Гривната, която спасява дърветата

дървета
Че дърветата са белите дробове на планетата не е клише, а самата истина. Снимка: CaptPiper via Foter.com / CC BY-NC

Свършила съм работа. Сготвила съм, нахранили сме се с мъжа ми и тъй като нищо по телевизията не успява да грабне интереса ми (не за първи път), протягам ръка и докопвам поредния каталог, който от доста дни стои захвърлен в ъгъла и за който така и досега не съм намерила време да разгледам.

Уморена съм. Прелиствам почти механично страниците на малката книжка. Вниманието ми отново се е изпарило някъде измежду кремовете – за лице, тяло, ръце, крака; уханните парфюми – за всеки вкус и всеки джоб; и безчетните нюанси на червила, в които човек наистина може да се загуби.

гривната спасява горите
Специално проучване за WWF сочи, че над 70% от българите са против незаконните сечи и застрояването на горите. Снимка: Photo credit: walker.s via Foter.com / CC BY-NC

Изведнъж… ЗЕЛЕНО…

Цялата страница е зелена. Покрита от снимката на разлистено дръвче, а отдолу две по-малки снимки. Гори. На зелената страничка ме посреща призивът: „Помогни ни да възстановим ГОРИТЕ за един по-красив свят.“

На следващата страница виждам гривна. Със зелено манисто в средата и украшение във формата на листо – символ на околната среда

Изненадана съм. Интересът ми е провокиран и тези две страници ме накараха да се заинтригувам истински. Зачитам се по-подробно в обяснението за кампанията, което гласи, че 100% от постъпленията ще бъдат разпределени и предоставени на Световния фонд за дивата природа (WWF) и The Nature Conservancy. И продължава:

опазване на горите
Опазването на горите е важно за цялосното функциониране на природата

Така ще финансираме проекти, които подпомагат възстановяването на застрашените тропически гори, жизненоважни за оцеляването на планетата.“

Вече ми става съвсем ясно – ако си купиш гривната – ще помогнеш за спасяването на горите.

Чудесно! На това се казва двойна далавера! Хем ново бижу, хем грижа за природата! Какво по-хубаво от това! Веднага се спазарявам с половинката си да ми направи подарък. На него елементът със спасяването на дърветата също повлиява положително. Съгласява се. Този път – безропотно.

Решено е – поръчваме

гривната, която спасява дървета

Цената не е висока. Но това бижу е различно от всички останали. Това е гривна, която всеки път, когато ти (или твоята половинка) си сложите ще знаете, че сте направили нещо важно за природата. При това без да ви е коствало кой знае какви усилия.

Лесно е – поръчваш, получаваш, плащаш, спасяваш.

кампания гривната
Подобни инициативи безспорно носят дивиденти на участниците в тях, но по-важното е, че помагат в области, в които иначе нищо не би се случило, а са важни

Вероятно сега, когато четете този текст и на вас ще ви се прииска да помогнете за спасяването на горите, като си поръчате гореспоменатото украшение. Но вероятно срокът на кампанията, в която се предлагаше вече ще е изтекъл. Проверих в следващата брошура на компанията.

Но гривната я нямаше

Притеснена, че така много от вас, които сега четат този текст ще искат, а няма да имат възможност да дарят левчетата, като си закупят гривната – звъннах в центъра за работа с клиенти на фирмата. От там ми казаха, че инициативата не е еднократна и вероятно скоро гривната, спасяваща дървета отново ще се появи на страниците на някой от следващите каталози. Зарадвах се!

Затова нямах търпение да споделя този текст с вас. За да си имате едно на ум следващия път, когато подобно на мен съвсем механично прелиствате страниците на някой каталог, почти убедени, че нищо по тях не може да ви изненада или да ви бъде  от полза.

гора
Земята ни е само една и трябва да я пазим! Снимка: Lutz Koch via Foter.com / CC BY-NC-ND

Както преди време ви разказахме Българската природа, защитена от ЮНЕСКО е в риск. Затова (и не само) ролята на всеки от нас е изключително важна за природата. Всеки трябва да намира начини да помага с каквото може на дърветата, птиците, планините и водите. Всеки малък жест, като купуването на една гривна, може да се окаже от голяма полза за природата. Така че за мен беше важно да споделя с вас последното си откритие, чрез което лесно, бързо и удобно всеки от нас може да ѝ помогне.


Вижте още как рисът се завръща в България

 

3 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте,много съм заинтригува а от гривната, защото по принцип нещо ако е свързано с природата значи е за мен 😜
    Моля някой да ме насочи къде мога да я намеря и да поръчам?

  2. Здравейте, Ади! Гривната беше пусната в каталог на AVON. Цялата инициатива беше както е описано по-горе. След изтичане на кампанията се поинтересувах ще има ли отново такава след време. Операторите ми отговориха, че не знаят със сигурност, но се предполага, че кампанията няма да е еднократна.

  3. Еее много исках за Коледа да направя “подарък” на природата чрез тази гривничка… Дали за Коледа ще пуснат пак…?

Отговор