Сетивна диета за деца и възрастни

Колко често се замисляме, че докато сме отворени за всичко около нас, се задръстваме от излишни впечатления и чужди идеи?

сетивна диета
Снимка: Celeste via Foter.com / CC BY-NC

Склонни сме да чистим телата си, но често забравяме за своята психика и за сетивата си. Рядко осъзнаваме, че освен на хранителна диета, е добре периодично да спазваме и сетивна диета. (Дори пишейки това осъзнавам, че е добре да съм далеч от компютъра си, но желанието е по-силно)

Продължаваме да разделяме упорито тялото от психиката си, без да се замисляме, че те са едно цяло – не само по дефиниция. И че проблемите от психично естество засягат физиката ни, както и обратното. [Стресът и тревожността се отразяват на дейността на сърцето и артериалното налягане и т.н.]

Работим за тялото си, но изтощаваме мозъка си. Натоварваме го безпощадно, без да помислим, че за да функционира добре, той също трябва да си почива. В днешно време се наблюдава един феномен, който мнозина от нас упорито игнорират.

Приемаме огромно количество информация

и често задръстваме духовния си свят

Мозъкът ни може да събере цялата информация в интернет и това сякаш ни успокоява. Но рядко се замисляме, че докато сме отворени за всичко около нас, запушваме съзнанието си с излишни впечатления и чужди идеи. За късмет възрастните индивиди имат способността да филтрират и архивират информацията, но и в резултат от нея да се конформират неусетно и трайно.

Така изглежда момиче, хипнотизирано от синия екран на телевизора. Повече по темата вижте в края на текста.
Така изглежда момиче, хипнотизирано от синия екран на телевизора. Повече по темата вижте в края на текста.

При децата е различно. Те често свободно и безкритично възприемат информацията от света. Много малчугани раснат с телевизор в детската си стая, сутрин се разсънват с филмчета, а вечер се преспиват с други.

Почиват си на родителския лаптоп и се разведряват с таблет в ръка, а за наказание играят на стария ни телефон. Не съм назадничав или противник на технологията, просто наблюдавам сетивно пресищане с впечатления от най-малка възраст и това е притеснително. Децата с удоволствие приемат всякаква информация и това е полезно.

Интензивното психическо преживяване е забавно, но и ги отдалечава от тях самите.

Децата натрупват много впечатления,

които не могат да преработят и разберат

а тази информация създава несъзнавано преживяване и мотивация. Чували сте идеята, че човек използва едва 10% от мозъка, но това не значи, че сме недодялани и глупави, а просто несъзнателни. Големият процент от преживяването е несъзнателно. Мозъкът ни не разбира винаги какво преживяваме, той е антена, която улавя информация. Разбирането идва впоследствие, когато имаме нужда от него и го свържем с личния си опит.

[Вижте още: Снимки на хипнотизирани пред телевизора деца]

сетивна диета - компютри
Колко често правите сетивна диета? Снимка: morganglines via Foter.com / CC BY-NC-SA

Децата натрупват голямо количество информация, която ще е мотивираща за тях в по-късен етап, но замисляме ли се каква информация се складира в тяхното несъзнавано? Няма отговор, но можем докато са малки и безкритични да им осигурим спокоен и филтриран информационен поток за здрава психика и добри впечатления от най-важните им години.

Смисълът на една сетивна диета е превантивен

и поощряващ личното преживяване и развиването на въображение и творчество, все стари и дефицитни преживявания в съвременното детство.

Очаквайте продължение по темата как да филтрираме информационния поток, който достига до децата ни.

Прочетете още: Как да филтрираме информационния поток, който достига до децата ни

Отговор