950 г. семейството заминава за Швеция, където Пол завършва политически науки в Университета на Стокхолм.

Харалан Попов
Харалан Попов, съпругата му Рут и дъщеря им Рода.

През 1963 г. Харалан Попов е освободен от затвора в Белене и най-после може да се завърне при семейството си в Швеция. Заема се със задачата да информира обществото за проблемите на преследваните християни в България, както и в разпространяване на Божието слово в страните зад Желязната завеса. Попов прави това с помощта на Transworld Radio и International Broadcasting Association, както и на църквите в Швеция и Норвегия. Харалан става първият, който разпространява Светото писание на български език с помощта на радиото въпреки опитите на комунистите да заглушат радиопредаванията му.

Изтезаван заради вярата си
Англоезично издание на “Изтезаван заради вярата си”.

През 1974 г. свещеникът заминава за Канада, където основава организацията Door of Hope. По същото време пише и биографичната книга Tortured For His Faith, която е преведена на 23 езика, сред които и български.

Операция Йерихон

През 1972 г. Харалан Попов основава организацията Evangelism to Communist Lands, която по-късно прераства в Door of Hope International. С нейна помощ Попов осъществява т. нар. Операция Йерихон. Нейна цел е отпечатването на огромно количество Библии, които да бъдат разпространени зад Желязната завеса. Попов успява да отпечата 200 хил. бройки от Светото писание, които вкарва нелегално в България.

1975
Семейството на Харалан Попов през 1975 г. Вдясно от него е синът му Пол.

“Насърчавахме хората да се молят Божието слово да пробие и разруши модерните стени на Йерихон, които по онова време бяха Желязната завеса. С помощта на основаното от нас New Testament Letter Ministry, повече от един милион Нови завета бяха разпространени в страни като България, Румъния, Чехословакия и СССР”, казва Пол, синът на Харалан Попов.

Друга важна инициатива на Door of Hope International е преводът, отпечатването и разпространението на Отворената Библия на Томас Нелсън както и на Ръководство за изучаване на Библията на български, руски и румънски език.

IMG_6074
Door of Hope превежда, отпечатва и разпространява у нас Отворената Библия на Томас Нелсън.

В първите години от основаването си Door of Hope International започва програмата Bible Courier, с помощта на която

хиляди Библии и друга християнска литература са контрабандирани

в страните зад желязната завеса в специално оборудвани превозни средства. Така например по време на олимпийските игри в Москва през 1980 г. организацията отпечатва 500 хил. бройки от Новия завет на руски. Те са вкарани в страната, маскирани като олимпийска литература.

През същата година Пол Харалан Попов става президент на Door of Hope International и се премества в Глендейл, Калифорния, където и до днес живее със съпругата си, двата си сина и дъщеря си. Пол Попов и днес продължава мисионерската си дейност.

“Вероятно се чудите защо не показвам лицето си. Работата ми изисква множество тайни операции в чужди държави и не бих могъл да сторя това, ако покажа лицето си”, казва Пол Попов.

Харалан Попов умира на 13 ноември 1988 г., няколко седмици след последното си посещение в България.

Гледайте филма за Операция Йерихон на линка по-долу.

Вижте още: Как американската пластмаса превзе България през 1963-та

Отговор