Българи заснеха удивителни лунни пейзажи

0

Български фотографи заснеха лунни пейзажи. Но не на Луната, а на Земята – на канарския остров Лансероте.

Пейзажите са удивителни, снимките още повече. В продължение на 6 дни нашите фотографи са снимали неповторимата природа на Лансероте, която изключително много наподобява релефа на Луната.

LoziteСнимки: Great Photo Art

„Лансароте е Луната на Земята“, категорични са фотографите.  Снимките им спират дъха на всеки, който ги види. Неслучайно Лансароте е мястото, където астронавтите от Аполо 17 са правили тренировките си, преди да излетят за Луната.

Водачът на експедицията е преподавателят по фотография в Great Photo Art Петър Чолаков. Фотографите първо проучили острова, после го заснели.  През месец май предстои да бъде показана и изложба на „лунните пейзажи”.PCH (1) (1)

Ето и краткият ни разговор с водача на екзотичната експедиция Петър Чолаков:

–  Какви са впечатленията ви от Лансероте и имате ли любима снимка направена там?

– Не мога да кажа коя е най-хубавата ми снимка от фотопленера в Лансароте, защото това е все едно да имаш много деца и само едно, което ти е любимо. Обичам ги всичките. Те взаимно се допълват, за да нарисуват картина на пъстрия, лунен пейзаж на остров Лансароте.  Ако все пак трябва да говоря като професионалист, смятам, че най-добре се получиха снимките от вулкана Тиманфая. Това място е вълшебно и снимките ми от там са вълшебни. Пъстрите цветове така добре се съчетават с абсолютната пустош в това място, че човек чак го побиват тръпки, когато гледа снимките. Това е истинската фотография – тя трябва да поражда чувства у хората, да не ги оставя равнодушни към това, което гледат. Само тогава е постигнала целта си.

Lanzarote8

– Живеят ли хора на тази Луна, срещнахте ли се и разговаряхте ли с такива?
– В духа на метафората, която отривам във въпроса ви – да, на Луната живеят хора. И те са много по-земни от нас, много по-мъдри и се отнасят с много по-голям респект към природата и към всичко, което тя им е дала, отколкото ние. Има много на какво да се научим от тях. Лансароте е испанска територия и е съвсем цивилизован остров. Там има всичко, което имаме и ние. Там живеят около 135 хил. души в малки градове. Те са преселници от Куба и Латинска Америка. Това, което най-много ме впечатли в начина им на живот е, че те се прекланят пред природата си. Живеят в хармония и разбирателство с нея.  Макар че вулканите са унищожили зеленината на острова, те пазят много природата си. Тиманфая например е национален парк, в който човешки крак не може да стъпи. Имат разделно събиране на боклук от десетилетия. Не замърсяват, не рушат.Lanzarote4

– Кога и къде можем да видим тези необикновени снимки? 
– Снимките ще бъдат показани във фотографска изложба през април и май тази година в кафе-галерията на Фотосинтезис в София. Ако има интерес, можем да покажем изложбата и в други градове от страната, а защо не и в чужбина.Lanzarote6

– Колко фотографи участваха в снимките и как се чувстваха те?  
– Участвахме общо 6-ма фотографи от България. Всички сме много впечатлени от острова и дори искаме да се върнем пак там на есен. Планираме още едно фотографско пътуване до Лансароте през октомври тази година, в което могат да се включат всички любители и професионални фотографи, за които това е интересно. Точните дати на пътуването ще обявим съвсем скоро на нашия сайт.GPA1604-1024x682

– Кое е следващото вълнуващо място, което ще снимате?

– Лансароте отново, през октомври, а преди това през септември се подготвяме за романтична фотографска обиколка из тучните поля на Тоскана в Италия. И в това пътешествие може да се включи всеки фотограф. Точните дати на пътуването ще обявим съвсем скоро на нашия сайт.

Повече за Лансероте може да научите тук.

 

 

 

Отговор