С любов за Швеция – страна, която буди възхита

факти за Швеция
Столицата на Швеция Стокхолм - кукленски красив град.

Притегателна като особен магнит, Швеция винаги е будела възхита. Заради силата на духа, културата, порядките си, различността и нивото на развитие на човека до висини, които не съм подозирала, че съществуват. А именно – отношение към жителите ѝ, семейството (480 дни платено майчинство, 90 от които са запазени за бащите), природата. За Швеция може да се говори много и дълго…

Още доказателства за това колко респект заслужава Швеция относно цялостната си различност и интересен, жив, интелигентен поглед към всичко ще видите в изброените по-долу

ФАКТИ ЗА ШВЕЦИЯ

Хората на Астрид (Линдгрен)

факти за Швеция
Деца в одежди, характерни за времето на Пипи Дългото Чорапче и Емил от Льонеберя.

Почти 10 милиона души (9.9), територия – 4 Българии.

Населението е почти удвоено за последния век.

23% са на възраст по-малка от 20 години.

86% живеят в градовете.

15% от населението са хора, чиято родна страна е друга, различна от Швеция, което я прави истински мултикултурна.

6.2% безработица (по данни на шведската официална статистика).

89% от населението знае английски език. Не просто знае. Говори го на изключително високо ниво.


Още по темата: Северът е на мода – буквално!


Начин на живот

за Швеция
Шведите учат, работят и почиват здраво.

Шведите знаят как да работят и учат здраво. Но също така не жертват и почивката си. Това е нещо, което те вземат крайно сериозно.

Запомнете думата fika – почивка за кафе, която обикновено включва кафе, чай, сладки, кифлички. Но също може да е и с безaлкохолни напитки, плодове, сандвичи. Цялата тази традиция, ритуал е част от националната култура. Въпросната фика може да бъде и глагол, както и съществително и може да се сподели със семейството, но и на първа среща.

Шведите живеят дълго – мъжете около 80.1 години, жените –  83.7 години. Имат деца късно (обикновено след 30 години), с най-много компютри на глава от населението са в Европа. Държавата е най-щедра към бедните страни…


Природа

факти за Швеция
Стотици хиляди лосове скитат из горите на прекрасната Швеция…

Местоположение на страната: до Норвегия и Финландия и край много вода – Балтийско море, Норвежко море, Арктически океан.

Повече от 95,700 езера.

Ето защо русалките виреят тук.

А лосовете са между 300 и 400 хиляди – скитат из северните гори на воля.


Екология

факти за Швеция
Природата е едно от най-ценните богатства за Швеция.

Най-силно развитата страна що се отнася до отношение към околната страна. Правителството заличава от картата на страната атомните централи от екологична гледна точка.

Рециклирането се взима наистина толкова на сериозно, че вече се поставят камери с цел съблюдаване на правилното сметосъбиране.

Само 1% от боклука на Швеция стига до сметищата.

Изразходила е целия си боклук за рециклиране – затова се налага внос на боклук от Норвегия. Какво правят с боклука? Голяма част от рециклираните материали се трансформират в гориво, например.


И още мъдрости от севера


Манталитет, толерантност, свободомислие

факти за Швеция
Шведите са открити и толерантни хора.

Да си открит е също важна концепция в моралния им кодекс.

От 1994 г. хомосексуалните връзки са законни, а от 2003-та еднополовите двойки вече имат и правото да осиновяват деца. Могат да сключват брак от 2009 г.

Запомнете и тази година – 1766-та. Страната е първата в света, която дава свобода на пресата и е обикновено по върховете на класациите в това отношение.

А пък политиците им са почти по равно, когато става въпрос за полове (47% жени).


факти за Швеция
Климатът в Швеция често залита по крайности.

Климат

С температури, които може да ви смаят в своята амплитуда: от -53 (февруари, отново в севера) до +38 градуса (южна Швеция през юни).

Лятото в северна Швеция се измерва в 56 дни светлина и обратното – зимата е пълен мрак в рамките на 32 дни.


Бонус факти

факти за Швеция
Старият град на Стокхолм.

От 2004 година вече може да платите данъците си със смс. Все още говорим за Швеция.

И още за данъкоплатеца: правителството праща напълно попълнени документи за данъците и ако всичко е коректно подпълнено, трябва само да натиснете ок и да платите своя дан за издръжката на държавата. Но това, пак напомням, само в случай, че сте шведски жител.

Ако се в отпуск и се разболеете по време  на този свещен период, може да си пуснете болничен отпуск.

Наричат шведите и останалите скандинавци “студени”. Безкрайно несъгласна съм с това. Те просто се “палят” за истински каузи. Огънят им не гори за щяло и нещяло.

Посетете концерт (ако вече не сте), на който и да е изпълнител от Швеция, Финландия, Норвегия… и усетете пламъка, който струи от сцената. Те дерат души с изкуството си и знаят за какви моменти да пазят своите емоции.

С възхита спирам да пиша и пак се чудя защо повече народи не следват примера, който дават в начина им на управление и мислене. Все пак шведите са в топ 10 на най-щастливите хора на планетата (според някои източници дори номер 5), което съвсем не е маловажен факт. А българите – най-нещастни в Европа (и както един сайт коментира: и с право).


Вижте още историята на Диана, която мечтае за тундрата на Швеция

1 КОМЕНТАР

  1. Населението е МНОГО по-интернационално, защото над 60 % са емигранти, които БЕЗпроблемно влизат в страната, получават 16-сет цифров номер. Той им дава право на работа и живот в страната. АВТОМАТИЧНО 5 години от издаването на този номер, ВСЕКИ става шведски жител, получава приготвен паспор и документи за гражданство. Така мангалите влезли в Швеция, получават всички соц. помощи и само след 5 години са вече и шведи!
    А климатът е ужасен. Зимата е 6 месеца и при 16 С шведите вече са по джапанки и бермуди. Самите шведи казват, че “Най-хубавият ДЕН в годината е лятото!”Над 40% са болни от псориазис, поради липса на слънце и УВ-лъчи!

Отговор