Последното мотоциклетно гробище в Америка

0
мотоциклетно гробище
Историята на последното мотоциклетно гробище в Америка.

Тази история е едновременно мечта и кошмар за всеки любител на старите мотоциклети. В нея се разказва за едно мотоциклетно гробище, а главен герой е американецът Дейвид Къф от сайта Classic Cycles.

Преди няколко години той попада на акаунт в популярния сайт за фотография flickr, на който има стотици снимки на армия от мотоциклети, зарязани в мистериозен склад някъде в Америка. След известно проучване Дейвид успява да научи адреса на това място, което се оказва и

последното голямо мотоциклетно гробище

То се намира в градчето Локпорт, Ню Йорк. Дейвид е толкова запленен да зърне с очите си тази невероятна гледка, че решава да отиде на място заедно със свой приятел.

Дейвид Къф
Дейвид Къф

“Сградата беше порутена, с най-различни неща разхвърляни навсякъде… Тук-там имаше части, които намекваха, че в сградата има стотици мотоциклети. Вратата към сградата, в която бяха мотоциклетите беше открехната няколко сантиметра и когато надникнах през нея видях мотоциклет, подпрян на стената…”, спомня си американецът.

Приземният етаж на сградата е

пълен със стари ръждясали мотори

 разпадащи се от влагата във въздуха.

“Имаше стълби, които изглеждаха така сякаш ще се срутят всеки момент. Изкачих се по тях предпазливо и когато отворих вратата пред мен, ченето ми увисна”, спомня си Дейвид. Защо ли? Погледнете снимката точно под това изречение. Изглежда нереално, нали?!

motorcyclegraveyard8
Дървеният под на мотоциклетното гробище се е струтил и част от мотоциклетите са пропаднали в мазето.

Помещението на втория етаж на сградата е натъпкано от пода до тавана с мотоциклети. В дървения под има дупки, през които част от моторите са пропаднали в мазето. Младият американец е изключително щастлив от пътуването, но когато се завръща вкъщи нещо продължава да го човърка. Той иска да разбере

повече за историята на това мотоциклетно гробище

Както и как би могъл да купи някои от оставените на съдбата мотори. С помощта на приятел, който работи като брокер на недвижими имоти, Дейвид успява да открие собственика на склада, който се казва Франк.

Оказва се, че Франк има забрана да влиза в сградата и не е стъпвал в нея от над 10 години! Самият склад е конфискуван в полза на град Локпорт заради неплатени данъци. Ентусиазираният Дейвид се свързва с Франк, спечелва доверието му и научава цялата история на това интересно място. Преди години сградата е била собственост на мотоциклетен ентусиаст на име Кол, който притежава няколко магазина за мотоциклети в продължение на повече от 50 години.

rustingbikes
Някои от мотоциклетите буквално се разпадат от влагата във въздуха.

Кол успява да изкупи стотици мотоциклети от други магазини, които са фалирали и да натрупа огромна колекция. През 1997 г. той решава са продаде сградата и мотоциклетите на Франк. Пет години по-късно, 2002 г., Кол умира на 80-годишна възраст, а сградата започва да се руши.

Смяната на покрива ú би струвала около $300 хил. Новият собственик Франк не може да си позволи подобен разход и оставя постройката на

произвола на природните стихии

В този момент решава, че няма смисъл и да продължава да плаща данъците на склада. И така той е конфискуван от градската управа.

В крайна сметка градът дава ултиматум на Франк да изнесе каквото пожелае от склада до средата на ноември, 2010 г., а Дейвид организира второ посещение. Този път взима със себе си ремарке за мотоциклети.

bike_graveyard_p2_9
Дейвид успява да спаси доста мотоциклетни части от гробището.

“Прекарахме шест часа в това мотоциклетно гробище – изследвайки всяка кътче от четирите ú етажа. Събирахме мотори и части и преговаряхме за цената с Франк. Цените бяха много добри, което ни зарадва и позволи да купим повече неща. Аз се сдобих с три мотора – един напълно запазен Honda CB350, Jawa в движение и трети мотоциклет, за който не знам нищо друго освен, че е произведен в Германия. Купих го защото изглеждаше различен”, разказва Дейвид.

bike_graveyard_p2_7
Дейвид се сдобива с този напълно запазен мотоциклет Honda CB350.

Четири дни след последната си визита, той се връща отново в Локпорт, защото научава, че Франк се кани да предаде за скрап останалите мотори.

“Пътувахме цяла нощ и стигнахме в Локпорт в 7,15 на следващата сутрин. Стигнахме до сградата няколко минути преди Франк и видяхме два контейнера, пълни с мотоциклети….”, спомня си Дейвид. Тъжна гледка. Особено, ако високите скорости и моторите са в кръвта ви.

Прочетете още: Най-тъжната колекция от класически автомобили

Американецът все пак успява да се сдобие с още няколко мотоциклета, както и с части от други. Заминава без дори да подозира, че това ще е последният път, когато ще има шанса да види това място в този му вид. На 30 юли, 2013 г. сградата изгаря до основи и с това си заминава и уникалното мотоциклетно гробище.

“Страхувам се, че никога няма да има друго гробище за мотоциклети като това”, казва Дейвид  и допълва: “Днес мотоциклетите са много по-скъпи и хората не ги изхвърлят просто така.” 

Вижте още снимки от мотоциклетното гробище в галерията.

 

Отговор