За времето или да четеш по облаците

Зевзеците се шегуват, че това е една от най-сигурните професии – и да сгрешиш, няма да те уволнят...

облаците
Да четеш по облаците. Photo credit: Kylie_Jaxxon via Foter.com / CC BY-SA

Времето не може да ни угоди. Още по-малко пък облаците. И както мърморим за женското непредсказуемо поведение на Марта, после ще се оплакваме от подливащия ни вода Април, след това от непоносимите горещници на Юли. За липсата на енергия сега ще ни е виновна пролетната умора, а през октомври – есенната депресия.

От памтивека човек се опитва да познае какво ще бъде времето. Да чете по облаците, да гледа животните и растенията. Модерният свят обаче си има говорители на облаците – синоптиците. И може би защото през март най-трудно се цели времето, тогава е и техният празник – 23 март е Международният ден на метеорологията. Името на тази наука идва от трактат на Аристотел, който се опитал да обясни научно небесните явления, а не, че ядосаният Зевс хвърля гръмотевиците. Но хилядолетия по-късно

стопроцентов успех в прогнозите за времето все още няма

Надеждно е предсказването за 5 дни напред, после само облаците и циклоните си знаят какви ще ги свършат.

meteo 04

Питали един метеоролог дали винаги познава времето, а той отговорил, че винаги уцелва времето, но не и датата. Зевзеците се шегуват, че това е една от най-сигурните професии – и да сгрешиш, няма да те уволнят. Но и някак си несправедлива – години наред учиш физика, геофизика, математика… а накрая някоя красавица чете написаната от теб прогноза по телевизията. А хубавата ú рокля съвсем заглушава вниманието за предстоящите тътени.

Най-често говорим за времето. И то не само, когато не знаем какво да кажем, за да замажем неловкото мълчание. Какво ще бъде времето утре? А през уикенда? Дали лятото ще е горещо, а зимата дълга? Доколко сме зависими и искаме да знаем какви ще са температурите навън?

Синоптичните прогнози винаги са в прайм-тайма на телевизиите, отделят им цяла страница във вестниците, а почти във всеки смартфон е свален сайт за времето. За цял свят е важно какво е

движението на облаците и какво носят със себе си

Не можем да го променим, но някак си винаги искаме да знаем какво ще е. И ако преди е било важно за реколтата, сега май най-вече за гардероба. Необходимо ни е дори за най-елементарни планчета като това какво да облечем утре и дали слънчеви очила или чадър да пъхнем в чантата. А за по-големи като това дали да отидем на ски или на плаж пък си е задължително.

meteo 05

Възможно ли някой да си стегне багажа за някъде, без да провери прогнозата? И да напъха в раницата тениски вместо пуловери?

Настронието пък предварително може да се скапе от оранжеви кодове, магнитни бури, слънчеви изригвания. Но каквото и да е времето навън,

важното е вътре в душичката да грее слънце

Намусените хора май са по-опасни и от гръмотевиците. И най-големият порой не може да отмие хубавите емоции, а минусовите температури да смръзват усмивките. И няма нищо по-хубаво от лошото време, когато си с приятели на чаша вино пред камината или на дивана с хубава книга.

meteo 03


Вижте още за Природата като синоптик

Отговор